Ege Üniversitesi bilimsel yayın sayısını bin 771'e çıkardı
İZMİR, (DHA)-İZMİR Ege Üniversitesi bilimsel yayın sayısını bin 771'e çıkardı. Bu yayınların yüzde 70'i ise etki değeri yüksek Q1 ve Q2 dergilerinde yer aldı. Ege Üniversitesinde öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı 0,48'den 1,06'ya ulaştı.
Ege Üniversitesinde bilimsel yayınların sayısı ve niteliği artmaya devam ediyor. Bilimsel yayın sayısını bin 771'e çıkaran Ege Üniversitesinde, bu yayınlarının yüzde 70'i ise etki değeri yüksek Q1 ve Q2 dergilerinde yer aldı. Ege Üniversitesinde öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı 0,48'den 1,06'ya ulaştı. Akademik yayın yapmanın önemini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, "Akademik yayınlar, öğretim üyelerimizin ve araştırmacılarımızın araştırma becerilerini geliştirmelerine, dünya çapında tanınırlıklarını artırmalarına ve bilim dünyası ile etkileşimde bulunmalarına olanak tanıyor. Yükseköğretim kurumlarının akademik dünyadaki yerini sağlamlaştıran bu yayınlar, üniversitelerin ulusal ve uluslararası iş birliklerini teşvik ederek birer kilometre taşı olarak öne çıkmalarına olanak sunuyor. Q1 ve Q2 dergilerinde yayımlanan makalelerin, akademik başarı ve bilimsel etki açısından yadsınamaz önemi bulunuyor. Bu kapsamda pek çok uygulamayı hizmete sunduk. Üniversitemiz araştırmacılarının bilimsel yayınlara erişimini sağlamak ve yayın sayımızı artırmak amacıyla yeni ve güncel veri tabanları ile elektronik kitapları mensuplarımızın erişimine açtık. Abonesi olduğumuz veri tabanları ile yapılan anlaşmalar sonrası açık erişimli dergilerde yayın yapmak istendiğinde makale işlem ücreti ödemeden akademisyenlerimiz yayın yapabilmelerini sağladık. Öğretim elemanlarımızın SCI, SSCI ve AHCI endeksli dergilerde yayın yapmasını kolaylaştırmak için proofreading hizmetini hizmete sunduk" dedi.
'YAYIN SAYIMIZDAN CİDDİ BİR ARTIŞ OLDU'
"Son 7 yılda araştırma faaliyetlerine sağladığımız desteklerle yıllık yayın sayımızda ciddi bir artış söz konusu oldu" diyen Rektör Budak, " 2017 yılında Üniversitemizin yıllık yayın sayısı bin 568 iken 2023 yılında bin 771'e çıktı. 2024 yılında yayın sayımız 2023 yılından da daha iyi durumda bulunuyor. Diğer bir önemli gelişme etki değeri yüksek olan dergilerdeki yayın sayımızda da büyük bir ilerleme kaydettik. Üniversitemizde daha önceki yıllarda Q3-Q4 yayın oranı daha fazla iken bugün itibariyle yayınlarımızın yüzde 70'i Q1-Q2 dergilerde yayınlanmış durumda yer alıyor. Tüm bu başarılarımız üniversitemizi küresel arenada daha güçlü ve saygın bir kurum haline getiriyor. Etki değeri yüksek dergilerde yer alan makalelerimiz bir yandan bilim insanlarımıza uluslararası prestij kazandırırken bir yandan da üniversitemizin araştırma kapasitelerini ve akademik itibarını güçlendiriyor" ifadelerini kullandı.
'ÖĞRETİM ÜYESİ BAŞINA DÜŞEN YAYIN SAYISI 0,48'DEN 1,06'YA ÇIKTI'
Bilimsel bilgi üretme ve araştırma konusunda başlatılan seferberliğe devam edeceklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, "Ege Üniversitesi, akademik yayınlar alanında kayda değer bir artış gösteriyor. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yayımlanan dergilerdeki makale sayılarımızda gözle görülür bir yükseliş yaşanıyor. Bu başarı, sadece araştırma gücümüzün bir göstergesi olmakla kalmayıp, aynı zamanda bilimsel bilgi üretme ve paylaşma konusundaki kararlılığımızı da yansıtıyor. Bu artış, öğretim üyelerimizin, araştırmacılarımızın ve öğrencilerimizin özverili çalışmalarıyla mümkün oldu. Üniversitemiz, disiplinlerarası iş birliklerini güçlendirerek ve araştırma altyapısını geliştirerek, bilimsel katkılarının etkisini artırmayı sürdürüyor. Bu kapsamda, yıllık yayın sayısı ve etki değeri yüksek dergilerdeki yayın sayısındaki artış, öğretim üyesi başına düşen yayın sayımızı da artırıyor. 2022 yılında 0,48 olan öğretim elemanı başına düşen yayın sayımız bugün itibariyle 1,06'yı geçmiş durumdadır. Üniversitemizde yayınlanan makalelerin kategorilerine bakıldığında ağırlıklı olarak sağlık temalı olduğunu görüyoruz. Bu durumu, sağlık temalı üniversite hedefimiz için çok önemli ve anlamlı buluyorum. Üniversite olarak yayınlarda gösterdiğimiz performansı TÜBİTAK proje sayılarında da görüyoruz. TÜBİTAK nezdinde son 4 yılda proje başvuru ve kabul oranında Türkiye birincisiyiz" diye konuştu.
Akademik başarılarından dolayı akademisyenlere ve araştırmacılara teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, şunları dedi:Elde ettiğimiz önemli akademik başarılar, yalnızca kişisel bir başarı değil, aynı zamanda üniversitemizin bilim dünyasında giderek artan prestijinin de bir göstergesidir. Akademisyenlerimiz ve araştırmacılarımız tarafından ortaya koyulan yayınlar, gerçekleştirilen projeler, katıldıkları ulusal ve uluslararası kongreler üniversitemizin araştırma kültürünü güçlendiriyor. Tam akredite, öğrenci odaklı, sağlık temalı, araştırma üniversitemizin ulusal ve uluslararası arenada bilinirliğine ve tanınırlığa katkı sunuyor. Akademik yayınları ile üniversitemizin bilimsel birikimine kattıkları değer ve gösterdikleri üstün çaba için tüm emeği geçenleri tebrik ediyorum."(DHA)
FOTOĞRAFLI