meritking giriş kingroyal

Erdoğan: ÇAYKUR’un çay alım fiyatı üzerinden yapılan haksız eleştirileri izliyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı Sonrası Millete Sesleniş konuşmasını gerçekleştirdi. Erdoğan "ÇAYKUR’un çay alım fiyatı ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday ve arpa alım fiyatı üzerinden yapılan haksız eleştirdi.

Erdoğan: ÇAYKUR’un çay alım fiyatı üzerinden yapılan haksız eleştirileri izliyoruz
GÜNCEL 3.07.2024 02:22:00 0

Cumhurbaşkanı Erdoğan gündeme dair konuşmlarının ardından  tarım konusunda yapılan eleştirilere cevap verdi.  Erdoğan "Hükümetlerimizin tarım politikalarını eleştirenlerin çoğu bilgiden ziyade, ön yargılarla hareket etmektedir. Açıkçası bunlar ne ülkemizi tanıyor, ne de dünyayı takip ediyor. Her mesele gibi, maalesef, tarım konusuna da istismar malzemesi olarak bakıyorlar. Seçim meydanlarında “bedava traktör” vaat edip, sonrasında “biz onu dikkat çekmek için söyledik” diyerek işi pişkinliğe vurdukları gibi, yalan-yanlış bilgilerle milletimizin zihnini bulandırmaya çalışıyorlar. Bir defa şunu kabul etmek lazım: Bunlar, öyle seçim meydanlarında dalga konusu yapılacak işler değildir. Tarım; ciddi bir uğraştır, ülkemiz açısından çok stratejik bir sektördür. Hükümet olarak biz de tarıma, sektörün ciddiyetine ve önemine uygun bir anlayışla yaklaştık. Çiftçi kardeşlerimizin alın terlerinin hakkını daima vermeye çalıştık” dedi.

'ÇAYKUR’un kapasitesini yine biz artırdık'

Son 21 yılda reel rakamlarla 1 trilyon 364 milyar lira tarım desteği verdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2024 yılında şu ana kadar 56 milyar lira destek ödemesi yaptık. Yıl sonuna kadar bu rakam 91,5 milyar liraya çıkacak. ÇAYKUR’un çay alım fiyatı ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday ve arpa alım fiyatı üzerinden yapılan haksız eleştirileri de izliyoruz. Burada birkaç hususun altını çizmekte fayda görüyorum. Yaş çay alım fiyatının yanında üreticilerimize destekleme pirimi verilmesi uygulamasını ilk kez biz başlattık. Hasat döneminde üreticimizi korumak için yeni çay fabrikaları yaparak ÇAYKUR’un kapasitesini yine biz artırdık.Ayrıca günlük alımlarda kısıtlamayı kaldırarak, üreticilerin ÇAYKUR’un alım fiyatının üzerinde ürününü satmasına imkân sağladık. Buğday fiyatlarında ise dünya piyasasının bir hayli üstündeyiz” ifadelerini kullandı.

Yurt dışı ekmeklik buğday fiyatının, yerinde ton başına 248 dolar olduğunu, Navlunla birlikte bu rakamın 270 dolara çıktığını ifade eden Erdoğan şunları söyledi:

“Toprak Mahsulleri Ofisi alım fiyatı, desteklerle birlikte ton başına 359 dolar olup, dünya fiyatlarından 89 dolar yüksektir. Hasat döneminde üreticimizi koruma amacıyla Dahilde İşleme Rejimiyle hububat ithalatını 15 Ekim’e kadar durdurduk. Ayrıca hammadde ve un ihracatını ise serbest bırakarak, ilave dış ticaret tedbirleri aldık. Üretici maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlamak amacıyla vereceğimiz fark ödemesinin toplam miktarı 29 milyar liradır. Yani toplam tarımsal destek bütçemizin yaklaşık 4’te 1’ini; buğday ve arpa üreticilerimizin maliyetlerine katkı amacıyla kullanıyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisimiz, alımla ilgili süreçleri titizlikle yürütüyor.

Çiftçimizin ürününü en hızlı şekilde almak, gerekli depolamayı yapmak ve zamanında ödemesini gerçekleştirmek için gayret gösteriyor. Ofis, hububat teslim eden üreticilerimizin ödemelerine başladı. İlk etapta 6 Haziran’a kadar ürün verenlerin ödemeleri hesaplarına yatırıldı. Elbette aldığımız bütün bu tedbirlere rağmen; çiftçimizin, üreticimizin memnuniyetsizliği veya şikâyeti olabilir. Bunları da Cumhurbaşkanı olarak şahsen takip ediyorum. Çiftçi kardeşlerimizin sıkıntılarının giderilmesi için bakanlarımıza gerekli talimatı veriyorum. “Milletin efendisi” olan çiftçimizin mağdur edilmesine müsaade etmeyiz.”

“Kimse kusura bakmasın ama sicili bozuk olanların, eli öpülesi çiftçilerimizi istismar ederek, buradan bir siyasi rant devşirmesine de izin vermeyiz” diyen Erdoğan, "Son 21 yıldır iyi ve kötü gününde nasıl çiftçimizin yanında olduysak, bundan sonra da tüm imkanlarımızla yanlarında olacağız. Bir kez daha çiftçilerimize hayırlı, bereketli bir hasat sezonu diliyorum“ dedi.


Haber Kaynak : YAŞAR SANCAKTUTANOĞLU

Trabzon Sera Gölü'nde Çevre Koruma Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor

Bayburt Valisi Eldivan, Gökçedere Beldesi'nde Vatandaşlarla Buluştu

Gökçedere Beldesi Halkı, Vali Eldivan'ın Ziyaretinden Memnun

Bayburt Valisi Eldivan, Zahire Hal Caddesi'ndeki Esnafları Ziyaret Etti: Hayırlı İşler Diledi

Camiler ve Din Görevlileri Haftası Hafızlık Yarışmasının 4. Bölge Finali Sonuçlandı: Bayburt'dan Üçüncülük Ödülü

Bayburt İl Müftülüğü'nden Koruyucu Ailelik İçin Anlamlı Panel: 'Bir Yetime Aile Olmak

Artvin Kafkasör Festivali'nde Işın Karaca Coşkusu!

Kafkasör Festivali’nde Boğalar Arenada, Sahipleri Horonda

43. Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali, Gelenekleri Yaşatıyor

Artvin Belediyesi, Kafkasör Festivali'nin Başladığını Duyurdu

İspir'de Stadyum Havası: Milli Takımın Galibiyetleri Büyük Coşkuyla İzleniyor

Erikli Mahallesi'nde Mera Islah Çalışmaları Verimi Artırıyor

Vakfıkebir Belediyesi'nden Son Hizmet Günlüğü: İlçe Genelinde Birçok Proje Tamamlandı

Oltu Belediyesi, A Milli Takım için Dev Ekran Kuruyor: Hollanda Maçı Heyecanı Sosyal Tesislerde

Artvin'de Kaçak Sigara ve Alkol Operasyonunda Büyük Başarı

  • Cuma 26.4 ° / 21.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 25.1 ° / 21.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    10730,79%0,46
  • DOLAR

    32,57% 0,16
  • EURO

    35,26% 0,47
  • GRAM ALTIN

    2469,50% 0,27
  • Ç. ALTIN

    3964,53% -0,13

Rize

05.07.2024

  • İMSAK 02:47
  • GÜNEŞ 04:45
  • ÖĞLE 12:28
  • İKİNDİ 16:27
  • AKŞAM 20:00
  • YATSI 21:50