Koronavirüs kabusu sona erdi ancak hastalığın varyantları yakamızı bir türlü bırakmıyor. Adı son günlerde sık duyulan iki varyanttan biri olan Eris de insanların endişeye kapılmasına yol açtı.
Dünya COVID'den rahat bir nefes alırken, Eris varyantının ortaya çıkışı yeni bir paniğe yol açtı. Bir Omicron mutantı olan bu hastalık daha hızlı yayılıyor.
Pandeminin ilk günlerinde belirtiler hissediliyor ancak COVID testi negatif çıkıyordu. Eris de aynı özelliğe sahip. Zaten Pre-COVID olarak adlandırılan bu özelliği, COVID'in daha erken yayılmasının nedenlerinden biri. Eris'te de kişi COVID semptomlarını yaşıyor ama test sonucu negatif çıkıyor. Bir hafta kadar sonra, durum daha da kötüye gidiyor ve kendinizi daha da hasta hissediyorsunuz. Testiniz ise bir sonraki hafta pozitif sonuç veriyor. Testin geç cevap vermesinin nedeni virüs miktarının tespit edilemeyecek kadar düşük olması.
COVID semptomlarında da büyük bir değişiklik yok. İnsanlara ateş, soğuk algınlığı, tıkanıklık ve baş ağrısı görüldüğünde test yaptırmaları tavsiye ediliyor. Ancak Eris varyantını çeken birçok insan çok sık hapşırdıklarını söylüyor. Uzmanlara göre dikkat edilmesi gereken diğer belirtiler ise boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, balgamlı ve balgamsız öksürük, koku alma duyusunda değişiklik, ses kısıklığı, nefes darlığı ve ateş.
Uzmanlar hasta kişilere evde kalmaları ve diğer insanlardan izole olmaları, iyi havalandırılan ortamlarda bulunmaları, maske takmaları, sağlıklı hijyen alışkanlıklarını sürdürmeleri, yeterli dinlenmeye önem vermeleri ve semptomlarına yönelik tedavilerini almaları konusunda önerilerde bulunuyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün "ilgili varyant" olarak adlandırdığı Eris ilk olarak Kasım 2021'de ortaya çıktı. DSÖ, şu anda halk sağlığı için diğer varyantlardan daha fazla bir tehdit oluşturmadığını duyurdu.
EG.5, 50'den fazla ülkede tespit edilmiş durumda ve ABD'deki toplam COVID vakalarının yüzde 17'sini oluşturuyor. Japonya ve Kore Cumhuriyeti gibi ülkelerde EG.5 ve COVID-19 hastaneye yatış oranlarında eşzamanlı artışlar gözlemleniyor.
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
19.01.2025