Facebook hesabınızı nasıl kilitleyeceğinizi adım adım öğrenmek için hemen tıklayın.
Facebook, günümüzde aktif kullanılan sosyal medya platformları arasında en eski uygulamalardan biri. Buna rağmen dünya çapında popülaritesini koruyor.
We Are Social tarafından yayımlanan rapora göre, 2022 yılında dünya üzerinde 4.62 milyardan fazla kişi sosyal medya kullanıyor. Bu kullanıcıların %14.5'i ise Facebook'u favori platformu olarak tanımlıyor. Öte yandan, milyonlarca kişinin kullandığı bu platformda güvenlik her geçen gün daha da önemli bir sorun olarak ortaya çıkıyor.
Facebook uzun bir süredir, hesapların güvenli kullanımını sağlamak için çalışmalar yapıyor. Bir süredir denediği ve yaygın kullanıma açmaya hazırlandığı iki özellik ise, güvenlik sorununa karşı ciddi bir kalkan olacağa benziyor.
2022 yılı ile Türkiye kullanıcılarına da açılan bu iki özelliğin biri Facebook profil kilitleme. Facebook profil kilitleme özelliği ile kişisel verilerinize ulaşabilecek hesapları sınırlandırabilirsiniz.
Türkiye ile birlikte 50 ülkede yaygın kullanıma sunulacak diğer bir özellik ise Facebook koruması. Bu fonksiyon ise kullanıcılar tarafından daha fazla hedef olma riski taşıyan hesapları korumayı amaçlıyor.
Gelin, Facebook hesabı kilitleme veya Facebook profil kilitleme gibi güvenlik özelliklerini yakından inceleyelim.
Facebook'ta arkadaşlık çift yönlü bir ağ ilişkisidir. Biri ile Facebook arkadaşı olabilmek için o kişiye arkadaşlık isteği gönderirsiniz. Karşınızdaki hesabın bu isteği onaylaması ile Facebook arkadaşlığınız başlar. Buna rağmen, Facebook duvarınıza tanımadığınız kişilerin gönderileri düşebilir. Örneğin, arkadaşınızın beğendiği bir paylaşımı görebilirsiniz.
Bu kimi zaman istenmeyen durumlara neden olabilir. Hiç tanımadığınız kişiler sizin fotoğraflarınıza ulaşabilir, paylaşımlarınızdan hangi gün nerede olacağınıza dair bilgiler edinebilir. Eğer bu durumun yaşanmasını istemiyorsanız facebook hesabı kilitleme özelliğini aktif edebilirsiniz.
Facebook profil kilitleme özelliğini kullanarak şunları sağlamış olursunuz:
* Fotoğraflarınızı ve gönderilerinizi daha gizli hale getirebilirsiniz.
* Profilinizde yer alan fotoğrafları, gönderileri ve hikayeleri yalnızca arkadaşlarınız görebilir.
* Arkadaş olmadığınız kişiler profil resminizi ve kapak fotoğrafınızı tam boyut olarak göremez.
* Potansiyel arkadaşlarınız arama yaparak hesabınızı bulabilir, size arkadaşlık isteği göndermeye devam edebilir.
Facebook kilitleme özelliğini etkin hale getirmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
1. Profil fotoğrafınıza bastığınız ekranda Profil Düzenle kutusunun yanında bulunan (...) simgesine basın.
2. Karşınıza çıkan listede Profili Kilitle yazan bölüme tıklayın.
3. Ekranda çıkan mavi renkli Profili kilitle butonuna basın.
4. Tamam yazılı alana basarak ana sayfaya geri dönün.
Facebook kilitleme veya Facebook profil kilitleme denilen bu özelliği etkinleştiren hesapların profiline mavi bir rozet eklenir. Böylece hangi hesabın profilinin kilitli olduğunu anlayabilirsiniz.
Facebook koruması paylaşımları ve profilleri diğer kullanıcılar tarafından hedef alınma riskine sahip hesaplar için geliştirildi. Bu gruplar arasında, politikacıları, gazetecileri, hak savunucularını saymak mümkün. Seveni kadar sevmeyeni de bol olabilecek bu grupların platform üzerinden mağduriyet yaşamamaları adına geliştirilen Facebook kilitleme özelliği, deneme kullanımından başarı ile çıktıktan sonra yaygın kullanıma geçirildi.
Facebook daha sıkı bir güvenlik koruması gereken hesapları tespit ederek, çeşitli bilgilendirme ve hatırlatma mesajları iletilir. Platform koruma programına kayıt olanlara, hesapların daha güvenli hale getirilebilmesi ile ilgili yardım sunar. Bu yardım, hesabın ele geçirilmesi riskine karşı tehditleri izleme yöntemlerini de içerir.
Bu özelliğin kullanılabilmesi için ise yine bir güvenlik aracı olarak tasarlanan iki faktörlü kimlik doğrulama uygulamasının etkin olması gerekir. Facebook, geliştirdiği Facebook kilitleme ve koruma özellikleri ile kullanıcılarına daha da güvenli ve kaliteli bir ortam oluşturmaya hazırlanıyor
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
19.01.2025