Gaziantep tarih, kültür ve gastronominin buluştuğu; Türkiye’nin turizm adına en önemli şehirlerinden birisi olarak öne çıkıyor.
Binlerce yılda şekillenen büyüleyici yöresel mutfağı, hanları, tarihi camileri, bugüne dek gelebilmeyi başarmış asırlık çarşıları ve hamamları ile kültür gezilerinin başrolünü oynuyor.
Gaziantep pek çok açıdan unutulmaz bir deneyim sunmayı vadediyor. Hem yaz hem de kış aylarında ziyaret edilen Gaziantep, uzun süre aklınızdan çıkmayacak muhteşem manzaraları ev sahipliği yapıyor. Gaziantep’in gizemli tarihini keşfederken temiz ve uygun fiyatlı otellerde konaklamak isterseniz Gaziantep Otelleri sizleri bekliyor.
Seyahatinizi planlarken Gaziantep’te gezilecek yerler listesini göz önünde bulundurmanız öneriliyor. Eğer gezeceğiniz yerler ile ilgili kafa karışıklığı yaşıyorsanız sizler için derlediğimiz listeyi inceleyebilirsiniz.
Şehirde gezilecek yerler elbette bu liste ile sınırlı değil. Seyahatiniz öncesi görmek istediğiniz yerleri planlayarak, kültürel ve tarihi açıdan zengin bir gezi yapma şansı yakalayabilirsiniz. Yalnızca kültürel açıdan değil doğal güzellikleriyle de dikkat çeken bu şehirde sizi farklı açılardan içine çekecek ve yakalayacak çok sayıda nokta olduğunu göz önünde tutmalısınız.
Gastronomik açıdan da farklı bir deneyim yaşamanıza imkan tanıyan Gaziantep, kendine ait eşsiz bir mutfağa sahip. Sıcakkanlı yöre halkı, mutlaka görülmesi gereken yerleri ve sizlere bambaşka bir deneyim yaşatacak lezzetleriyle Gaziantep; her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin tercihi olmayı başarıyor!
Zeugma Mozaik Müzesi dünyaca ünlü bir müze olması sebebiyle dikkat çekiyor. En önemli özelliği ise dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olması. 2011 yılında ziyarete açılan ve her yıl binlerce turistin adeta akınına uğrayan Zeugma Mozaik Müzesi tarih, kültür ve arkeoloji meraklıları tarafından yoğun bir ilgi görüyor.
Zeugma Mozaik Müzesi’nde Geç Antik, Süryani ve Hıristiyan Dönemi dini motifleriyle süslü binlerce mozaik eseri yakından inceleme şansı yakalayabilirsiniz. Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan ve 2.500 metrekare alanı kapsayan Roma Dönemi mozaiklerinden, sütunlara, heykellere ve çeşmelere pek çok farklı koleksiyonda Zeugma Mozaik Müzesi içerisinde rast gelebilirsiniz.
Zeugma Mozaik Müzesi şehrin merkezinde; Mithat Paşa Mahallesi, Hacı Sami Konukoğlu Bulvarı üzerinde bulunuyor. Merkezden yürüyerek, toplu taşıma araçları ya da şahsi aracınız ile ulaşabileceğiniz müzeyi hafta içi her gün 08:30 ile 18:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş için 280 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Müzekart ile de giriş yapılabiliyor.
”Zeugma Mozaik Müzesi konum için tıklayın”
Fırat Nehri ile Merzimen Çayının birleştiği konumda, bir yarımada üzerinde bulunan Rumkale, son derece etkileyici bir manzara sunmasıyla öne çıkıyor. Yüzyıllardan beri çeşitli uygarlıklar tarafından kullanıldığı ve özellikle Roma ile Orta Çağ mimarisini yansıttığı düşünülen Rumkale, sarp kayalar üzerinde bulunan muhteşem bir gezi alanı.
Turistler tarafından yoğun bir ilgi gören Rumkale özellikle fotoğrafçılar tarafından adeta akına uğruyor. Kalenin iç bölümlerinde çarpıcı su sarnıçları, Aziz Nerses Kilisesi ve Barşavma Manastırı da yer alıyor.
Yontma Taş Devrinden beri kullanıldığı düşünülen ve çevresinde çeşitli mağara ve yerleşim alanları bulunan Rumkale’de rehberli turlara katılabilirsiniz. Halfeti bölgesinde yer alan Rumkale‘ye merkezden kalkan otobüsler ya da şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Gaziantep’e dair en etkileyici kültürel yerlerden biri olan Şahinbey Milli Mücadele Müzesi Kurtuluş Savaşı döneminde Gaziantep’in verdiği mücadeleyi anlatan bir lokasyon. 12 odaya sahip tarihi bir konak ve konağın altındaki mağaraların özenle hazırlanarak ziyaretçisiyle buluşturulduğu Şahinbey Milli Mücadele Müzesi, projeksiyon gösterilerinden ses efektlerine varan özellikleri ile oldukça efektif bir müze olması sebebiyle dikkat çekiyor.
Şahinbey ilçesinin Suya Batmaz Mahallesinde yer alan ve merkezden toplu taşıma araçları ile ulaşabileceğiniz müze haftanın her günü ücretsiz şekilde ziyaret edilebilir. Şahinbey Milli Mücadele Müzesi 09.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor.
”Şahinbey Milli Mücadele Müzesi konum için tıklayın”
Gaziantep şehrinin tarihi atmosferini daha yakından incelemek için ziyaret edebileceğiniz Bakırcılar Çarşısı keyifli bir alışveriş imkanı da sunuyor! Saray Caddesi üzerinde güzel bir konumda yer alan ve 500 yılı aşkın süredir hizmet vermeye devam eden Bakırcılar Çarşısı, şehirde ticaretin merkez olduğu en önemli yerlerden biri.
Yüzlerce yıldır yapılan bakır işçiliğini yansıtan el yapımı bakır ürünler, yöresel yiyecekler, organik ürünler ve kurutulmuş gıdalar Bakırcılar Çarşısı’nda alıcısı ile buluşuyor. Bunun yanı sıra sevdikleriniz ya da kendiniz için hediyelik eşyaları da bulabilirsiniz.
Tek katlı ve ahşap süslemeli dükkanları ile otantik bir atmosfere sahip olan Bakırcılar Çarşısı, merkezden kolaylıkla ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor. Alışveriş yapmak için oldukça ideal olan çarşıda yer alan dükkanların çalışma saatleri ise değişiklik gösterebiliyor.
El yapımı ürünler almak için uğrayabileceğiniz ve önemli bir ticaret noktası olan Zincirli Bedesten Gaziantep’in efsanevi 5 bedesteninden bugüne dek gelmeyi becerebilmiş 2 bedesten olarak biliniyor. 18. yüzyılda inşa edildiği düşünülen ve inşa edildiği günden beri aktifliğini hiçbir zaman kaybetmeyen Zincirli Bedesten taş mimarisi ile mimari açıdan da görülmeye değer bir yapı.
Yetmişten fazla dükkanın hizmet verdiği Zincirli Bedesten’de el sanatı ürünlerinden baharatlara; bakır ve gümüş takılardan, yöresel yiyeceklere pek çok farklı alanda alışveriş yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra bedestende bulunan çay evlerinde mola verebilir, tarihi manzaraların fotoğrafını çekerek anılarınızı ölümsüzleştirilebilirsiniz! Şahinbey ilçesinde yer alan Zincirli Bedesten’e ilçeye giden minibüsler ya da şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Gaziantep Kalesi, Gaziantep için adeta bir sembol haline gelmiş olsa da yalnızca şehir için değil Türkiye için de en önemli tarihi yapılardan biri olduğunu unutmamak gerekiyor. Bölgeye hakim yüksek bir tepede inşa edilen Gaziantep Kalesi görenleri adeta büyülüyor.
Bugüne dek sağlam kalmayı başarabilmiş olması sebebiyle de dikkat çeken ve bu özelliği ile ender kalelerden biri olan Gaziantep Kalesi’nin bundan yaklaşık 6.000 yıl önce Roma Döneminde gözetleme kulesi olarak inşa edildiği düşünülüyor. Hem gece hem de gündüz saatlerinde ziyaret edebileceğiniz Gaziantep Kalesi’nin iç bölümleri de gezilebiliyor.
Merkez ilçelerinden biri olan Şahinbey ilçesinde yer alan kaleye minibüs ya da şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz. Etkileyici fotoğraflar çekmek ve Gaziantep’in köklü geçmişini daha yakından incelemek isteyenlerin mutlaka ziyaret edilmesi gereken Gaziantep Kalesi’ni 10 TL ücret ödeyerek gezebilirsiniz.
”Gaziantep Kalesi konum için tıklayın”
Gaziantep halkı Milli Mücadele döneminde birbirlerine ve milletine duydukları bağlılık ile tarih boyunca dikkat çekmeyi başaran bir şehir olarak biliniyor. Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi içerisinde yer alan koleksiyonlarda Gaziantep halkının verdiği kahramanca mücadele anlatılıyor.
Resimler, heykeller ve maketlerle gerçekçi bir koleksiyona sahip olan Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoroması Müzesi, Milli Mücadele dönemini daha yakından görmek ve incelemek isteyen herkesin ziyaret etmesi gereken bir yer. Şahinbey ilçesinde yer alan Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoroması Müzesi’ne toplu taşıma araçları yola şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz. 30 TL ücret ödeyerek girebileceğiniz müze haftanın her günü 08.30 ile 17.30 arasında hizmet veriyor.
Hacı Ömer Efendi tarafından 1873 ile 1878 yılları arasında yaptırıldığı düşünülen Tarihi Gümrük Hanı, yolcu hanı olarak inşa edildiği düşünülen bir yapı. Zemin katında bulunan mekanlar depo ve ahır üst katında bulunan odalar ise yolcuların kalması için tasarlanmış.
Bugüne dek han dükkan ve depo olarak kullanılmaya devam etmiş. 2 hatlı han mimarisi özelliklerini taşıyan ve tek ev avlulu olan Tarihi Gümrük Hanı Gaziantep’teki 18 önemli Handan biri.
Günümüzde bir merkez olarak da kullanılan ve turistik ya da iş gezisi amacıyla ziyaret edilen Tarihi Gümrük Hanı bugüne dek çeşitli restorasyon çalışmalarına uğradı. Günümüzde halen el sanatlarının üretiminin ve satış merkezinin ana noktası olarak biliniyor olması “Yaşayan Müze” kimliği ile hizmete sunulmuş olmasını sağladı. Şehir merkezine yürüyüş mesafesinde olan Tarihi Gümrük Hanı, Kültür Yolu içerisinde yer alıyor.
”Tarihi Gümrük Hanı konum için tıklayın”
Hamam Müzesi yalnızca Gaziantep için değil Türkiye için en ilginç müzelerden biri olma özelliği taşıyor. Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünü daha yakından görmenize olanak sağlayan bu müze 1577 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan oldukça büyük bir külliyenin hamam kısmında tasarlandı ve ziyarete açıldı.
Hamam, Gaziantep kültüründe oldukça önemli bir yere sahip; dolayısıyla Hamam Müzesi Gaziantep ile daha yakından ilişki kurmanızı sağlıyor. Her gün 08.30 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Gaziantep Hamam Müzesi’ne giriş için 5 TL ücret ödemeniz gerekiyor.
Yakındoğu arkeolojisinin en önemli yerleşimlerinden biri olarak anılan Karkamış Antik Kenti bugüne dek pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığı bilinen bir bölge. Çeşitli kazı çalışmalarına ev sahipliği yapan ve pek çok farklı eserin çıkartıldığı Karkamış Antik Kenti’nden çıkartılan eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
Karkamış ilçesi yakınında bulunan antik kente şehir merkezinden toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Karkamış Antik Kenti özellikle arkeoloji meraklıları tarafından yoğun bir ilgi görüyor.
”Karkamış Antik Kenti konum için tıklayın”
9977,94%1,13
35,57% 0,28
36,68% 0,62
3098,34% 0,55
4945,12% 0,00
Rize
20.01.2025