Yaz aylarında sürekli terliyoruz ve neredeyse her gün duş alıyoruz. Bu durum bizi serinletirken saçlarımıza ise zarar veriyor.
Yazın saçlarımızın daha fazla ilgiye ihtiyacı olduğunu biliyoruz, ancak saçlarımız için büyük sonuçları olabilecek küçük hatalar yaptığımızın farkında olmayabiliriz.
Uzmanlar saçlarımıza zarar verebilecek 10 yaz alışkanlığı olduğunu ve bunların saç kırılması veya dökülmesine doğrudan sebep olduğunu belirtiyor. İşte en kısa zamanda dönülmesi gereken 10 yanlış saç bakım rutini.
Islak saçla yatağa gitmek, yatmadan önce serin hissetmenin harika bir yolu. Çünkü fazladan su kafa derimizden buharlaşarak bizi tazelenmiş bırakıyor. Hava sıcakken ıslak saçla uyumak iyi gelse de aslında saç derimiz için iyi değil. Uyurken saç derimizi saatlerce nemli bırakmak kepek, saç derisi kuruluğu ve saç dökülmesine neden olabilecek maya ve bakteri üremesine yol açabiliyor. Ayrıca, saçlarımız ıslakken ekstra hassas olduğundan uyurken en az savurma ve döndürme bile saç tellerimizi kırılma riskine sokuyor.
Saç dökülmesiyle mücadele için duşunuzu sabah alın ya da yatma vakti rutininizin bir parçası olarak bir akşam duşunu seviyorsanız saçınızı tamamen kurutduğunuzdan emin olun
Bu yaz saç alışkanlığı iki düzeyde zarar veriyor. Birincisi, güneşin zararlı UV ışınlarının saçlarımızdaki proteinleri parçalayabiliyor ve renk solmasına yol açıyor. İkincisi, havayla kurutma kesinlikle fön makinesinin sıcak havasından daha iyi olsa da saç tellerimiz ıslak kaldığı sürece o kadar şişiyor. Bu da kırılganlık, kırılma ve saç dökülmesine yol açarak saçlarımızın ince ve cansız görünmesine neden olabiliyor.
Dışarı çıkmadan önce vaktiniz kısıtlıysa, saçınızı yumuşak bir tişörtle iyice kuruttuğunuzdan ve saç kurutma makinesini ısıtmak için birkaç dakika ısıtarak saçınızı kuruttuğunuzdan emin olun. Dışarı çıktığınızda buklelerinizi fön makinenizden, güneşin sıcaklığından ve UV ışınlarından korumak için önce bir ısı koruyucu uygulamayı unutmayın.
Güneş gözlüğünü bir saç bandı gibi kullanmak saç tellerini koparabilir. Bu yüzden gözlükleri sadece göze takmak gerekiyor. Bu alışkanlığı bırakamıyorsanız, saçınızın takılma riskini azaltmak için burun tamponu olmayan güneş gözlüğü takın.
Susuz kaldığımızda, vücutta yorgunluk, baş ağrısı, kas krampları, ağız kuruluğu gibi sorunları görmeye başlarız. Ancak dehidrasyon saçımızı ve saç derimizi de etkiler. Susuz kaldığımızda, saç derimiz gerekli sebumu yetersiz üretir, bu da saç büyümesinin yavaşlamasına ve saç dökülmesine katkıda bulunur. Susuz kaldığımızda kafa derisi kaşıntısı, donukluk ve kuruluk gibi sorunlarla da uğraşırız. Her gün sekiz 8 oz bardak su içtiğinizden ve su alımınızı desteklemek için karpuz, salatalık ve marul gibi yüksek su içeriğine sahip mevsim meyveleri ve sebzeleri yediğinizden emin olun.
Islak saçı fırçalamak, kuru saçı fırçalamaktan daha fazla esner ve saç telini kırar çünkü saçımız ıslakken saç tellerimizdeki proteinler daha zayıf hidrojen bağları oluşturur. Saçınız ıslakken taramak için yalnızca geniş dişli bir tarak ve biraz saç kremi kullanın. Plastik taraklar iyidir, ancak metal geniş dişli bir tarak kullanmak daha da az sürtünme, takılma ve statik elektriklenme anlamına gelir.
Çevremizdeki havayı soğutmak için klimalar havadaki nemi çekerken soğuk hava üfler. Bu, kapalı yaz havasının kışın bulduğumuz kuru havayı taklit etmesine neden olur. Bu kuru hava saçlarımızı kurutabilir ve kırılmasına neden olabilir. Evinizdeki klimanızın sıcaklığını yükseltin. Havaların çok sıcak olmadığı günlerde temiz hava almak için pencereleri açın ve biraz D vitamini almak ve buklelerinizi serinlikten biraz uzaklaştırmak için birkaç dakika dışarı çıkın.
Dışarıda egzersiz yapmak saçlarımızı daha fazla neme, güneşe ve tere maruz bırakır ki bunlar saçlarımız ve saç derimiz için zordur. Ter, kafa derimizdeki gözenekleri tıkayabilir ve yavaş saç büyümesine ve saç dökülmesine neden olabilir. Yıkama günlerinde saç derinize derinlemesine temizleyici bir saç derisi bakımı uyguladığınızdan emin olun.
Yazın açık hava aktivitelerimizi artırdıkça, saçlarımızı daha fazla saça zarar veren çevresel stres faktörlerine maruz bırakıyoruz. Başlıca suçlular ise klor ve tuzlu su. Havuza gitmeden önce tırnak etlerinizi kapatmak ve nemi saç tellerinize hapsetmek için yağlı saç maskesi uygulayarak saçınızı koruyun.
Yazın serinlemek için saçlarımızı daha sık toplarız. Ancak saçlarımızı arkadan sıkıca bağlamak saçlarımızın köklerinde gerginliğe neden olur ve bu gerginlik saçlarımızın kırılmasına hatta kopmasına neden olabilir. Hasarsız stiller gevşek bir şekilde ve ensenize doğru bağlama şeklinde olanlardır. Gevşek kıvrımlar ve örgüler, yüksek atkuyruğu veya topuz gibi gerginliğe neden olmayan şık, az bakım gerektiren seçeneklerdir.
Saçı çok sık yıkamak aslında saç derinizin doğal yağlarını aşırı üretmesine neden olarak sizi daha yağlı bukleler ile bırakabilir. Özellikle yağlı bir saç derisine sahip değilseniz, saçınızı her gün yıkamaktan kaçının. Yıkamalar arasındaki süreyi yazın en az iki günde bir olacak şekilde uzatın. Ter ve yağın köpüklenmeden giderilmesine yardımcı olmak için yıkama günleri arasında saçınızı ve saç derinizi ılık suyla durulamayı deneyin.
9529,36%1,72
34,54% 0,18
36,03% -0,52
2984,34% 0,77
5006,70% 1,01
Rize
23.11.2024