Kesin bir tedavisi olmayan demans genç yaşlardayken benimsenen sağlıklı alışkanlıklarla önlenebilir. Bu alışkanlıklardan en önemlisi ise beslenme.
Yaşlılığın en büyük etkisi beyin sağlığına oluyor. Öyle ki ileri yaşlarda bunama olarak bilinen demans görülme riski daha fazla. Ancak genç yaşlardayken önlemek mümkün. Üstelik bunu en kısa yoldan yapmanın yolu beslenme.
Yakın zamanda yapılan bir araştırma yaşlandıkça zihinsel keskinliği korumak isteyen kişilerin margarin yerine zeytinyağı kullanması gerektiğini ortaya koyuyor. 90.000'den fazla uzmanın dahil olduğu çalışma, zeytinyağını tercih eden bireylerin önümüzdeki otuz yıl içinde bunamadan ölme olasılığının daha düşük olduğunu buldu.
Zeytinyağı tutkunlarını, nadiren kullananlarla karşılaştıran araştırmacılar, günde yarım yemek kaşığından fazla zeytinyağı tüketenlerin yüzde 28 daha düşük bunama ile ilişkili ölüm riskine sahip olduğunu keşfetti. Sadece bir çay kaşığı margarini, aynı miktarda zeytinyağı ile değiştirmek, bunamaya bağlı ölüm riskini yüzde 14'e kadar azaltabilir.
Zeytinyağında bulunan omega-3 yağ asitlerinin anti-inflamatuar faydalar sağladığı zaten biliniyordu. Bu, düzenli zeytinyağı tüketiminin beyin sağlığı için yararlı olmasının olası nedenlerinden biri. Zira enflamasyonun demansın gelişiminde rol oynadığına inanılıyor.
Önceki araştırmalar da zeytinyağı bolluğuyla tanınan Akdeniz diyetini yaşlı yetişkinlerde gelişmiş hafıza ve bilişsel yetenekler ve daha düşük bunama riski ile ilişkilendirmişti.
Uzmanlar, bunamayı önlemek için tek bir sihirli çözümün olmadığını, yaşam tarzı ve çevresel faktörleri içeren faktörlerin bir kombinasyonunun beynin sağlıklı yaşlanmasında çok önemli bir rol oynadığını vurguluyor. Sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz ve zihinsel uyarım gibi yaşam tarzı değişiklikleri özellikle yaşlı yetişkinlerde bilişsel gerilemeyi yavaşlatabiliyor.
Zeytinyağının tek faydası beyne yönelik de değil. Birçok besin maddesi ve antioksidan içeriğiyle dolu olan ve sağlığa olumlu etkileriyle ünlü bu yağ adeta şifa kaynağı.
Zeytinyağı, doymuş yağlar yerine kullanıldığında kalp sağlığını destekleyebilir. Yüksek miktarda tekli doymamış yağ içerir ve bu yağ türü, kolesterol düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olabilir ve kalp hastalığı riskini azaltabilir.
Antioksidan özelliklere sahip fenolik bileşikler içeren zeytinyağı, hücre hasarını azaltabilir ve oksidatif stresi önleyebilir. Bu da, yaşlanma sürecini yavaşlatabilir ve bazı hastalıkların gelişimini engelleyebilir.
Zeytinyağı, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. İçerdiği oleokantal adlı bir bileşik, iltihaplanmayı azaltıcı etkisiyle bilinir.
Zeytinyağı, sindirim sistemini destekleyebilir. Sindirim enzimlerinin üretimini artırabilir, bağırsak hareketliliğini düzenleyebilir ve kabızlık riskini azaltabilir.
Zeytinyağı antioksidan özellikleri sayesinde kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir ve yayılmasını önleyebilir. Yapılan bilimsel bir çalışma, zeytinyağındaki antioksidanların özellikle meme ve sindirim sisteminde meydana gelen kanser türleri için koruyucu etki gösterdiğini ortaya koymuştur.
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
18.01.2025