Hindistan’ın dijital kamu altyapısındaki başarısı: 50 yılı 9 yıla sığdırdılar
HİNDİSTAN, (DHA) - Hindistan'ın G20 Görev Gücü tarafından hazırlanan 'Dijital Kamu Altyapısı Üzerine Hindistan'ın G20 Görev Gücü'nün son raporu, 15 Temmuz’da Yeni Delhi'de yayımlandı. Hindistan’ın G20 Özel Elçisi Amitabh Kant “Hindistan, DPI olmasaydı 50 yılda elde edilebilecek başarıyı 9 yılda başardı” dedi.
Hindistan Finans Bakanlığı raporla ilgili yaptığı açıklamada “Bu Görev Gücünün çalışmaları, Hindistan'ın G20 Dönem Başkanlığı sırasında Dijital Kamu Altyapısı (DPI) tanımının ve çerçevesinin kabul edilmesini sağlamıştır ve Brezilya ile Güney Afrika dönem başkanlıkları sırasında uygulanmak üzere ileriye taşınacaktır” dedi.
HİNDİSTAN’DAN DİJİTALLEŞME ADIMI
Raporun yayınlanması vesilesiyle Hindistan'ın G20 Özel Elçisi Amitabh Kant “Hindistan Dijital Kamu Altyapısı alanında inanılmaz bir sıçrama gerçekleştirdi. DPI olmadan 50 yılda yapılabilecek bir şeyi 9 yılda başardık.
Bugün Hindistan'da UPI, sokak satıcılarından büyük alışveriş merkezlerine kadar her düzeyde kullanılıyor ve dünya genelinde dijital işlemlerin en yüksek yüzdesini oluşturarak yaklaşık yüzde 46'lık bir paya sahip.
Tüm bunlar, ister 160 milyon kullanıcının banka hesaplarına 4,5 milyar dolar aktarmak ister cep telefonlarında dijital aşı sertifikalarıyla iki yılda 2,5 milyon aşının dağıtımını kolaylaştırmak olsun, Hindistan'ın COVID-19 salgınını atlatması için yapı taşları olduğunu kanıtladı. Dijitalleşme konusunda çok ilerlemiş durumdayız” dedi.
Hindistan'ın G20 Dönem Başkanlığının temel ekonomik ve kalkınma gündemine ilişkin küresel politika söylemini belirlemek ve yönlendirmek için önemli bir fırsat sağladığını belirten Finans Bakanlığı, halkın kalkınması ve güçlenmesi için kritik öneme sahip unsurlardan birinin de teknolojik yenilikler ve teknoloji öncülüğündeki ekonomik dönüşüm olduğunu ifade etti.
1.4 MİLYARLIK NÜFUSUN DİJİTAL ALTYAPISI
Açıklamada “Hindistan'ın dijital kamu altyapısı (DPI) - dijital kimlik, hızlı ödeme sistemi ve rızaya dayalı veri paylaşımı - 1.4 milyar bireyin finans, sağlık, eğitim, e-Yönetişim, vergilendirme, beceriler vb. alanlarda sosyo-ekonomik açıdan önemli hizmetlere nasıl erişebileceğini göstermiştir. Bu altyapı, kamu ve özel sektör arasındaki güçlü ortaklığın bir sonucudur ve Hindistan nüfusunun büyüklüğüne ve çeşitliliğine hitap edecek yeniliklerin kilidini açmaktadır” ifadeleri yer aldı.
9997,94%0,20
35,56% 0,23
37,01% 1,47
3098,47% 0,57
4959,96% 0,30
Rize
20.01.2025