Çok küçük bir belde olmasına rağmen gezilmesi gereken çok sayıda yere sahip olan İğneada, Kırklareli’nin en sevilen ilçelerinden biri.
Karadeniz’in en batısında, Trakya’nın ise en doğusunda yer alan İğneada, meşe ormanlarıyla yeşilin her tonunu ziyaretçilerine sunuyor. İnce kumlu sahili, bitmek bilmeyen ormanları, eşsiz güzellikteki gölleri ve temiz havası ile İğneada, İstanbul’a yalnızca 250 km uzaklıkta! Bu sebeple günübirlik seyahatler içinde en ideal noktalardan biri olmayı başarıyor.
Hem yaz hem de kış aylarında ziyaret edilen İğneada’yı seyahat etmek için en ideal zaman aralığı ise bahar ayları! 2-3 gün konaklama ile keyifli bir yaz tatili imkanı sunan İğneada’yı ziyaret etmeden önce, gezmeniz gereken yerleri planlamanız öneriliyor. İğneada’da mutlaka seyahat etmeniz gereken yerler şu şekilde sıralanabilir.
İğneada’da Popüler Gezilecek Yerler
Siz de seyahatiniz öncesi İğneada’da gezilecek yerler hakkında planlama yaparak keyifli birkaç gün geçirebilirsiniz. Bir kaç günlük tatilinizde konaklama ihtiyaçlarınızı Kırklareli Otelleri sayesinde kolayca konaklayabilirsiniz. Doğa ve huzur ile iç içe oteller size yoğunluktan uzaklaşmak için iyi gelecektir. En yoğun olduğu aralık ise Haziran ve Eylül ayları arası oluyor. Eğer daha huzurlu bir tatil istiyorsanız ziyaretinizi sezon haricinde de gerçekleştirebilirsiniz.
3155 hektarlık alan üzerinde yer alan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı Istranca Dağları’ndan Karadeniz sahillerine doğru akan derelerin taşıdığı alüvyonların birikmesi ile oluşan longoz ormanlarına ev sahipliği yapıyor. Hem Türkiye hem de Avrupa ölçeğini korumayı başarabilen en önemli longoz ormanlarından biri olan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, pek çok bitki ve hayvan çeşidine de ev sahipliği yapıyor.
Demirköy’e 25 km uzaklıkta yer alan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’na şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İğneada beldesi sınırları içerisinde yer alan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, ulaşımın oldukça kolay olduğu bir konumda yer alması sebebiyle de tercih ediliyor. Girişler ise ücretsiz.
”İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı konum için tıklayın”
Limanköy Feneri ismi ile de anılan İğneada Feneri, Karadeniz’in en batısında bulunuyor olması sebebiyle dikkat çekici. 1866 yılında yaptırıldığı düşünülen İğneada Feneri’nin Fransızlar tarafından yaptırıldığı biliniyor. Bu sebeple Fransız Feneri ismi ile de anılıyor.
Elektrik tesisatının olmadığı yıllarda, kurma kolu ile çalıştığı düşünülen İğneada Feneri gazyağı ile denizi aydınlatıyordu. Kullanılan 100’lük halojen ampül ve plastik yansıtıcılar aracılığıyla 40 kilometre uzaktan bile görünebilecek kadar aydınlık oluyor. İğneada Feneri etrafında restoran ve çay bahçeleri bulunuyor. Demirköy ilçesi sınırları içerisinde yer alan İğneada Feneri’ne merkezden şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz. Feneri ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsiniz.
”İğneada Feneri konum için tıklayın”
Roma Dönemi garnizonu olan Sislioba Kalesi, yalnızca İğneada için değil, Kırklareli için en kıymetli tarihi zenginliklerden biri olarak biliniyor. Tarihi açıdan önemli bir yere sahip olan Sislioba Kalesi, bölgede turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerden biri olmayı başarıyor.
Düzgün yontulmuş yerel taş ve beyaz kireç harcından inşa edildiği görülen Sislioba Kalesi, ismini 4 km mesafede yer alan Sislioba Köyü’nden alıyor. Ancak kaleye ulaşmak için orman içinden uzun bir yürüyüş yapmanız gerekiyor!
Roma Dönemi’nde inşa edildiği düşünülen Sislioba Kalesi, uzun yıllardır varlığını sürdürmeye devam ediyor. Ancak kalenin günümüzde yıkıntılardan oluştuğunu söylemek gerekiyor. 24 saat açık olan Sislioba Kalesi’ni ücretsiz şekilde gezebilirsiniz. Sislioba mevkiinde yer alan Sislioba Kalesi’ne şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz.
Demirköy Demirhanesi Osmanlı’nın ilk savaş endüstrisi merkezi olarak değerlendiriliyor. Fatih Dökümhanesi adıyla da anılan Demirköy Dökümhanesi, İstanbul’un fethinde kilit bir rol oynamış olması sebebiyle dikkat çekiyor. Türk tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Demirköy Dökümhanesi, 10 bin metrekarelik geniş bir alana yayılacak şekilde tasarlanmış.
Bölgede gerçekleşen arkeoloji çalışmaları halen devam ediyor. Çalışmaların başında ise Mimar Sinan Üniversitesinde görev alan Doç. Dr. Nurcan Yazıcı Metin yer alıyor. Farklı bölgelerden oluşan Demirköy Dökümhanesi, tarihe ışık tutacak çok sayıda kazı çalışmasına ev sahipliği yapıyor.
Yapılan çalışmalar sonrasında elde edilen eserler bölgede açılan müzede sergileniyor. 2019 yılından beri açık olan müze ve Demirköy Dökümhanesi, Sivriler mevkiinde bulunuyor. Dökümhaneyi ücretsiz şekilde gezebilir, şahsi aracınız ile bölgeye ulaşım sağlayabilirsiniz.
”Demirköy Dökümhanesi konum için tıklayın”
Longoz Ormanları Milli Parkı sınırları içerisinde konumlanan çok sayıda göl bulunuyor. Bulanık Dere Longozu ise bu bölgede konumlanan göllerin en büyüğü olma özelliğine sahip. Bulanık Dere Longozu içerisinde yer alan su kendini Deniz Gölü’ne taşıyor.
Doğa ile iç içe keyifli bir gün geçirmek isteyenlerin tercihi olmayı başaran Bulanık Dere Longozu, huzurlu bir gün için en ideal lokasyonlardan biri. Longoz etrafında yer alan mesire alanlarında piknik yapabilir, temiz havanın ve doğanın güzel renklerinin tadını çıkartabilirsiniz.
Demirköy mevkiinde konumlanan Bulanık Dere Longozu’na ulaşım için toplu taşıma araçları tercih edilebilir. Ancak şahsi aracınız ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.
Doğal güzelliği ile dikkat çeken çok sayıda yer İğneada’da bulunuyor olsa da en dikkat çekici olanı kuşkusuz ki Limanköy! Dört mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olması Limanköy’ü Sonbaharda Tatile Gidilebilecek Yerler arasında bulunduruyor. İstanbul’a yakın konumda bulunması sebebiyle hafta sonu seyahatlerinin vazgeçilmez noktalarından biri olan Limanköy masmavi göllere, kökleri sular içerisinde kalmış ağaçlara, yemyeşil ormanlara ve Yıldız Dağları’na ev sahipliği yapıyor.
Yarım ada şeklinde bir çıkıntının üzerinde konumlanan Limanköy, 120 yıllık köklü bir geçmişe sahip. Romanya’dan göçen Türkler tarafından kurulduğu düşünülen Limanköy, tarihi bir yerleşim olması sebebiyle dikkat çekiyor.
Limanköy’de köy kahvaltısı yapabileceğiniz eşsiz kahvaltıcılar var. Bunun yanı sıra bölgede yer alan butik otellerde konaklayabilirsiniz. Deniz mahsullerine ulaşmak için en ideal yerlerden biri olduğunu da bilmelisiniz! Bölgeye şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz.
”Limanköy konum için tıklayın”
Milli Park içerisinde yer alan 7 gölden biri olan Hamam Gölü ve Longozu, sahile 1200 metre mesafede yer alıyor. Yaz aylarında suyu çekilen Hamam Gölü ve Longozu, eşsiz bir manzara sunuyor. Göl içerisinde tatlı su levreği ve kerevit gibi balık türleri yer alıyor. Nilüfer çiçeklerinin yetiştiği tek göl olması ise Hamam Gölü’nün en önemli özelliği olarak biliniyor!
Avrupa Sibirya tatlı su florasına sahip olan Hamam Gölü ve Longozu 19 hektarlık geniş bir alana yayılıyor. Yaban ördeği, kuğu ve göçmen kuş türlerine yaşam alanı olan Hamam Gölü ve Longozu Demirköy mevkiinde konumlanıyor. Doğa ile iç içe keyifli bir gün geçirmek isteyenlerin tercihi olmayı başaran Hamam Gölü ve Longozu’na şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
”Hamam Gölü ve Longozu konum için tıklayın”
İğneada Longozu’nun belirli bir bölümünü oluşturan Bulanık Meşe Ormanı, İğneada’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken turistik noktalardan biri. Suya yakın bölümlerinde kızılağaç ve dişbudak gibi bitki türlerine ev sahipliği yapan Bulanık Meşe Ormanı’nın kuru bölümlerinde ise saplı meşe başta olmak üzere pek çok meşe türü bulunuyor.
Ormana kişisel aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Yeşilin her tonunu görmenize imkan tanıyan Bulanık Meşe Ormanı giriş için ücret talep edilmeyen bir yer.
İğneada Longoz Ormanları’nın en güney ucunda yer alan Saka Gölü Longozu, lagün gölü olma özelliğine sahip olduğu için dikkat çekiyor. Bir diğer önemli özelliği ise yılın belirli dönemlerinde deniz ile birleşiyor olması. 5 hektarlık bir alana yayılan Saka Gölü Longozu, bölgede yer alan 7 önemli gölden biri. Yetkili merciler tarafından koruma altına alınmış olan Saka Gölü Longozu, pek çok balık türüne de ev sahipliği yapıyor.
Büyük bir bölümünün sazlıklar ile kaplı olduğu bilinen Saka Gölü Longozu, diğer göllere oranla kumsala daha yakın konumda yer alıyor. Demirköy mevkiinde konumlanan Saka Gölü Longozu, kolay ulaşımı sebebiyle de turistler tarafından yoğun bir ilgi görüyor.
”Saka Gölü Longozu konum için tıklayın”
İğneda’da kamp yapmak istiyorsanız tercih edebileceğiniz en güzel noktalardan biri Beğendik Köyü, konum olarak Bulgaristan sınır kapısına oldukça yakın. Beğendik Köyü renkli sosyal yaşamı ile de dikkat çekici. Özellikle yaz aylarında köyde düğünler sabaha kadar sürüyor.
Köyde yaban domuzu, tilki, çakal, ceylan ve karaca gibi doğal yaşam alanları bulunuyor. Doğal yaşam alanlarında kamp kurmak ise yasak.
3 km sahil şeridi ile İğneada’nın en sevilen yerlerinden biri olan Beğendik Köyü, Türkiye’nin en berrak suyuna sahip. Demirköy ilçesine yaklaşık 40 km uzaklıkta yer alan Beğendik Köyü’ne, şahsi aracınız ya da bölgeye giden servisler aracılığı ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
”Beğendik Köyü konum için tıklayın”
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Rize
22.11.2024