İstanbul- Fatih'te öğrenciler TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'nda yaptıkları robotları sergiledi
Kübra SONKAYA- Özkan ÖZGER / İSTANBUL, (DHA)- FATİH'te bulunan Vedide Baha Pars Ortaokulu, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'na ev sahipliği yaptı. 4'üncü kez düzenlenen fuarda, "Robotik ve Yazılım" alanında 10 adet robot projesi sergilendi. Fuara katılan İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, "Şimdi dünyada çok hızlı bir dijital dönüşüm var. Okullarımızın çağı yakalamak değil çağın ötesinde bir iz düşüm yakalaması lazım" dedi.
Vedide Baha Pars Ortaokulu tarafından 4'üncü kez düzenlenen Bilim Fuarı'nda, "Robotik ve Yazılım" alanında 10 adet robot projesi sergilendi. İnsansı robot, futbol oynayan robot, akıllı fabrika ve çizgi izleyen robotlar öğrenciler tarafından tasarlanıp programlandı. Vedide Baha Pars Ortaokulu Okul Müdürü Yücel Oral ve Proje yürütücüsü Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Oğuzhan Özel'in ev sahipliğindeki fuara, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı. Yentür, "Şimdi dünyada çok hızlı bir dijital dönüşüm var. Okullarımızın çağı yakalamak değil çağın ötesinde bir iz düşüm yakalaması lazım. Çocuklarımızı bugünün bilgisiyle donatmıyoruz. Bu sebeple okullarımıza robotik kodlama ve bilişim üzerine gerçekten öğretmen arkadaşlarımızın çok ciddi çalışmaları var. İstanbul'daki en büyük amacımız bütün okullarda bu teknik altyapıyı, öğretmen yeterliliklerini de artırarak sağlamak. Bugün bunun çok güzel bir yansıması var. Çocuklar geleceğe dönük bize çok güzel mesajlar veriyorlar. Şimdi gezerken o özgüveni de gördük zaten. Kendilerinden çok eminler. Ben inanıyorum gelecek yıllarda uluslararası başarılara imza atacaklar. Bu onun habercisi. Çünkü konularını anlatırken, ne kadar hakim olduklarını, işi kavradıklarını çok rahat gözlemleyebiliyoruz. Özellikle derslerle beraber önümüzdeki dönemde bunun daha da artışı sağlanacak. Özellikle meslek liselerimizde bu yönde üretimler var. Meslek liselerimizin kodlama setleri var. Bunları da okullarımızda inşallah yaygınlaştıracağız" diye konuştu.
"ROBOTUMUZ, İNSANLARIN YAPABİLDİĞİ ÇOĞU HAREKETİ YAPABİLİYOR"
İnsansı robot programlayan öğrenci ekibinden beşinci sınıf öğrencisi Bilal Belenkoğulları, "Çok heyecanlıyım çünkü böyle büyük bir TÜBİTAK fuarında arkadaşlarımla beraber kendi yaptığımız robotumuzu sunmak gerçekten çok güzel bir şey. Tabi ki arkadaşlarımla birlikte yaptık robotu. Arkadaşlarımla birlikte en iyi robotlardan birini yaptığımıza inanıyorum. Gerçekten çok güzel bir süreçti. Her hafta buluşup onlarla birlikte robotu hazırladık. Umarım herkes böyle güzel bir ana tanıklık edebilir. Robotumuz dans edebiliyor, futbol oynayabiliyor, karate yapabiliyor, el sallayabiliyor, insanların yapabildiği çoğu hareketi yapabiliyor. İnsansı robotlar günümüzde gerçekten çok ihtiyacımız olan güzel robotlar. Neden bizim okulumuzda da bir insansı robot olmasın dedik ve birlikte bu robotu yapmaya karar verdik" şeklinde konuştu.
"AVRUPA'DA DERECE KAZANDIK"
Sumo güreşi yapan robotun programlayıcısı Amine Çelik, geçtiğimiz sene Çekya'da düzenlenen bir robotik yarışmasında derece yaptıklarını belirterek, "Sumo, Japonya'da çok eski tarihlere dayanan bir güreş türüdür. Ve bu Mini Sumolar, sumo güreşçilerinden esinlenilerek yapılan robotlardır. Bu yarışmanın amacı 'Dohyo' adı verilen pistte robotlar karşı karşıya geliyor ve birbirlerini iterek karşı rakibi pistten çıkarmaya çalışıyorlar. Karşı rakibi ittiren kazanıyor. Geçen sene 2023 yılının Haziran ayında Prag'a gittik, Çekya ülkesine. Bu yarışmada Avrupa'da 5. ve 6. olduk" ifadelerini kullandı.
Fuara katılan velilerden Sevcan Erdoğan ise, "Çok heyecanlıyız biz de onlar gibi. Güzel robotlar yapıyorlar. Biz de onları her konuda destekliyoruz. İnşallah ilerde ülkenin önemli bilim insanları arasına girmelerini hedefliyoruz" dedi.
Görüntü Dökümü:
----------------
-Robotlardan genel ve detaylar
-Fuar alanı genel ve detaylar
-Yentür'ün konuşması
-Bilal Belenkoğulları konuşması
-Amine Çelik konuşması
-Sevcan Erdoğan konuşması
10029,3%0,51
35,57% 0,07
36,95% -0,28
3119,35% 0,67
4959,96% 0,00
Rize
21.01.2025