meritking kingroyal

İstanbul-Prof. Dr. Sertçelik: Paşinyan, gerçeklere razı olmaya mecbur kaldı

İstanbul-Prof. Dr. Sertçelik: Paşinyan, gerçeklere razı olmaya mecbur kaldı

İstanbul-Prof. Dr. Sertçelik: Paşinyan, gerçeklere razı olmaya mecbur kaldı
GÜNCEL 23.05.2024 22:33:06 0

Kübra SONKAYA- Uğur GÜLBOY/İSTANBUL, (DHA)-CUMHURBAŞKANI Başdanışmanı Prof. Dr. Seyit Sertçelik, TOGEMDER’in düzenlediği 'Ermeni Soykırımı İddiaları ve Tarihi Gerçekler' konulu programda konuştu. Sertçelik, “1.5 milyon kişinin soykırım nedeniyle öldüğü söylentisi yalandır. Yaklaşık 150 bin kişi hayatını kaybetmiştir. O dönemde yazılan yanlış haberler bugün adeta gerçekmiş gibi karşımıza çıkarılıyor. Paşinyan, gerçeklere razı olmaya mecbur kaldı“ dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Seyit Sertçelik, Emine Erdoğan’ın Onursal Başkanı olduğu Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (TOGEMDER)'nin Kısıklı’daki merkez binasında düzenlenen 'Ermeni Soykırımı İddiaları ve Tarihi Gerçekler' konulu programda konuştu. Programa, İstanbul Valisi Davut Gül’ün eşi Gülden Gül, Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı, TOGEMDER Başkanı Mihrimah Belma Sekmen, TOGEMDER Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Osmanlı Devleti’ni kötülemek amacıyla ‘Ermeni Soykırımı’ başlığı altında yayılan yalan haberlerin günümüz gündemini hala meşgul ettiğini söyleyen Sertçelik, “Ermeniler, abartmaya meyilli bir toplumdur. Hatta Rus istihbaratçılar, Ermenilerin verdikleri kayıp bağlamında rakamların sonuna hep bir ‘0’ attığını söylerler. 100 kişi öldüyse, bin derler" dedi.

"RUSLAR VE İNGİLİZLER DE ERMENİLERİN ABARTTIĞINI SÖYLER"

Sertçelik, ‘’O döneme baktığımız zaman, Ermeni Tarihçilerinin eserlerinde, 1890 ila 1909 yılları arasında 300 bin Ermeni Türkler tarafından katledildiği ileri sürülür. Bu kesinlikle bir yalandır. Benim Rus kaynaklarından çıkardığım sonuç, o dönemde yani yaklaşık 10 bin tane Ermeni hayatını kaybetmiş. Ama Türkiye’de görev yapan Rus istihbaratçı ve diplomatların bir ifadesi var. Ruslar diyorlar ki; Ermeniler kayıpları bağlamındaki sayılara bir '0' ilave eder. Yani herhangi bir köyde bir isyan esnasında diyelim on kişi öldü. Bir sıfır ilave etmek suretiyle 100 kişi, 100 kişi öldüyse bir '0' ilave etmek suretiyle bin kişi öldüğünü ileri sürerler. Türkiye’de görev yapan İngiliz devlet adamları, özellikle askerlerin de benzer ifadeleri var. Ermeniler sayıları inanılmaz oranda abartırlar" şeklinde konuştu.

"ÖLÜMLERİN BÜYÜK KISMI CEPHEDE YAŞANAN ÖLÜMLER"

Sertçelik, "Şimdi 1914 resmi Osmanlı verilerine baktığımız zaman, Türkiye’de yaşayan Ermenilerin resmi sayısı 1 milyon 300 bin. Bunu bir kenara bırakalım. Rusların son derece titiz analizleri ve Türkiye’de yaşayan Ermenilere yönelik vermiş oldukları sayılar da aynı 1 milyon 300 bin. Ama biz, 1.5 milyon Ermeni’nin Türkler tarafından katledildiği veya soykırıma uğradığı yalanıyla uğraşmak durumunda kalıyoruz. Rus ve Ermeni kaynaklarında Türkiye’den Rusya’ya gidenlerden 40 bin kişinin açlıktan, bulaşıcı hastalıklardan Erivan merkezli topraklarda hayatlarını kaybettiklerini görüyoruz. Soğuk iklim şartları ve açlıktan 40 bin kişi orada ölmüş, yani Türkiye’den ayrılmışlar. 1915’te 360 bin kişi Rusya’ya göçüyor. İran’a gidenlerle beraber toplamda 500 bin kişi. En az 100 bin kişi, Osmanlı’ya karşı cephede kurşun atarken hayatlarını kaybetmiş. Ölümlerin en büyük kısmı cephede yaşanan ölümler. 10 bin civarında da işte tehcir döneminde, bölgede özellikle kan davalarının son derece güçlü olması hasebiyle, bu tehcir güzergâhlarında 10 bin Ermeni’yi katlediyorlar. 1915 yılında ifade ettikleri sayıların tamamiyle gerçek dışı olduğunu, ölmüş olduğunu ileri sürdükleri insanların yaşamını sürdürdüklerini ve Türkiye’de daha önceki yıllarda söyledikleri gibi Ermeni kaybı olmadığını açık ve net olarak Ermeni dergilerinde görebiliyoruz. Osmanlı Devleti’ni zor durumda bırakabilmek için propaganda amaçlı ileri sürülen uzaktan bildirilen abartılı sayılar. O dönemde yazılan yanlış haberler bugün adeta gerçekmiş gibi karşımıza çıkarılıyor. 1890-1908 Ermeni isyanları döneminde binlerce Müslümanın Ermeniler tarafından öldürüldüğü de bir vakıadır" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE’DE YAŞAYAN 10 BİNLERCE KRİPTO ERMENİ VAR"

Sertçelik, "Türkiye’de yaşayan ‘Kripto Ermeniler’ var. Kendi kimliğiyle yaşayan Ermeni yurttaşlarımıza söyleyebileceğim tek kelime yok, Ermeni kimliğiyle yaşıyorlar. Müslüman Kürt veya Türk kimliğiyle yaşayan on binlerce ‘Kripto Ermeni’ var. Ama kimliklerini hiçbir zaman unutmuyorlar. Türkiye’ye çalışmak için gelenler de Türklerle, ailelerin yanında bakıcı olarak çalışıyorlar. Bizim kinci bir millet olmadığımızı görüyorlar, bu ilişkiler arttıkça aramızda çözülmeyecek sorun yok. Bizim aslında Ermenilerle alıp veremediğimiz gerçekten yok" diye konuştu.

"TÜRKİYE’NİN DE VERDİĞİ DESTEK VE SİHA’LARLA AZERBAYCAN ORDUSU ZAFER KAZANDI"

Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği desteğin altını çizen Sertçelik, "İlham Aliyev ve Sayın Cumhurbaşkanımız el ele vermek suretiyle, benim hayal bile edemediğim, Ermenistan’ın işgal ettiği Karabağ’ı, Azerbaycan topraklarını işgalden kurtardı. Ermeniler’in saldırısı üzerine başlayan 44 gün süren savaş, adeta tereyağından kıl çeker gibi Azerbaycan ordusu, Türkiye’nin de verdiği desteklerle SİHA’larla çok rahat bir zafer kazandı. İşgal edilen topraklar kurtarıldı, geçenlerde 4 köy Azerbaycan güçlerine teslim edildi" dedi.

"O BÖLGE ESKİDEN TÜRK YURDUYDU, ERMENİLEŞTİRİLDİ"

Sertçelik, "Günümüzdeki Ermenistan toprakları eskiden Müslüman Türk Yurduydu: 1830 tarihinden önce günümüzdeki Ermenistan topraklarında yaşayan Müslümanların oranı yüzde 85 idi, yani o tarihlerde o bölge neredeyse tamamen Müslüman Türk yurduydu. Ancak İran- Rus ve Osmanlı- Rus savaşlarından sonra İran ve Türkiye’den yapılan göçlerle bölgenin nüfus yapısı yavaş yavaş değiştirilerek, o bölge ileriki dönemlerde Ermenistan’a dönüştürülmeye başlandı. Ermenilerin ‘4 T’ planı var. Tanınma, Tanıtma, Tazminat ve Toprak. ASALA’da bu amaçla kurulmuştu" dedi.

Görüntü dökümü

Seyit Sertçelik'in konuşması

Genel ve detay görüntüler


Haber Kaynak : DHA

Of Belediye Başkanı Sarıalioğlu’ndan Kurban Bayramı Mesajı: "Kardeşliğimizin Daim Olduğu Nice Bayramlara"

Vakfıkebir Belediye Başkanı'ndan Bayram ve Babalar Günü Mesajı

Sevginin Anlamı: Arsin Belediyesi, Babalar Günü'nü Kutlamanın Önemini Vurguluyor

Tecrübeleriyle Yol Gösteren Babalar Unutulmadı: Babalar Günü Kutlamaları

Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş’ten Kurban Bayramı Mesajı

Şah Sultan Erkek Öğrenci Yurdunda Gençlere Katılım Belgeleri Takdim Edildi

Artvin Belediyesi'nden Modern ve Hijyenik Kurban Kesim Hizmeti

Of Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu, Aziz Şehitleri ve Büyükleri Ziyaret Etti

Albayrak Holding'e Teşekkür: Coğrafi İşaretli Erzurum Kıtlama Şekeri Üretiminde Kaliteye Destek

Bayburt Valisi, Jandarma Teşkilatının 185. Kuruluş Yıldönümünde Teşekkürlerini Sundu

Artvin Belediye Başkanı, Görele Belediye Başkanını Ziyaret Ederek Kafkasör Festivaline Davet Etti

Artvin Valiliği, Kurban Bayramı için Geniş Kapsamlı Tedbirler Alıyor!

Çocuklar İçin Rengarenk Oyun Bahçeleri Okullarda!

Arhavi'de Gazi ve Şehit Ailelerine Ziyaret

Artvin'de Bayramda Emniyet Kemeri Bilinci Arttırılıyor: Yolculara Önemli Hatırlatma

  • Pazar 22.1 ° / 18.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 24.7 ° / 20.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 24.6 ° / 20.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10471,32%0,76
  • DOLAR

    32,75% 1,53
  • EURO

    35,02% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2458,98% 2,86
  • Ç. ALTIN

    3891,52% 0,75

Rize

16.06.2024

  • İMSAK 02:38
  • GÜNEŞ 04:38
  • ÖĞLE 12:24
  • İKİNDİ 16:24
  • AKŞAM 19:59
  • YATSI 21:50