İzmir'de damla sakızı üretiminde hedef 6 ton
Seza Nur ALPDÜNDAR / İZMİR, (DHA)-İZMİR Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Türkiye'nin damla sakız ihtiyacının yaklaşık 10 tonun üzerinde olduğunu belirtip, "Yapacağımız çalışmalar ile önümüzdeki 6 yıl içerisinde İzmir'de sakız fidanı dikim alanlarımızı arttırıp, beraberinde yaş alan ağaçların reçine üretim miktarının artmasıyla da sakız reçinesi hasat miktarını yıllık 200-250 kilogramlardan 6 ton civarına çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Çeşme Meteoroloji İlçe Müdürlüğü bahçesindeki sakız ağaçlarında hasat öncesi ağaç çizim işlemi gerçekleştirildi. Ağaç çizimine AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin ve sakız üreticileri katıldı. Çeşme sakızına 14 Nisan 2024'te coğrafi işaret belgesi alındığını dile getiren Tarım ve Orman İl Müdürü Şahin, "İzmir'de başta Çeşme, sonrasında Urla, Karaburun ve Seferihisar ilçelerimizde 60 binin üzerinde sakız fidanı ve hasat olgunluğuna erişmiş sakız ağaçları bulunmaktadır. Üreticilerimiz yıllık 200-250 kilogram sakız reçinesi hasadı yapmaktadır" dedi.
'YANGINAN ALANLARDA SAKIZ DİKİM ALANLARI GENİŞLETME ÇALIŞMALARI YAPILIYOR'
Sakız ağacını ve sakız üretimini arttıracak projeler yaptıklarını ifade eden Şahin, "Yarımada Kadınları Sakız Ağacı Can Katıyor' projesi, Çeşme, Urla ve Karaburun ilçelerimizde devam ediyor. Proje ile kadın üreticilerimize 400'ün üzerinde sakız fidanı teslim ettik. İlaveten sakız yetiştirme teknikleri konusunda eğitimler verdik veriyoruz. Çeşme İlçe Müdürlüğü tüm okul bahçeleri, komşu ilçelere, yerel sakız gönüllülerine yönelik ücretsiz sakız fidan dağıtımı yapılmaya devam ediyor. KKTC'ye yönelik 2 bin sakız fidanı çalışması devam ediyor. Bunun yanı sıra özellikle yangınlardan etkilenen alanlarda orman teşkilatımızın sakız dikim alanları genişletme gibi çalışmaları bulunmaktadır. Kurumumuz haricinde bölge gönüllüleri de sakız ağacı sayısının artması için destek vermektedir. En son iki sakız ağacı gönüllüsü Alaçatı'da 8 bin adet sakız fidanı dikimi gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.
'1 KİLOGRAM SAKIZ REÇİNESİNDEN 150 BİN TL KATMA DEĞER SAĞLANABİLİYOR'
Türkiye'nin damla sakız ihtiyacının yaklaşık 10 tonun üzerinde olduğuna dikkati çeken Şahin, "Yapacağımız çalışmalar ile önümüzdeki 6 yıl içerisinde İzmir'de sakız fidanı dikim alanlarımızı arttırıp, beraberinde yaş alan ağaçların reçine üretim miktarının artmasıyla da sakız reçinesi hasat miktarını yıllık 200-250 kilogramlardan 6 ton civarına çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu. İl Tarım ve Orman Müdürü Şahin, İzmir'de Yarımada'ya bakıldığında 50'nin üzerinde sakız ağacı yetiştiricisi bulunduğunu ve 10 bine yakın dikim alanı bulunduğunu kaydetti.
Sakızın günümüz ekonomik değerini açıklayan Şahin, “3 ağaçtan ortalama 1 kilogram sakız reçinesi elde edilmektedir. Günümüz kilogram değeri de 20 bin TL. Sakız reçinesin dondurma, kahve, kurabiye, reçel, kozmetik gibi ürüne dönüştürülmesi durumunda ise 1 kilogram sakız reçinesinden 150 bin TL katma değer sağlanabilmektedirö ifadelerinde bulundu.(DHA)
FOTOĞRAFLI