Kadınlara ‘Meme Kanserinde Erken Teşhis’ eğitimi
MERSİN, (DHA)- MERSİN'de Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından, kadınlara yönelik ‘Meme Kanseri Erken Teşhis Eğitimi’ gerçekleştirildi.
Kent Konseyi Kadın Meclisi koordinesinde kadınlara yönelik ‘Meme Kanseri Erken Teşhis Eğitimi’ gerçekleştirildi. Akdeniz ilçesi Kazanlı Mahallesi’nde Esiroğlu Toplantı Salonu’nda düzenlenen eğitime katılan kadınlara, ‘Korkma, Farkında Ol, Geç Kalma’ sloganıyla, meme kanserinde erken teşhisin önemi anlatıldı.
Eğitimde, Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Bedrettin Gündeş, Mersin Kent Konseyi Başkanı Alper Girgiç, Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, STK ve dernekler ile çok sayıda vatandaş yer aldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Halk Sağlığı Şube Müdürü Uzm. Dr. Bahar Gülcay Çat; meme kanserinin tanımı, risk faktörleri, erken teşhis için yapılması gerekenler, genetik faktörler ve belirtileri hakkında katılımcılara kapsamlı bilgiler sundu. Psikolog Elif Ezgi Avcı ise meme kanseriyle mücadelede psikolojik desteğin önemini vurgulayan bir konuşma yaptı.
Kadınların meme kanseri konusunda bilinçlenmesi, erken teşhis ve tedaviye yönelik farkındalıklarının artması amacıyla düzenlenen eğitimde, kadınlar pembe kurdeleler taktı. Soru cevap ile interaktif bir şekilde devam eden eğitimin sonunda; katılımcılara kanser taramalarının düzenli yapılmasının önemi hatırlatılarak, kendi kendilerine meme muayenesinin nasıl yapılacağı gösterildi.
'MEME KANSERİNDE ERKEN TANI, HAYAT KURTARIR'
Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Uzm. Dr. Bahar Gülcay Çat, meme kanseri farkındalık etkinliklerinin kadınlar için çok önemli olduğunu anlatarak, “Mersin Kent Konseyi Kadın Meclisi ile bir araya geldik ve kadınlarda meme kanserinin, erken tanıyla önlenebilir ve tamamen tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna değindik. Her ay meme muayenesinin kendi kendine evde yapılması, erken tanıda çok önemli. Özellikle 20-40 yaş arasındaki kadınlar her ay kendi kendini muayene etmeli. 40 yaşından sonra da mutlaka KETEM’e başvurarak mamografi çekilmelerini önerdik. Dünyada her 8 kadından birine meme kanseri tanısı konuluyor ve önemli bir hastalık. Meme kanserinde erken tanı konulmasının en önemli nedeni, hayat kurtarması” dedi.
Meme kanserine farkındalık yaratmak için hem psikolojik boyutuyla hem fiziksel boyutuyla konuştuklarını ifade eden Psikolog Elif Ezgi Avcı da “Etkinlikte katılımcılara psikolojik anlamda travma tepkisinden ve destek mekanizmalarından bahsettik. Kişinin kendini nasıl toparlayabileceği, hastalık sürecini nasıl yönetebileceği hakkında konuştuk. Soru cevaplı paylaşımlı güzel bir etkinlik olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
FOTOĞRAFLI
9872,89%-0,43
35,07% 0,11
36,62% 0,79
2956,29% 1,25
4802,27% -0,44
Rize
19.12.2024