Kadirli'de 3D yazıcıyla ilk kafatası ameliyatı gerçekleştirildi
Narin KAZAK- Efendi ERKAYIRAN/KADİRLİ(Osmaniye),(DHA)- OSMANİYE'nin Kadirli İlçe Devlet Hastanesi’nde yapılan bir operasyonla, Opr. Dr. Saygı Uygur ve ekibi tarafından 3D yazıcı tekniği kullanılarak ’kemik çimentosu’ ile kafatası ameliyatı gerçekleştirildi.
Kadirli ilçesinde Opr. Dr. Saygı Uygur ve ekibi, yeni geliştirilen bir teknikle 33 yaşındaki trafik kazası mağduru E.P.’nin kafatası ameliyatını gerçekleştirdi. Kafatasında oluşan parçalı kırıklar nedeniyle kemik parçası geri yerleştirilemeyen E.P.’nin ameliyatında, 3D yazıcı ve 'kemik çimentosu' kullanılarak eksik kemik parçası başarıyla tamamlandı. Türkiye’de az sayıda hastanede uygulanan bu yöntem, Kadirli Devlet Hastanesi’nde ilk kez gerçekleştirildi. Ameliyat öncesinde hastanın kafatasındaki eksik bölge, en ince detayına kadar ölçüldü. Ardından, birebir ölçülerle hazırlanan parça 3D yazıcıdan çıkarıldı. Beyin dokusunun korunmasının yanı sıra estetik görünümün de göz önüne alındığını belirten Opr. Dr. Uygur, bu tekniğin hastaların kendilerini hem fiziken hem de psikolojik olarak daha iyi hissetmelerine katkı sağladığını vurguladı.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Uygur, hastanın sağlığı kadar estetik görüntüsünü de düşündüklerini belirtti. Kranioplasti ameliyatlarının genellikle travma, tümör veya kanama sonrası kemik dokusunun geri yerleştirilemediği durumlarda, ilk ameliyattan en az 6 ay sonra uygulandığını vurgulayan Uygur, "Bu ameliyat esnasında kafatası kemiğinin korunmasından yoksun olan beyin dokusunun korunmasının yanı sıra hastanın ameliyat sonrası estetik görüşü de göz önüne alınmaktadır. Standart uygulamada eksik kafatası dokusu titanyum plaklarla veya eliyle şekillendirilmiş kemik çimentosu ile kapatılmaktadır. Üç boyutlu kranioplasti tekniğinde ise hastanın ameliyat öncesinde çekilen tomografi tetkikleri bilgisayar ortamında 3D programlar aracılığıyla işlenerek kişiye özel, birebir kendi kafatasının eğimlerine sahip tasarım oluşturmakta ve bunun kalıbını çıkarmaktayız" dedi. Kalıp tasarımını yaparken hiçbir yerden dış destek almadıklarını söyleyen Uygur, kullandıkları bu teknik ile hem standart titanyum plaklarının beyne olan baskısının önün geçtiklerini, hem de meydana gelebilecek olumsuz estetik sonuçlarının önüne geçmiş olduklarını vurguladı.
Uygur, Türkiye'de sayılı devlet hastanelerinde faaliyete geçirilen bu tekniği ilk defa Mersin' de uyguladığını, Mersin Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim dalındaki akademisyen hocalarının da desteğini alarak gerçekleştirdiğini belirtti. Uygur, "Kadirli’deki ilk hastamızın da trafik kazası sonrası oluşan parçalı çökme kırığı nedeniyle 6 ay önce kafatası kemiği çıkarılmış. Bu nedenle polikliniğimize başvuran hastanın 3 boyutlu kranioplasti ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Osmaniye’de bu ameliyatı ilk kez yapmış olmak ve Osmaniye halkına fayda sağlayabilecek olmak beni çok mutlu ediyor. Amacımız ülkemize ve kentimize faydalı olacak yöntemleri uygulamaktır" diye konuştu. (DHA)
FOTOĞRAFLI
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Rize
21.11.2024