meritking kingroyal

Kalp nakli ile hayata tutundu

Kalp nakli ile hayata tutundu

Kalp nakli ile hayata tutundu
GÜNCEL 28.06.2024 12:26:35 0

Ruken KADIOĞLU- Ali Eren İĞDE/ANKARA, (DHA)- ANKARA'da Bilkent Şehir Hastanesi'nde 2 yıldır kalp yetmezliği tedavisi gören Burhan Y. (24), Adana'da ateşli silahla yaralanıp tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen hastanın bağışlanan kalbinin nakledilmesiyle hayata tutundu.

Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki bir spor mağazasında çalışan Burhan Y., 2 yıl önce kalp rahatsızlığı şikayetiyle Bilkent Şehir Hastanesi'ne başvurdu. Burada Burhan Y.'ye 'kalp yetmezliği' teşhisi konuldu ve geçen yıl hastanenin 'Acil Kalp Nakli Listesi'ne alındı. Ardından 7 Haziran'da Burhan Y. için uyumlu kalp bulundu. Adana'da ateşli silahlı yaralanma sonucunda beyin ölümü gerçekleşen 42 yaşındaki hastanın kalbi, ailesinin bağışta bulunması üzerine Ankara'ya getirilerek 4 saat süren operasyonla Burhan Y.'ye nakledildi. 20 günlük tedavisinin ardından sağlığına kavuşan Burhan Y., taburcu olmayı bekliyor.

'KALP, SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN JETLERİYLE GELDİ'

Bilkent Şehir Hastanesi Kalp Nakil Sorumlusu Prof. Dr. Ümit Kervan, kalp yetmezliği teşhisinde genellikle hastaları bir süre ilaçlarla tedavi edebildiklerini belirterek, "Son dönemde, Burhan'ın hastalığı çok hızlı ilerledi. İlaçlarla artık yönetemiyorduk, zorlanıyorduk. Şükürler olsun ki gönlü büyük bir aile tarafından organ bağışı yapıldı. Yani kalbin çıktığı dönem tam da Burhan'ın ihtiyacı olduğu döneme denk geldi. Şanslı ki süreçleri sağlıklı bir şekilde atlatabildik. Bu kalp Adana'dan geldi, bizim Sağlık Bakanlığı'mızın jetleriyle geldi. Süreç çok kısıtlı olduğu için transferi, uçaklar ve jetlerle yapıyoruz. Bazen helikopterlerle, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin helikopterleriyle yaptığımız oluyor. Tüm süreç ilk 4 saatte bitmiş oldu. Fakat süreç tümüyle 24 saati geçiyor. Çünkü hazırlık süreci ve değerlendirme süreci oluyor. Organın bağışta bulunan kişinin organlarının değerlendirilmesi süreci oluyor. Bizim alıcıya uygun mu değil mi testlerimiz var, onları yapıyoruz. Tüm sürecin her şeyiyle birlikte bazen 20-24 saati geçtiği de oluyor. 24 saati geçen bir sürede hiç uyumadan, dinlenmeden bütün ekipler o süreci sağlıklı bir şekilde bitirmek için uğraşıyor. Bu dönemde tamamen o organın sağlıkla nakil yapılması için uğraşıyoruz" dedi.

'AMELİYATIN 4 SAAT İÇİNDE BİTMESİ GEREKİYOR'

Adana'dan organ bağışı haberi geldikten sonra Ankara'da da hızla operasyona başladıklarını kaydeden Prof. Dr. Kervan, "Aynı anda iki farklı yerde iki ameliyat birden başlatıldı. Çünkü bizim kalp naklinde süre çok kısıtlı. 4 saat içinde ameliyatın bitmesi gerekiyor. Bunun için de çok iyi bir organizasyona ihtiyaç var ve büyük ekiplere ihtiyaç var. Ülkemiz bu organizasyonda çok iyi durumda. Nitekim Burhan'ın ameliyatı da 4 saatten daha kısa sürede sağlıkla bitirilebildi. Yoğun bakım süreçleri de gayet iyi geçti. Şimdi serviste; umarım inşallah önümüzdeki hafta da taburcu etmeyi planlıyoruz. Burhan'ı solunum cihazından ayırdığımızda ve ilk uyandığında önce Galatasaray’ı sordu. Çünkü o fanatik Galatasaraylı. Hayattan hiçbir zaman kopmadı. Bir an evvel Kahramankazan'a dönmek istiyor ve orayı çok seviyor. Oraya dönüp tekrardan çalışmak istiyor" diye konuştu.

'ORGAN BAĞIŞINI HERKES EVİNDE KONUŞSUN'

Organ naklinin Türkiye'de ve dünyada son dönemde organ yetersizliği olan hastalar için tek çare ve son çare olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kervan, "Ülkemizde ne yazık ki ailelerin, organ bağışı konusundaki kabulleri yeterince yüksek seviyede değil. Bugün beyin ölümü tespiti yaptığımız ailelerin ancak 4'te biri organ bağışını kabul ediyorlar. Umarız önümüzdeki yıllarda bu konuda farkındalıklar artar. Çünkü bir gün hepimizin buna ihtiyacı olabilir. Burhan 2 yıl öncesine kadar sağlıklıydı. Ama hastalıkların ne zaman bizleri bulacağı belli olmaz. Bizlerin de bir ihtiyacı olabilir. Yakınlarımızın ihtiyacı olabilir. Lütfen bu konuda bütün ülkedeki herkese organ bağışını; evinde çocukları, aileleri ile konuşabilme çağrısında bulunuyorum. Çünkü bir gün başımıza bir şey geldiğinde, bu konuda karar vermek zorunda kaldığımızda yakınlarımızın bu konudaki fikrini bilirsek karar verme konusu da çok daha kolay olur" ifadelerini kullandı. (DHA)

FOTOĞRAFLI


Haber Kaynak : DHA

Hopa eski Belediye Başkanı Taner Ekmekçi'den Sosyal Medya Günü Mesajı: "Toplumsal Değişim İçin Pozitif Kullanım Önemli"

Vali Eldivan, Bayburt'un Ekoturizm Vizyonunu Aslandağı'nda Şekillendiriyor

Hami Mandıralı'nın Akçaabat Ziyareti Spor Tutkunlarını Buluşturdu

Ortahisar Belediyesi'nden Emeklilere Özel Kutlama: Atatürk'ün Emekliler Günü Mesajı Hatırlatıldı

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya: "Kıbrıs Ziyareti ve İl Danışma Kurulu için Teşekkürlerimizi Sunuyorum"

Borçka'dan Gazi Koşusu'na Gurur Yolculuğu: Görkem Özçelik Hazır!

Borçka Belediyesi’nin Kültür ve Sanat Etkinliği: "Artvin-Rize Kültür Sanat Ekosistemi İlişkilenme Buluşması" Büyük İlgi Gördü

Artvin Belediye Başkanı Bilgehan Erdem, 43. Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali Hazırlıklarını İnceledi

Gümüşhane'de Baraj ve Gölet İnşaatları Yerinde İncelendi

Artvin'de T14 Tüneli Alternatif Yol Hizmete Açıldı

Vali Cengiz Ünsal’dan Yusufeli T14 Tüneli’ne Yakın Takip

Trabzon'da Hacdan Dönen Vatandaşlara Çiçekli Karşılama

Büyükşehir Belediyesi, Hasan Beder’in Cenazesinde Aileyi Yalnız Bırakmadı

Beşikdüzü'nde Doğalgaz Altyapısı Güçleniyor, Yol Kenarları Yabani Ot Arındırmasında

Arhavi Kapalı Spor Salonu'nda Gençler Sporla Buluştu: GSB Yaz Spor Okulları Açıldı

  • Pazar 24.2 ° / 18.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 24.6 ° / 18.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 23.5 ° / 19.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    10647,90%-0,31
  • DOLAR

    32,62% -0,25
  • EURO

    34,99% -0,54
  • GRAM ALTIN

    2450,26% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3971,42% 0,45

Rize

30.06.2024

  • İMSAK 02:42
  • GÜNEŞ 04:42
  • ÖĞLE 12:27
  • İKİNDİ 16:26
  • AKŞAM 20:01
  • YATSI 21:52