Kanser hastalığı bunama yapıyor! Araştırmada ortaya çıktı

Fareler üzerinde yapılan araştırma, bağışıklık sisteminin beyne zarar veren bir proteine saldırdıktan sonra hafıza kaybına yol açtığını ortaya koydu.

Kanser hastalığı bunama yapıyor! Araştırmada ortaya çıktı
SAĞLIK 13.02.2024 12:37:00 0

Kanser vakalarında nadiren, hastanın kendi bağışıklık sistemi beyne saldırmaya başlayarak hızla hafıza kaybına yol açabiliyor. Bunun nasıl gerçekleştiği bugüne kadar bilinmiyordu.

Yeni yapılan bir çalışmada bazı tümörlerin, kontrolden çıkmış bağışıklık sistemini harekete geçirerek beyin hücrelerine zarar vermesine yol açan, virüs benzeri bir protein salgıladığı keşfedildi.
BAZI KANSERLİ HASTALARDA ORTAYA ÇIKIYOR

Hafıza kaybı, davranış değişiklikleri, koordinasyon kaybı ve hatta nöbetler gibi belirtilerin ortaya çıktığı anti-Ma2 paraneoplastik nörolojik sendrom adlı rahatsızlık kanserli 10 bin kişiden birinden daha azında görülebiliyor. 

Hastalığın kesin semptomları bireyler arasında farklılık gösterse de hepsinin sinir sistemine yönelik hızlı bağışıklık reaksiyonları gelişiyor. Bu da kişiyi çabucak güçten düşürebiliyor. Bilim insanları çoğu hastanın kanser olduğunu bilmeden önce bile bu nörolojik semptomları gösterebileceğini belirtiyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ BAZI PROTEİNLERİ HEDEF ALIYOR

Araştırmacılara göre bu semptomlar, bağışıklık sisteminin PNMA2 adlı protein de dahil beyindeki belirli proteinleri aniden hedef almasından kaynaklanıyor. Proteinin yapısını incelediğinde, birden fazla PNMA2'nin bazı virüslerin dış kabuklarına benzeyen 12 kenarlı kompleksler halinde kendiliğinden organize olabildiği görüldü. Bilim insanları bağışıklık sisteminin ana işlevi virüslere saldırmak olduğundan, PNMA2'nin virüs benzeri yapısının onu hedef alınmaya yatkın hale getirdiğini keşfetti.

Fareler üzerinde yapılan deneylerde, bağışıklık sisteminin PNMA2'ye, yalnızca bu virüs benzeri yapı halini alarak bir araya geldiğinde saldırdığı görüldü. Ayrıca araştırmacılar nadir durumlarda vücudun diğer bölgelerindeki tümör hücrelerinin, genellikle sadece beyinde üretilen PNMA2 proteinini üretmeye başladığını da tespit etti. Bu durumlarda vücudun bağışıklık sistemi, hücreleri bu proteine saldırmaya yönlendiren antikorlar üretiyor.

Bağışıklık sistemi bu proteini hedef almak üzere harekete geçtiğinde hafıza, öğrenme ve hareketle ilgili beyin bölgeleri gibi beynin normalde PNMA üreten kısımlarını da hedef alıyor. Araştırmacılara göre bulgular, nörolojik semptomlar gösteren kanserli hastalarda antikorların beyne girmesini engellemenin yollarını açabilir.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Trabzon yaylaları mayısta beyaza büründü

Trabzon'da Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor

Artvin'de dereye düşen yavru karacayı kurtarma operasyonu kamerada

Artvin'de düzensiz göçmen kaçakçılığı organizatörü iki kişi tutuklandı

Artvin'de Engelliler Haftası dolayısıyla etkinlik düzenlendi

Artvin'de 990 dekar tarım arazisini sulayacak gölette su tutuldu

Türkiye Tarihindeki En Büyük Okul Terkleri Yaşanıyor: Eğitimci-Yazar Feray Aytekin Uyardı

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ve Karadeniz Teknik Üniversitesi, Geleceğin İnsana Yakışır İşleri İçin Yenilikçi Bir Adım Atıyor

Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürü Mustafa Demirkıran İncelemelerde Bulundu

Artvin'de düştüğü derede mahsur kalan karaca kurtarıldı

Bayburt'ta hakaret şikayetinin tarafları SMA hastasına bağış şartıyla uzlaştı

Trabzon'da ihtiyaç sahipleri için geçici giyim mağazası açıldı

Trabzon'da "Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri" kongresi düzenlenecek

Akçaabat'ta 4. Çocuk Tiyatroları Şenliği sona erdi

Akçaabat Belediye Başkanı Ekim'den "Engelliler Haftası" mesajı

  • Cumartesi 18.4 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.6 ° / 11.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 18.6 ° / 11.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Rize

18.05.2024

  • İMSAK 03:02
  • GÜNEŞ 04:50
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:16
  • AKŞAM 19:39
  • YATSI 21:19