Fareler üzerinde yapılan araştırma, bağışıklık sisteminin beyne zarar veren bir proteine saldırdıktan sonra hafıza kaybına yol açtığını ortaya koydu.
Kanser vakalarında nadiren, hastanın kendi bağışıklık sistemi beyne saldırmaya başlayarak hızla hafıza kaybına yol açabiliyor. Bunun nasıl gerçekleştiği bugüne kadar bilinmiyordu.
Yeni yapılan bir çalışmada bazı tümörlerin, kontrolden çıkmış bağışıklık sistemini harekete geçirerek beyin hücrelerine zarar vermesine yol açan, virüs benzeri bir protein salgıladığı keşfedildi.
BAZI KANSERLİ HASTALARDA ORTAYA ÇIKIYOR
Hafıza kaybı, davranış değişiklikleri, koordinasyon kaybı ve hatta nöbetler gibi belirtilerin ortaya çıktığı anti-Ma2 paraneoplastik nörolojik sendrom adlı rahatsızlık kanserli 10 bin kişiden birinden daha azında görülebiliyor.
Hastalığın kesin semptomları bireyler arasında farklılık gösterse de hepsinin sinir sistemine yönelik hızlı bağışıklık reaksiyonları gelişiyor. Bu da kişiyi çabucak güçten düşürebiliyor. Bilim insanları çoğu hastanın kanser olduğunu bilmeden önce bile bu nörolojik semptomları gösterebileceğini belirtiyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ BAZI PROTEİNLERİ HEDEF ALIYOR
Araştırmacılara göre bu semptomlar, bağışıklık sisteminin PNMA2 adlı protein de dahil beyindeki belirli proteinleri aniden hedef almasından kaynaklanıyor. Proteinin yapısını incelediğinde, birden fazla PNMA2'nin bazı virüslerin dış kabuklarına benzeyen 12 kenarlı kompleksler halinde kendiliğinden organize olabildiği görüldü. Bilim insanları bağışıklık sisteminin ana işlevi virüslere saldırmak olduğundan, PNMA2'nin virüs benzeri yapısının onu hedef alınmaya yatkın hale getirdiğini keşfetti.
Fareler üzerinde yapılan deneylerde, bağışıklık sisteminin PNMA2'ye, yalnızca bu virüs benzeri yapı halini alarak bir araya geldiğinde saldırdığı görüldü. Ayrıca araştırmacılar nadir durumlarda vücudun diğer bölgelerindeki tümör hücrelerinin, genellikle sadece beyinde üretilen PNMA2 proteinini üretmeye başladığını da tespit etti. Bu durumlarda vücudun bağışıklık sistemi, hücreleri bu proteine saldırmaya yönlendiren antikorlar üretiyor.
Bağışıklık sistemi bu proteini hedef almak üzere harekete geçtiğinde hafıza, öğrenme ve hareketle ilgili beyin bölgeleri gibi beynin normalde PNMA üreten kısımlarını da hedef alıyor. Araştırmacılara göre bulgular, nörolojik semptomlar gösteren kanserli hastalarda antikorların beyne girmesini engellemenin yollarını açabilir.
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
20.01.2025