6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen "Asrın Felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin yıl dönümünde, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) anlamlı bir anma etkinliği düzenledi.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen "Asrın Felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin yıl dönümünde, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) anlamlı bir anma etkinliği düzenledi.
Etkinlik, KTÜ 15 Temmuz Demokrasi Alanı’nda kurulan sahra çadırında gerçekleştirildi. Programa; KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yüksel Gülay, Trabzon İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mustafa Hüseyinpaşaoğlu, KTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bünyamin Er, Prof. Dr. Ali Temiz, Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Cemil Rakıcı, Üniversitenin Arama Kurtarma Ekibi, Kızılay temsilcileri, UMKE personeli, AFAD çalışanları ve birçok akademisyen katıldı.
“Birlik ve Beraberliğimizin Gücünü Bir Kez Daha Dünyaya Gösterdik”
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından, Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, depremin tüm ülkeyi derinden sarstığını belirterek, "2023’ün 5 Şubat’ını 6 Şubat’a bağlayan gece, tüm milletimiz büyük bir acı ile uyandı. Yararlarımızı hızlıca sarmak için yurt içi ve yurt dışında büyük bir dayanışma örneği gösterdik. Devletimiz ve milletimiz, tüm imkânlarını seferber ederek birliğimizi tüm dünyaya bir kez daha gösterdi" dedi. Çuvalcı, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek, süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti.
Programda söz alan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yüksel Gülay, Kahramanmaraş merkezli depremlerin sadece 11 ilimizi değil, tüm ülkeyi derinden etkilediğini ve büyük bir birlik ruhunun ortaya çıktığını ifade etti. Gülay, "Milletimiz, Çanakkale’deki ruhu bir kez daha gösterdi. Birlik olmanın gücünü tüm dünyaya kanıtladık" şeklinde konuştu.
Video Gösterimi ve Sunumlar
Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar, "6 Şubat: Hafızamızdaki İzler" başlıklı video gösterimini izledi. Ardından, program deprem felaketinin ardından sahada görev alan KTÜ Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunişık’ın, Sivil Savunma Uzmanlığı Arama Kurtarma Personeli Uğur Yalçınkaya’nın ve deprem sırasında enkaz altında kalıp, KTÜ Sivil Savunma Ekibi tarafından kurtarılan Yunus Fırat’ın tecrübelerini paylaştığı sunumlarla devam etti. Katılımcılar, bu kişilerin yaşadıkları zorlu süreçleri ve kurtarma çalışmalarındaki deneyimlerini dinleme fırsatı buldu.
Duygusal Anlar ve Anı Defteri
Programın sonunda, Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ve katılımcılar, etkinlikte duygu ve düşüncelerini yazmak için anı defterine yazılar yazdı. KTÜ, depremin unutulmaması gerektiğini, afetlere karşı daha hazırlıklı bir toplum yaratılması gerektiğini vurgulayan bir mesaj yayımladı.
Afet Farkındalığı ve Dayanışma Vurgusu
Etkinlik, hayatını kaybeden vatandaşlar için yapılan dualarla sona erdi. KTÜ yetkilileri, afet farkındalığının artırılması ve gelecekteki olası felaketlere karşı daha güçlü bir hazırlık yapılması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Üniversite, bu tür etkinliklerle toplumda afet bilincini artırmaya devam edeceğini belirtti.