Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Kastamonu binlerce yıllık tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleri ile Türkiye’nin turizmi açısından önemli bir şehridir.
Tertemiz koylara, masmavi denize ve birbirinden güzel tatil beldelerine ev sahipliği yapan Kastamonu tarihi açıdan da önemli bir şehirdir. Şehir içerisinde her noktada şelaleler, mağaralar, kanyonlar ve ahşap camiler gibi turistik destinasyonlar ile karşılaşmak mümkündür.
Türkiye’nin kuzey kıyısında yer alan Kastamonu’ya özel aracınızla, otobüslerle ya da hava yoluyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehre havayolu ile ulaşım 2013 yılında hizmete açılan Kastamonu Havalimanı ile mümkün hale gelmiştir. Bunun yanı sıra bölgede konaklayabileceğiniz Kastamonu otelleri, balık restoranları ve yürüyüş yapmak için uygun yollar da yer alır.
Kastamonu dört mevsim boyunca ziyaret edilen bir şehir olsa da özellikle bahar ve yaz aylarında şehirde hareketlilik artar. Hafta sonu tatilleri, günübirlik tatiller veya uzun bir yaz tatili için Kastamonu ziyaret edilebilir. Şehre yapılan ziyaretlerin eğlenceli hale gelmesini sağlayan birçok yer bulunur:
Kastamonu’da Gezilecek Yerler
İsmini 1366 yılında Gökırmak üzerinde inşa edilen etkileyici bir köprüden alan Taşköprü şehrin tarihi ilçelerinden biridir. Kastamonu’ya 42 km uzaklıkta bulunan Taşköprü Etiler, Sümerler, Lidyalılar, Kapadokyalılar, Helenler, Danişmentliler, Osmanlılar ve Romalılar gibi farklı dönemlerden kalan izleri sergilemeye devam eder.
Kastamonu’da yapılan tarih ve kültür gezilerinin vazgeçilmez noktalarının başında gelen Taşköprü ismini 68 metre uzunluğa ve 7 göze sahip olan köprüden alır. M.Ö. 64 yılında Romalılar tarafından inşa edildiği düşünülen Pompeipolis Antik Kenti’ne de ev sahipliği yapan Taşköprü, bununla birlikte kaya mezarlıkları, Kılıçkaya Tüneli ve Kızlar Kalesi gibi mutlaka görülmesi gereken yerleri de bünyesinde bulundurur.
”Taşköprü konum için tıklayın”
Küre Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan ve Pınarbaşı ilçesine 5 km uzaklıkta yer alan Horma Kanyonu bitki çeşitliliği, ihtişamlı kaya duvarları ve bakir doğal güzelliğiyle Kastamonu’da yapılacak doğa gezilerinin en sevilen adreslerinden biridir. Şelale manzaralarının eşlik ettiği kanyon, yaklaşık 3 km’lik ahşap yol ve köprülere de ev sahipliği yapar.
Çam ağaçlarından oluşan ormanların içinde hizmet veren doğal parkları ve büyük kayalarıyla Horma Kanyonu mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Kanyonda vakit geçirirken sıcak yaz günlerinde buz gibi gölet sularında serinleyebilir ya da olta balıkçılığı yapabilirsiniz.
”Horma Kanyonu konum için tıklayın”
Kastamonu ve Çankırı illeri arasında bulunan Ilgaz Kayak Merkezi, sıradağlar yamaçlarında yer alır. Her Bütçeye Uygun Yurt İçi Kayak Rotaları listesinin başında gelen bölge, merkezden kalkan minibüslerle ya da kayak turları ile ulaşılabilecek bir noktadadır. Merkez ilçeye 40 km olan Ilgaz Kayak Merkezi, Ilgaz Dağları’nın 1050 ile 2000 metrelik rakımları arasında bulunur. Merkezde 660’den 1400 metreye kadar değişen uzunluklarda 4 çeşit kayak pisti bulunur.
950 metre ilerleyen, bazı noktalarda ise 1990 metre yüksekliğe çıkan telesiyej de kayak merkezinin en sevilen aktivitelerden biridir. Çam ormanları arasında gizlenmiş oteller, kayak okulu ve kayak kiralama tesisleri gibi farklı işletmeler de kayak merkezi içinde yer alır. Ilgaz Kayak Merkezi’nde sezon aralık ayında başlar ve ilkbaharın ortalarına kadar sürer. Ilgaz Kayak Merkezi sezon dışındaki aylarda da doğa yürüyüşleri için ziyaret edilebilir. Aynı zamanda Ilgaz kayak otelleri ile benzersiz bir kış tatili yapabilirsiniz.
Pınarbaşı ilçesine bağlı Ilıca Köyü sınırlarında bulunan şelale, Kastamonu’da en çok ziyaret edilen doğal yerlerden biridir. 15 metre yükseklik üzerinden ve yemyeşil ağaçlar arasından dökülen bembeyaz sular her mevsim çarpıcı manzaralar sunar. Bahar ve yaz mevsiminde serin havada yürüyüş yapmak ve Ilıca Şelalesi göletinde soğuk şelalenin tadını çıkarmak isteyenler için iyi bir tercihtir.
Ilıca Şelalesi’ne 500 metre mesafede olan parkta da mesire yerleri bulunur. Kastamonu’dan kalkan Pınarbaşı minibüsleri aracılığıyla her saat Ilıca Şelalesi’ne ulaşabilir. 16 TL ücret ödeyerek giriş yapabilirsiniz.
Dünyanın en derin 2. kanyonu olma özelliği taşıyan Valla Kanyonu 12 metre uzunluğa sahiptir. Tüm dünyadan doğa severlerin ilgisini çeken Valla Kanyonu fotoğraf safarileri için de ziyaret edilmektedir.
Valla Kanyonu olan ahşap seyir terasları panoramik manzaraları izlemek için idealdir. Kanyon kartal ve akbaba gibi yırtıcı kuşlara ev sahipliği yaparken dağcılık, kampçılık ve kaya tırmanışları için de olanaklar sunar.
Türkiye’nin en güzel kalelerinden biri ve Kastamonu’nun simgesi olan Kastamonu Kalesi şehir merkezinden 120 metre yükseklikte bir kayanın üzerinde yer alır. M.S. 2. yüzyılda Bizans döneminde inşa edilen ve Türk-Osmanlı mimarisini yansıtacak şekilde yenilenen kale geniş bir alanı kapsar.
Kastamonu Kalesi iç odalara, devasa sarnıçlara ve etkileyici kaçış tünellerine ev sahipliği yapar. Kale içerisinde bulunan yapıların tamamı gezilebilir haldedir. 2005 yılında aslına uygun şekilde restore edilen Kastamonu Kalesi çevresinde hediyelik eşya satan dükkanlar da yer alır. Kastamonu Kalesi ziyaretiniz esnasında kaymanıza neden olmayacak ve rahat olmanızı sağlayacak ayakkabılar giymeniz önerilir.
”Kastamonu Kalesi konum için tıklayın”
Azdavay ilçesinde yer alan Çatak Kanyonu dünyadaki en büyük 4. kanyondur. Doğa yürüyüşleri, kaya tırmanma, kampçılık ve dağcılık gibi faaliyetlerin sıklıkla organize edildiği bir yerdir. Çatak Kanyonu fotoğraf safarileri için de ziyaret edilmektedir.
Köprüden başlayan yürüyüş parkurlarının çevresini ağaçlar kaplar. Burada yer alan seyir terası da Çatak Kanyonu’nun en sevilen yapılarıdır. Çatak Kanyonu’na ulaşmak için Kastamonu Otogarı’ndan kalkan Azdavay ilçesi minibüsleri tercih edilebilir.
Kastamonu’da denize girmek için en çok tercih edilen yerlerden biri Ginolu Koyu’dur. Şehir merkezine ortalama 103 km uzaklıkta bulunan Ginolu Koyu Çatalzeytin ilçesinde konumlanır. Karadeniz’in panoramik manzaralarına hakim yüksek bir noktada yer alan Çatalzeytin Kalesi’nin manzaraları eşliğinde turkuaz denizin tadını çıkarmanıza olanak sağlayan Ginolu Koyu tertemiz denizi ile Kastamonu’nun en sevilen yerlerinden biridir.
Ginolu Koyu 250 metrelik küçük bir sahile ve 2 tarafı sarp kayalarla çevrili doğal bir limana ev sahipliği yapar. Sığ ve kum tabanlı denizi çocuklarıyla yüzmek isteyen aileler için iyi bir tercih olabilir.
”Ginolu Koyu konum için tıklayın”
Şenpazar ilçesinde bulunan Şehriban Kanyonu dik yamaçları ile meşhurdur. 1997 senesinde keşfedilmiş olmasına rağmen gizemini halen korur. Kanyonda yer alan çay doğanın üstün gücü ile akımlı şekilde döküldüğü için kanyon “Ölümle Dans Kanyonu” ismi ile de anılır.
Şehriban Kanyonu 1000 metreyi bulan devasa kaya duvarları ile çevrilidir. Akarsular tarafından binlerce yıldır kayalar aşınarak oluşturulmuş derin vadiler tüm dünyadan fotoğrafçılar tarafından ziyaret edilmesini sağlar. Dağcılık, kampçılık, kaya tırmanma ve doğa yürüyüşleri için de şehrin en sık ziyaret edilen yerleri arasında Şehriban Kanyonu bulunur. Şehriban Kanyonu’nu daha iyi incelemek istiyorsanız profesyonel rehberlerle gezebilir ya da küçük şelale ve göletlerin buz gibi sularında eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
Şehriban Kanyonu’nu ziyaret ederken rahat hareket edebileceğiniz ayakkabılar tercih etmelisiniz. Aksi takdirde yürüyüş yapmak tehlikeli olabilir.
Küre Dağları Milli Parkı pek çok uluslararası turizm dergisi tarafından ölmeden önce görülmesi gereken yerler listesine eklenmiştir. 160’a yakın endemik bitki türü sebebiyle koruma altına alınması gereken 200 ekolojik bölgeden biri olan Küre Dağları, milli park ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Etkileyici kanyonlar, yayla, dağ ve köy evlerini milli park içerisinde görebilirsiniz.
Türkiye’nin en popüler doğa sporları alanlarından biri olan Küre Dağları Milli Parkı 132 bin hektar alanı kapsar. Bu alanda ekolojik tarım ile birlikte arıcılık ve hayvancılık gibi faaliyetler de gerçekleşir.
Küre Dağları Milli Parkı’nda rehberli doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarileri yapılabilir. Oksijen seviyesinin en yüksek olduğu yerlerden biri olan Küre Dağları Milli Parkı doğa ile iç içe bir gün geçirmek isteyenlerin uğrak noktalarından biridir.
858 metre uzunluğa ve 250 metre derinliğe sahip olan Ilgarini Mağarası Yamanlar köyü sınırları içerisinde yer alır. Ilgarini Mağarası’na ulaşmak için Pınarbaşı’nın 36 km kuzeydoğusunda bulunan köye gitmek gerekir. Bunun için merkezden kalkan minibüs ve otobüsler tercih edilebilir.
Ilgarini Mağarası yoğun ormanlık bir alan içerisinde yer aldığı için kaybolma tehlikesi bulunur. Bu gibi problemleri engellemek adına yerel rehber ile gezi yapılması tavsiye edilir. Ilgarini Mağarası’nda Geç Roma ve Bizans dönemlerine ait şapel, mezar ve sarnıçlar ve bununla birlikte pek çok sarkıt ve dikit bulunur.
”Ilgarini Mağarası konum için tıklayın”
Kastamonu’da ziyaret edilebilecek en önemli tarihi lokasyonlar arasında Pompeipolis Antik Kenti bulunuyor. Taşköprü ilçe merkezinde yer alan ve merkezden kolaylıkla ulaşılabilecek bir konumda bulunması sebebiyle sıklıkla ziyaret edilen Pompeipolis Antik Kenti M.Ö. 64 yılında Romalılar tarafından eyalet merkezi olarak inşa edilmiştir.
Arkeoloji meraklıları tarafından yoğun ilgi gören Pompeipolis Antik Kenti yıllardır yapılan kazılar sonucunda çıkartılan tarihi eserler ve mozaiklerin sergilendiği bir müzeye de ev sahipliği yapıyor. Kentin mimarisi Zeugma ve Efes Antik Kenti ile benzer özellikler bulunduruyor.
”Pompeipolis Antik Kenti konum için tıklayın”
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
19.01.2025