İç Anadolu’nun üçüncü büyük şehri olan Kayseri, Erciyes Dağı gibi yalnızca Türkiye için değil, dünya için de önemli doğal güzelliklerin bazılarına ev sahipliği yapıyor.
Ticaret ve sanayi içinde Türkiye adına önemli bir şehir olan Kayseri’nin tarihi Erken Tunç Çağı’na kadar uzanıyor. 6 bin yıllık köklü geçmişi ile şehir her köşesinde barındırdığı tarihî eserler ile bir açık hava müzesini andırıyor. Uzunca yıllar Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış olması ise kente etkileyici bir tarihsel doku katmayı başarıyor.
Kayseri’de gezilecek pek çok yer bulunuyor. Hem merkez hem ilçeler, turistik açıdan benzersiz olanaklar ve birbirinden güzel Kayseri otelleri sunuyor. Kayseri’de gezilecek yerler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Kayseri’de Gezilecek Yerler
Kayseri tarihî dokusu ve doğal yapısı sayesinde her yıl ziyaretçi çekmeyi başarıyor. Doğal güzelliklerin tadını çıkarmaya yönelik bir gezi planlıyorsanız ilkbahar ve yaz ayları idealdir. Eğer seyahatinizi kayak yaparak benzersiz bir deneyime dönüştürmek istiyorsanız bunun için tercihiniz Erciyes olabilir. Kayseri’nin kış aylarında en çok turist alan yeri Erciyes Kayak Merkezi’nde kasım ayının sezon başlayarak bahar aylarının sonuna kadar devam ediyor. Siz de bu tarihler arasında kayak için şehri ziyaret edebilirsiniz.
Merkeze yalnızca 9 km uzaklıkta bulunan Gesi Bağları’nı, hakkında anlatılan birçok hikâye ve yazılan türkü ile duymuş olabilirsiniz. Melikgazi ilçesi içinde bulunan kayaların içinde güvercin yuvalarına da denk gelebilirsiniz. Bu güvercin yuvaları, bölge sakinleri tarafından da korunur çünkü güvercinlerin dışkıları bağlarda doğal gübre olarak kullanılıyor. Böylece bölgede yetiştirilen ürünlerde verimlilik de daha yüksek seviyede olabiliyor.
Yemyeşil doğal güzelliği, büyüleyici kuş yuvaları ve temiz havası Kayseri’de yapılacak doğa gezilerinin en sevilen adresi olmasını sağlıyor. Gesi Bağları etrafında Kayseri’nin Meşhur Yemekleri deneyebileceğiniz restoranlar da bulunur. Gesi Bağlarına merkezden ilçeye giden minibüslere kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kayseri’nin ziyaret edilmesine en çok katkıda bulunan yeri kayak merkezidir. Türkiye’nin değil, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri ile sezon boyunca şölen yerini andıran Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri’ye 25 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kayak merkezinde 2150 ve 3400 olmak üzere toplam uzunlukları 100 kilometreyi geçen kayak pistleri bulunuyor. 154 adet suni kar makinesi ve 18 adet son teknoloji teleski ve telesiyej, 26 bin kişilik kapasitesi ile sezon boyunca hizmet veriyor.
Dünya standartlarına göre dizayn edilen Erciyes Kayak Merkezi etrafında çok sayıda Kayseri otelleri bulunuyor. Erciyes Otelleri’nden kayak merkezine otellerin servisleriyle ya da şehir merkezinden kalkan minibüsler ile ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinden kalkan minibüsler 25-30 dakika içerisinde kayak merkezine ulaşmanızı sağlar.
Yapısal olarak şehrin en dikkat çekici yapılarından biri Alaca Kümbetidir. Melikgazi ilçesinde, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Alaca Kümbeti yürüyerek ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor. Kayseri’nin en eski tarihsel yapılarından kabul edilen Alaca Kümbeti’nin inşa tarihi ise 1184 yılına tarihlendiriliyor. Sivri bir kubbeye sahip olan Alaca Kümbetinin dış kısımları geometrik şekiller ve bitki desenleri ile süslüdür. Anıtsal bir yapı olan Alaca Kümbeti, Selçuklu ve Beylik dönemin mimari özelliklerini yakından inceleme fırsatı sunuyor.
”Alaca Kümbeti konum için tıklayın”
Cumhuriyet Meydanı’ndan yapacağınız kısa bir yürüyüş ile Kayseri Kalesi’ne ulaşabilirsiniz. Görkemli surları ile turistlerin en çok ziyaret ettiği simgesel yapılar arasında yer alan kale, M.S. 3. yüzyılda Roma döneminde inşa edilmiştir. Bizans ve Anadolu Selçuklu dönemine de ev sahipliği yapan ve bu dönemlerde eklemeler yapılarak geliştirilen Kayseri Kalesi, bugüne dek Türkiye’de ayakta kalabilmeyi başaran en etkileyici karelerden biri olarak değerlendiriliyor.
Kale, iç ve dış kısım olacak şekilde ayrılıyor. Devasa bir yapı olan Kayseri Kalesi’nin burçları, kuleleri ve yaşam odaları gezilebiliyor. Haftanın her günü 24 saat boyunca ziyarete açık olan Kayseri Kalesi Melikgazi ilçesinde Toker Caddesi üzerinde yer alıyor.
”Kayseri Kalesi konum için tıklayın”
Yeşilhisar ilçesi sınırlarında, merkeze yaklaşık 85 km uzaklıkta bulunan Sultan Sazlığı Milli Parkı dünyanın en önemli kuş yaşam alanlarından birisi olarak biliniyor. Yay Gölü’ne ev sahipliği yapan milli park, 500’e yakın bitki çeşidi ve vahşi yaşam zenginliği ile doğa severlerin gözdesi olmayı başarıyor. Flamingolar, göl kenarındaki sazlıklar ve 300 türden daha fazla su kuşu Sultan Sazlığı Milli Parkı içerisinde yaşıyor.
25 bin hektar alanı kaplayan park bu sayede içinde de doğa severlerin uzun vakit geçirmelerine olanak tanıyor. Doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarileri için Kayseri’nin en uygun yerleri arasında bulunuyor. Göl çevresini saran yürüyüş parkurları ve mesire alanlarında vakit geçirebilir, özellikle göç dönemlerinde kuş gözlem teraslarında kuşları inceleyebilirsiniz.
Erciyes Dağı eteklerinde inşa edilmiş olan antik kent, şehir merkezine 20 km uzaklıkta yer alıyor. Rehberli turlarla ya da tek başınıza keşfe çıkabileceğiniz Kültepe Ören Yeri Anadolu’nun en eski krallığı olarak bilinen Kaniş Krallığı’nın merkezidir.
Uzun yıllar boyunca bölgede çok rağbet gören bir ticaret merkezi olarak misyon yüklenen antik kent, günümüzde Kayseri’nin en çok ziyaret edilen tarihi yerleri arasında bulunuyor. Kültepe Ören Yeri’nde bugüne dek yapılan kazılarda farklı eserler gün yüzüne ulaştırılmış durumda. Bunlardan biri olan Kapadokya Tabletleri ise ilk çivi yazısı örneklerinin arasında yer alır. Her gün 08.00 ve 17.00 arasında gezilebilecek olan Kültepe Ören Yeri’ne giriş için ücret talep edilmiyor. Merkezden kalkan minibüsler ile 20-25 dakikalık yolculuklar ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Tarihi hazineleri ve kaliteli restoranları ile Cumhuriyet Meydanı, Kayseri gezinize başlamak için ilk noktalardan birisidir.. Kaliteli restoranlar, kafeler, hediyelik eşya dükkanları gibi pek çok işletmeye yer veren Kayseri Cumhuriyet Meydanı şehrin en hareketli yerleri arasında yer alıyor. Ev sahipliği yaptığı, 1906 yılında inşa edilmiş Kayseri Saat Kulesi ise şehrin simgelerinden biri olarak değerlendiriliyor. Günün her saati misafirleri sebebiyle hareketli anlar yaşıyor.
Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan ve mutlaka görülmesi gereken yapılar arasında;
Seyit Burhanettin Bulvarı üzerinde yer alan meydana yürüyerek veya toplu taşıma ile kolayca ulaşabilirsiniz.
”Kayseri Cumhuriyet Meydanı konum için tıklayın”
Erciyes Dağı eteklerinde uzanan Tekir Yaylası en sıcak yaz günlerinde bile serin havasını koruyor. Bakir doğal güzellikleri ile doğa severlerin gözde kaçış noktalarından biri olan Tekir Yaylası kendi başınıza ya da rehberli doğa gezileri ile ziyaret edebileceğiniz özellikler taşıyor. 2500 metre rakımda yer alan Tekir Yaylası kamp severler için de beklentileri karşılıyor. Bu özelliğiyle Kayseri’nin en popüler kamp alanları arasında yer alıyor.
İlkbahar ve sonbahar aylarında Tekir Yaylası’nda rengarenk çiçekler açıyor. Ahşap yayla evleri ve etkileyici Erciyes Dağı manzarası çiçekler ile birleştiğinde muhteşem bir görüntü ortaya çıkıyor. Oksijen seviyesi yüksek olduğu için dinlenmek ve doğayla iç içe kalmak isteyenlerin tercihi Tekir Yaylası oluyor. Yaz aylarında düzenlenen şenliklere de ev sahipliği yapan Tekir Yaylası’nda halk oyunlarından yarışmalara pek çok aktivite gerçekleşiyor.
Kayseri merkezine 90 km uzaklıkta, Yahyalı ilçesi sınırları içerisinde bulunan Derebağ Şelalesi, Kayseri’de doğa yürüyüşleri için en çok ziyaret edilen yerlerden birisi konumunda. Yaklaşık 14-15 metre yüksekliğe sahip olan kayaların arasından akmakta olan sular, göletlerin de eğlenceli hale gelmesine katkıda bulunuyor.
Şelale içerisinde endemik bitki türleri ve vahşi yaşam zenginlikleri bulunuyor. İyi düzenlenmiş mesire alanları ile turistler ve halk tarafından sıklıkla ziyaret edilen Derebağ Şelalesi fotoğrafçılık safarileri için de uygun bir alandır. Şelale içerisinde hizmet veren restoranların organik ürünlerle hazırladıkları kahvaltıları tercih ederek, seyahatinizi daha keyifli hale getirebilirsiniz.
Kayseri konumu itibariyle özellikle kara yolu ile ticaretin önemli olduğu dönemlerde bölgenin en önemli merkezlerinden birisi olmayı başarmış durumda. Geçmiş yıllardan bugüne kalan ve hem turistler hem de halk tarafından ziyaret edilen Kayseri Kapalı Çarşı, şehrin en önemli ticaret merkezlerinden birisi durumunda. 1497 yılında inşa edilen ve hala şehrin en hareketli yerlerinden biri olan Kayseri Kapalı Çarşı 15 farklı bölümden oluşuyor. İstanbul’da bulunan meşhur Kapalı Çarşı’dan büyüklük açıdan ikinci sırada Kayseri Kapalı Çarşı geliyor. Kapalı çarşı içerisinde 1800 farklı dükkan hizmet veriyor. Şehrin yöresel lezzetleri olan sucuk, pastırma ve mantı gibi lezzetleri satan, gümüş ve bakır işlerinin satışını gerçekleştiren ya da antika veya hediyelik ürünlerin satışını yapan pek çok işletme çarşıda yer alıyor.
”Kayseri Cumhuriyet Meydanı konum için tıklayın”
Bugüne dek sağlam kalmayı başarabilmiş mimarisi ile Kayseri’de gezilmesi gereken önemli yerlerin arasında Kayseri bedesteni geliyor. Dokuz kubbeye ve kare planıyla 15’inci yüzyılda yapılan Kayseri Bedesteni ticaret açısından önemini günümüzde de sürdürmeye devam ediyor. Yapının içinde yer alan dükkanlarda bölgede yapılan pek çok hediyelik eşya, ev eşyası ve çeşitli madenlerle yapılan el emeği ürünleri bulabilirsiniz.
Küçük taş dükkanları ve güzel mimarisi ile özellikle yabancı turistlerin dikkatini en çok çeken yerlerin arasında Kayseri Bedesteni geliyor. Bedesten yalnız yabancı turistler tarafından değil yerli turistler ve yerel halk tarafından da alışveriş için tercih ediliyor.
”Kayseri Bedesteni konum için tıklayın”
Şehir merkezine 80 km uzaklıkta, tarihi açıdan önemli bir yer olan Soğanlı Vadisi büyüleyici manzaraları sebebiyle günü birlik gezilerin değişmez adreslerinden birisi konumunda. Tarih, kültür meraklılarının ve fotoğrafçılık tutkunlarının ziyaret ettikleri yerler arasında gelen Soğanlı Vadisi oldukça köklü bir geçmişe ev sahipliği yapıyor. Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde bölgeyi ziyaret eden din adamları tarafından yapılan kiliseler de bu bölgede yer alıyor.
Yerleşim yeri olarak kullanılan mağaralar, manastırlar ve kiliseler ile etkileyici bir yer olan şu Soğanlı Vadisi Kayseri’de görülmesi gereken önemli kiliselere de ev sahipliği yapıyor. Bunların arasında Aziz Barbara Kilisesi, Karabaş Kilisesi, Kubbeli Kilisesi ve Yılanlı Kilisesi bulunuyor.
Kiliselerin tamamının MÖ 400’lü yıllarda tamamlandığı tahmin ediliyor. Freskler yapının içerisinde yer alırken, Hz. İsa’nın yaşamını öyküleştiren görüntüler hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ilgi görüyor. Rehberli turlarla, fotoğraf safarileriyle ya da minibüs ile ulaşabileceğiniz Soğanlı Vadisi’nde hediye alabileceğiniz küçük dükkanlar da bulunuyor.
Zambiya’da bulunan Victoria Şelalesi’nden sonra dünyanın en yüksek ikinci şelalesi olan Kapuzbaşı Şelaleleri görenleri büyülemeyi başarıyor. Yedi şelalenin bir araya gelmesiyle meydana gelen ve yaklaşık olarak da 50 metreyi geçen seviyeden aşağıya dökülen suyla Kapuzbaşı Şelaleleri etkileyici bir görünüm sağlamayı başarıyor. Görüntüsünün yanında doğa yürüyüşleri için de ideal özellikler taşıyor.
Bölgenin yeşillikler içinde sunduğu tertemiz havasında yürüyüşler veya piknik yapabilir ya da sığ kaya göletlerine girerek serinleyebilirsiniz. Merkeze yaklaşık 145 km uzaklıkta yer alan Kapuzbaşı Şelaleleri Yahyalı ilçesine bağlı Küçükçayır Köyü sınırında konumlanıyor ve ulaşım için kara yolu bulunuyor.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Rize
22.11.2024