Nuray UZATMAZ/KAYSERİ, (DHA)- KAYSERİ’de Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP) kapsamında, ‘Mesleki Eğitimde Sektörel İş Birliği Toplantısı’ düzenlendi.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda, Avrupa Birliği Mülteciler için Destek Programı (FRIT) finansal desteği ve KfW iş birliğinde yürütülen SEUP kapsamında, Kayseri’de bir otelde ‘Mesleki Eğitimde Sektörel İş Birliği Toplantısı’ düzenlendi. Toplantıya, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Muhammet Bilal Macit, Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, sektör temsilcileri ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin yöneticileri katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Yardımcısı Macit, ”Bize gelen taleplerden birisi aranan eleman konusu, insan kaynağı ihtiyacı. Bu ihtiyaç değişmedi, halen devam ediyor. Şunu görüyoruz, sadece Bakanlık olarak değil hep beraber paydaşlarla yola çıkarsak, beraber hareket edersek maksimum verim elde edebiliriz. Eğer bir meslek lisesinde doğru bir hami var ise, doğru bir sektör buluşması varsa, doğru sektör temsilcileri ile sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelmişse, velilerin çocuklarını oraya gönderme oranları artıyor. Oradaki çocukların mezun olduktan sonra doğru yerde istihdam edilme oranları artıyor” ifadelerini kullandı.
‘SEUP KAPSAMINDA 60 MİLYON AVRONUN ÜZERİNDE BÜTÇEMİZ VAR’
Strateji Bütçe Başkanlığının sadece makine için 5 milyarın üzerinde bütçe ayırdığını belirten Macit, “Son dönemde politika belgemiz var. Strateji Bütçe Başkanlığımız bize sadece makine için 5 milyarın üzerinde bütçe ayırdı. SEUP kapsamında 60 milyon avronun üzerinde bütçemiz var. Bunu yaparken de sanayinin dinamikleri ile doğru makine ekipmanlarıyla, doğru hamiliklerle buluşsun istiyoruz. Sektörün dinamiklerini en iyi sizler biliyorsunuz. Sizlerin de bu süreçlerde yer almasını talep ediyoruz. Biz en iyi okulları yaparız, en iyi makine ekipmanları ile donatırız, devletimiz güçlü. Eğitim bütçede 22 yıldır ilk sırada geliyor. Müthiş adımlar attık. 650 binden fazla akıllı tahtamız var. Her sınıfta internetimiz, akıllı tahtamız var. Meslek liselerinde hep beraber algıyı da değiştirip daha fazla insanı da oraya yönlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
‘BU ŞEHRİN GİRİŞİMCİ RUHU DAHA İLERİYE TAŞINABİLİR'
İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen ise, “Kayseri tarih boyunca ticaretin ve sanayinin merkezi olmuş, üretim gücüyle Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlamış bir şehir olarak mesleki eğitim konusunda da büyük bir potansiyele sahiptir. Bu şehrin girişimci ruhu mesleki eğitimin güçlendirilmesiyle daha da ileriye taşınabilir. Sanayi ve ticaret alanında güçlü bir alt yapıya sahip olan Kayseri’de ki mesleki eğitim şehrin ekonomik kalkınmasını destekleyen en önemli dinamitlerden biri olmalıdır ve öyle olacaktır. Mesleki eğitim bir ülkenin ekonomik büyüklüğü, kalkınmanın en temel unsurlarından biridir. Bir toplumun refah seviyesini yükselten en önemli gücün iyi eğitilmiş ve donanımlı insan kaynağı olduğuna inanıyoruz. Bu noktada mesleki ve teknik eğitim sadece bireylerin istihdam edilebirliğini artırmakla kalmamakta aynı zamanda sanayi ve hizmet sektörüne de nitelikli iş gücü sağlayarak ekonomiye can suyu olmaktadır. Mesleki eğitimin daha etkin ve verimli hale gelmesi için sektörle iş birliğini daha da güçlendirmemiz gerekmektedir" dedi. (DHA)
FOTOĞRAFLI
9432,55%-0,61
38,40% 0,20
43,69% -0,02
4094,52% -0,84
6581,38% -0,97
Rize
27.04.2025