Kilometreleri önemsemeyen veteriner yabani hayvanların imdadına koşuyor

Erzurum Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünde (DKPM) görevli veteriner hekim Selçuk Albayrak, ayda ortalama 5 bin kilometre yol katederek yaralı yabani hayvanları tedavi ediyor.

Kilometreleri önemsemeyen veteriner yabani hayvanların imdadına koşuyor
GÜNCEL 27.04.2024 17:39:00 0

Erzurum Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünde (DKPM) görevli veteriner hekim Selçuk Albayrak, ayda ortalama 5 bin kilometre yol katederek yaralı yabani hayvanları tedavi ediyor.

Türkiye'nin en geniş yüzölçümüne sahip kentlerinden Erzurum'da 6 yıldır çalışma yapan DKMP'de görevli Albayrak, aralarında nesli tehlike altındakilerin de bulunduğu yaralı yabani hayvanların tedavisi için canla başla çalışıyor.

Vatandaşlardan gelen ihbarlara hizmet aracıyla giderek aylık ortalama 5 bin kilometre yol yapan Albayrak, serçe, büyük memeli gruplar, ayı, leylek, şahin, kartal, vaşak, çakal, gri ve ak balıkçıllar, kerkenez türleri ve gece yırtıcıları ile kukumav gibi doğadaki birçok yabani hayvanın yaralarını sarmak için çoğu zaman arazide kilometrelerce yol yürüyor.

Envanter için gözlem çalışmasının yanı sıra yabani hayvanların imdadına da yetişen Albayrak, DKMP'deki Yaban Hayvanları İlkyardım ve Tedavi biriminde sağlığına kavuşan hayvanları doğal ortamına bırakıyor.

İleri tetkik ve tedavi gerektiren hayvanları ise Kars Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezine sevk eden Albayrak, bir canlıya umut olmanın mutluluğuyla çalışmalarını sürdürüyor.

Albayrak, AA muhabirine, güne birimdeki yaralı hayvanların bakım, tedavi ve beslenmesini yaparak başladığını söyledi.

Zamanla yarıştıklarını ifade eden Albayrak, gelen ihbarla hayvanı teslim alıp ilk müdahale ve muayene yaptığını, her türlü yaralı yabani hayvanı tedavi ettiklerini belirtti.

Veterinerler açısından yaban hayatının doğa için büyük öneme sahip olduğunu dile getiren Albayrak, "Meslektaşlarımın birçoğu evcil hayvanlara yönelmiş durumda ama yaban hayvanları çok geniş alan. Doğal dengenin, ekosisteminin korunmasında yaban hayvanlarının çok önemi var. Bir hayvanın görevi belki yediği kabuklu yiyeceklerin tohumlarını bırakıp tekrardan doğada ağaçlandırmayı sağlamak ya da zararlı böceklerin biyolojik döngü, 'biyolojik savaşçı' dediğimiz zararlı böceklerin toplanmasında, yenmesinde görev almakta ve insan sağlığını korumakta." diye konuştu.

Albayrak, vatandaşların doğada yaralı gördüğü yabani hayvanları 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirmelerini istedi.

- "Doğaya bıraktığınızda dönüp size bakıyorlar

Birçok insanın ismini dahi bilmediği, görmediği yaban hayvanına dokunup bakım ve beslenmesini yaptığını anlatan Albayrak, şunları kaydetti:

“Bir kafes arasındaki yakınlıkta bile çok farklı duygular hissedebiliyorsunuz. Ne kadar yırtıcı olduğunu bilip ona müdahale ettiğinizde gözlerindeki yırtıcılığı okuyabiliyor ya da gerçekten size ihtiyacı varsa onu hissedebiliyorsunuz. Bu işin en güzel yanı ise doğasına bıraktığımız hayvanlar gerçekten minnet ve teşekkür duygusunu size hissettiriyor. Doğaya bıraktığınızda dönüp size bakıyorlar. Doğaya bırakmadan önce gözlerindeki o ışıltıyı, doğasına dönme mutluluklarını görmek sizi daha mutlu ediyor. Onun doğasında olması ve sizin buna vesile olmanız çok ayrı duygu. Zor, yorucu ve farklı meslek yapıyoruz ama bu yorgunluğu o hayvanın doğasına dönme mutluluğuyla çok rahatlıkla atıyoruz.”

Albayrak, yaban hayatına karşı insanların daha dikkatli ve temkinli olmasını istedi.

- Yılda 600-750 yaralı yaban hayvanı ihbarı geliyor

Erzurum'un geniş bir coğrafyada yayılım gösterdiğini anlatan Albayrak, "Veteriner hekimlik insan sağlığı açısından vazgeçilmez noktada. 250'den fazla bulaşıcı hastalık var ve bunların çoğu ölümcül, bunların teşhis, tedavisi ya da müdahalesinde insanı koruma noktasında veteriner hekimlerinin önemi büyük. İnsanları ve hayvanları koruma noktasında önemli bir çizgide yer alıyoruz. Yıllık ortalama 600-750, günlük 2-3 yaralı hayvan ihbarı geliyor. Bu sayı az gelebilir ama genelde uzak mesafelerdeki köylerden, kırsaldan ihbar geliyor. Bu mesafeleri göz önünde bulundurursak ihbarlar için aylık ortalama 5 bin kilometre yol yapıyorum." ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : ANADOLU AJANSI

TTSO'nun genç istihdamı projesinde 22 kişiye istihdam sağlandı

KTÜ Uzay Kulübü CanSat 2024'te birincilik hedefliyor

Trabzon'da karganın marketin önündeki raftan cips paketini alması kameralara yansıdı

Akalazya hastaları POEM yöntemiyle sağlığına kavuşuyor

Kuzey Makedonya'nın Ankara Büyükelçisi Manasijevski'den Trabzonspor'a ziyaret

Servis kiralayan üniversitelilerin darbedildiği olayın kamera görüntüleri ortaya çıktı

Artvin Valisi Ünsal'dan şehit Soner Ateşsaçan'ın ailesine ziyaret

Artvin'deki şenlikte yazarlarla bir araya gelen çocuklar, kendi hikayelerini de tanıttı

Artvin'de Yeni Bir Boks Spor Kulübü Açıldı!

Trabzon'da silahla yaralama olayına ilişkin 4 şüpheli tutuklandı

Akçaabat'ta "Karayolu Trafik Güvenliği Haftası" etkinliği düzenlendi

Trabzon'da "24. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali" çeşitli etkinliklerle devam etti

Araklı Belediye Başkanı Çebi, muhtarlarla bir araya geldi

Trabzon'da anasınıfı öğrencilerine yönelik şenlik düzenlendi

Trabzon'da lise öğrencilerinden oluşan ragbi takımının hedefi Türkiye şampiyonluğu

  • Cuma 18 ° / 12.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 23.9 ° / 13.5 ° false
  • Pazar 14.2 ° / 12.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    10343,39%0,73
  • DOLAR

    32,24% 0,01
  • EURO

    34,77% -0,05
  • GRAM ALTIN

    2457,53% 1,04
  • Ç. ALTIN

    3945,64% 1,76

Rize

10.05.2024

  • İMSAK 03:14
  • GÜNEŞ 04:58
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:13
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 21:07