Ev sahipleri ile kiracılara konut dokunulmazlığı uyarısı yapılıyor. Ev sahipleri kiracıdan izinsiz sahibi olduğu eve girerse ne olur, cezası var mı?
Ev sahipleri ile kiracılar arasında son dönemlerde tartışmaların şiddetlendiğine dair çok sayıda haber gündeme geliyor. Bu durum iki tarafından anlaşmazlıkların oldukça yükseldiğini gösteriyor. Ev sahipleri sorun yaşadıkları kiracılara karşı farklı tavırlar sergileyebiliyorlar. Özellikle kira konusunda ihtilafa düşülen kiracının eşyalarının dışarıya çıkarılması, yine kira borcu olan kiracının evinin kilidinin açılıp değiştirilmesi ve bunun gibi eylemler yapılabiliyor. Buna dair örnekler çoğaltılabilirken ev sahiplerinin bu hareketlerinin faturası çok ağır olabiliyor.
KONUT DOKUNULMAZLIĞI HAKTIR!
Ev sahibi kiraya vermiş olduğu konuta istediği gibi girip çıkamaz. Kiracı belirli bir bedel karşılığında o evin kullanım hakkını belirli bir süreliğine ev sahibinden satın almaktadır. Dolayısıyla ev sahipleri kiracıdan izin almaksızın eve giriş yapamazlar. Kiracı evde varken veya yokken ev sahibinin habersizce eve girmesi yasalara göre konut dokunulmazlığını ihlal etmek anlamına geliyor. Hatta çilingir marifeti ile ev sahibinin kiracıdan habersiz kilidi açıp içerisi girmesi durumunda sadece ev sahibi değil kapıyı açan çilingir de suç işlemiş olarak kabul edilir.
POLİS DAHİ GİREMEZ!
Konut dokunulmazlığının yasalar ile güvence altına alındığının çok açık bir delili bulunmaktadır. Polisler herhangi bir adli işlem yapmak için bir konutta arama yapmak istediklerinde bunu direkt yapamıyorlar. Savcılıktan arama izni çıkarılmadıkça polis ekipleri bahsi geçen eve giremiyorlar. Bu kadar önemsenen bir hakkın ev sahipleri tarafından ihlal edilmesinin bir bedeli olacaktır. Bu bedel de oldukça ağır olabiliyor.
CEZASI NE?
Konut dokunulmazlığının cezası yasalara göre hapis cezasıdır. Bu suçun işlenmesi ve kiracının da şikayet etmesi durumunda ev sahibinin yargılanmasına başlanılır. Yasalara göre bu suçun cezası 6 aydan 2 yıla kadar cezadır. Eğer suç gece saatlerinde işlenmişse veya konut dokunulmazlığı ihlal edilip cebir kullanılmışsa ceza 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına dönüşmektedir. Bu ceza bazı durumlarda para cezasına dönüşmeyeceği için ev sahipleri bir anda kendilerini kendi evlerine kiracıdan izinsiz girdikleri için hapishanede bulabilirler.
9529,36%1,72
34,54% 0,18
36,03% -0,52
2984,34% 0,77
5006,70% 1,01
Rize
22.11.2024