Genetik, yaşam tarzı, kilo ve beslenme gibi unsurlar meme kanserinde büyük önem taşıyor.
Özellikle kadınları tehdit eden bir hastalık olan meme kanseri her geçen gün daha fazla görülüyor. Öyle ki dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin kadının meme kanseri olduğu varsayılıyor.
Hastalığın görülme sıklığı yaşla doğru orantılı. Bu nedenle düzenli tetkiklere başlamak erken tanı için çok önemli. Amerika Birleşik Devletleri Önleyici Hizmetler Görev Gücü'nde hizmet veren uzmanlar kadınların ilk mamografi çektirmeleri için önerilen yaşı 50'den 40'a aldı. Radyolog Dr. Caryn Gamss de "Elli çok geç" diyor. Tetkiklerin 2 yılda bir yapılması da çok önemli.
Son araştırmalar ise, bu yaş grubundaki kadınlar için meme kanserinden ölüm oranları çok yüksek olduğundan, 40 yaşına kadar beklemenin bile riskli olabileceğini gösteriyor. Gamss'e göre, insanların 'Annem kanserdi, büyükannem kanserdi' diye düşünmek yerine daha genç yaşta önlem alması şart.
Onun tavsiyesi, tüm kadınların 25 yaşına kadar meme kanseri risk değerlendirmesinden geçmesi yönünde. Kişinin ailesinden birine meme kanseri konulduysa, onun da 10 yıl öncesinden tetkiklere başlaması gerekiyor. Yani birinin annesine 45 yaşında meme kanseri teşhisi konduysa, o kişi 35 yaşında taramaya başlamalı.
Uzmanlara göre meme kanserinden korunmak için sigara ve alkolden kaçınmak, egzersiz yapmak ve iyi bir diyet çok önemli ama asıl faktör şans. Kalıtsal kanserler, tüm meme kanserlerinin yüzde 15'ini oluşturuyor. Çoğu bilinmeyen nedenlerle ortaya çıkıyor. Bu da taramayı daha da önemli hale getiriyor.
Doktorların mamogramları doğru bir şekilde yorumlayabilmeleri için her memenin iki özel görüntüsüne ihtiyaçları var. Genç bayanlarda ve memeleri yoğun olanlarda mamografi yeterli gelmeyebilir; doktorlar memeyi yeterince incelemek için ultrason veya MRI isteyebilir.
Meme kanseri bazı belirtilerle erken uyarı verebiliyor. Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasında yer alıyor. Hastalık erkeklerde de görülebiliyor.
9549,89%1,94
34,47% -0,02
36,21% 0,61
2956,62% -1,61
5031,94% 0,00
Rize
25.11.2024