Tarih: 18.02.2024 13:18

Maaş zamları sil baştan! Sistem değişiyor, hesaplama böyle yapılacak!

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye’de maaşlara yapılan zamlarda bir sistem değişikliğine gidileceği tartışılmaya devam ediyor. Bu değişikliği gündeme getiren ilk isim Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olmuştu. Bakan Mehmet Şimşek enflasyon ile mücadele kapsamında emekli, memur, işçi maaşları ile asgari ücrete yapılacak zamların gerçekleşen enflasyona göre değil hedef enflasyona göre olması gerektiğini belirtmişti. Şimdi hükümetin yerel seçimlerin ardından böyle bir değişikliği kanun teklifine dönüştürüp yasalaştırarak uygulamaya sokacağı iddia edildi.

HEDEFLENEN ENFLASYONA GÖRE MAAŞ ZAMMI

Maaş zamlarına yönelik yapılacağı söylenen yasal düzenlemeye dair iddiayı Ziraat Bankası’nın eski dönemlerde Genel Müdür Yardımcılığını yapmış olan ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu gündeme getirdi. Şenol Babuşcu yapmış olduğu açıklamada, “Seçimden sonra yapılacak yasal düzenlemelerle memur, emekli, işçi maaş artışları ve asgari ücret gelecek dönemin hedef enflasyonuna göre belirlenecek.” dedi.

MAAŞ ZAMLARI NE KADAR OLACAK?

Hedef enflasyona göre maaş zammı yapılması emekliler ile çalışanların çok ciddi bir gelir kaybı yaşamaları anlamına gelecek. En çok çekince yaratan konu da hedeflenen enflasyonun TÜİK’e rağmen isabetli bir şekilde tutturulamayışı oluyor. Hedefte sürekli sapma meydana gelirken maaş zamları sapacağına kesin gözüyle bakılan enflasyon ile yapıldığında enflasyon karşısında ezilme katmerlenecek.
Merkez Bankası’nın enflasyon raporunda 2024 yıl sonu için yüzde 36, 2025 yıl sonu için ise yüzde 14 oranlarında enflasyon hedefleri bulunuyor. Sadece Ocak ayında yüzde 6,70 oranında enflasyon çıkarken yılın kalan 11 ayında yüzde 36 enflasyonda kalmak mucizelerle açıklanabiliyor. Eğer bahsi geçen yasal düzenleme yapılırsa yıl sonunda maaş zamları yüzde 14 enflasyon hedefine göre yapılacak. İşçi, memur, emekli maaşları ile asgari ücret zammı buna göre yüzde 14 olarak uygulanacak.

Asgari ücrete bu yıl içerisinde zam yapılmayacağı daha önce açıklanmıştı. Ocak 2025’te hedef enflasyona göre zam uygulanırsa 17.002 TL olan asgari ücret 19.382 TL olacak ve bu maaş 2025 yılının sonuna kadar bir daha artmayacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —