Manisa'da daha yaşanabilir bir şehir için hedef sivil katılımı güçlendirmek
MANİSA, (DHA)-MANİSA'da Türkiye'de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi kapsamında hazırlanan Manisa Sivil Katılım Stratejisi ve Eylem Planı tanıtıldı. Projeyle daha yaşanabilir bir şehir için hedef sivil katılımı güçlendirmenin hedeflendiği bildirildi.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yürütülen 'Türkiye'de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi için Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi' kapsamında hazırlanan Manisa Sivil Katılım Stratejisi ve Eylem Planı Manisa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte tanıtıldı. MASKİ İkiz Kuleleri Hizmet Binası Konferans Salonu'ndaki toplantıya Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Kılıç, Manisa Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Hale Evrim Akman, Türkiye Belediyeler Birliği Proje ve Finansman Birimi Uzmanı Nilüfer Sivrikaya ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı AB Uzmanı Kayhan Özüm'ün yanı sıra kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Manisa, Yunusemre ve Şehzadeler Kent Konseyi ve mahalle muhtarlıklarının temsilcileri katıldı. Projenin Avrupa Birliği tarafından finanse edildiği, Türkiye Belediyeler Birliği ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün faydalanıcısı olduğu belirtildi. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı'nın ise etkin bir şekilde uygulanması ve izlenmesinde rol aldığı kaydedildi. Toplantının açılış konuşmasında Türkiye Belediyeler Birliği Proje ve Finansman Birimi Uzmanı Nilüfer Sivrikaya ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı AB Uzmanı Kayhan Özüm, projenin detayları ve sivil katılımın önemine ilişkin bilgiler verdi.
'YEREL YÖNETİMLER OLARAK KENT VE KENTLİYE AİT KAYNAKLARI YÖNETİYORUZ'
Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste de konuşmasında, "Demokratik ve katılımcı yerel yönetimin gelişmesinde, barışçıl ve kapsayıcı toplumlar oluşmasında en önemli aktörler bugün burada. Merkezi idare birimleri, belediye, üniversite, muhtarlarımız, kent konseyimiz ve sivil toplum kuruluşlarının gönüllüleriyle burada tek bir gaye var; şehirlerimizi sürdürülebilir kılmak ve mutlu bir yaşam ortamı yaratmak. Biz, yerel yönetimler olarak çok önemli bir sorumluluk alıyor, kent ve kentliye ait kaynakları yönetiyoruz. Dolayısıyla burada kentin asıl sahipleriyle yani yönetişimin diğer unsurlarıyla birlikte çalışmayı, birlikte yönetmeyi, yönetime katılmayı gerektiriyor. Yerel demokrasinin gelişmesinin kent kültürü olarak yerleşmesini savunuyor ve inanıyoruz. Manisa için yaklaşık 1 yıllık ortak çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkan strateji eylem planının belediyemiz strateji eylem planına yansımalarını uzmanlarından dinleyeceğiz" dedi.
YEREL DİNAMİKLERE UYGUN HAZIRLANAN EYLEM PLANI
Konuşmaların ardından Sivil Katılım Projesi kapsamında kurulan Manisa Sivil Katılım Görev Gücü tarafından hazırlanan; Manisa'nın kendine özgü sosyal ve ekonomik dinamiklerine uygun olarak belirlenen üç öncelikli tematik alan etrafında şekillenen strateji ve eylem planın tanıtımı yapıldı. Kamu-sivil toplum iş birliğinin önemine vurgu yapan Manisa Sivil Katılım Stratejisi ve Eylem Planı'nın 'Kırılgan Gruplar', 'Gençlik' ve 'Çevre ve İklim Değişikliği' öncelik alanlarında hazırlandığı belirtildi. Manisa Sivil Katılım Stratejisi ve Eylem Planı'nın yerel yönetimler ile vatandaşlar arasındaki iletişimi güçlendirme açısından büyük önem taşıdığı da vurgulandı.
KIRILGAN GRUPLAR İÇİN SİVİL TOPLUM BİRLİKTELİĞİ İLE YEREL ÇÖZÜMLER
Manisa Sivil Katılım Stratejisi ve Eylem Planı kırılgan grupların seslerini duyurmalarını, haklarını talep etmelerini ve karar alma süreçlerine katılmalarını sağlayarak toplumsal bütünleşmeye katkı sunmayı amaçlıyor. Planla kırılgan grupların yerel yönetimlerle daha güçlü bir iş birliği içinde olması hedeflenirken, kamu ile sivil toplum kuruluşlarının ilişkilerinin güçlendirilmesi önem arz ediyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin dijital uygulamalarla bu iş birliğini kolaylaştırması sağlanacak. Ayrıca, güncel teknolojik araçların kullanılması ve yerel yönetimlerle iş birliği yapılarak çözüm odaklı stratejiler geliştirilmesi, bu planın sürdürülebilirliğini artıracak.
GENÇLERİN SİVİL KATILIMINI GÜÇLENDİREN ADIMLAR
Manisa Sivil Katılım Stratejisi ve Eylem Planı ile gençler arasında farkındalık yaratmayı hedefleyen lise ve üniversite etkinlikleri, kent konseyleri bünyesinde Gençlik Meclisi'nin kurulması ve gençlerin fikirlerini belediye yöneticilerine iletebileceği "'Mikrofon Gençlerde Buluşmaları' gibi somut faaliyetlerle gençlerin topluma katılımını teşvik ediyor. Ayrıca, yerel yönetimlerin gençlere yönelik teşvikleri, sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan gönüllülük çalışmaları ve başarı hikayelerinin paylaşılması, gençlerin toplumsal süreçlere daha aktif katılmasını sağlayacak önemli adımlar olarak ortaya çıkıyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE TOPLUMUN ROLÜ ARTIYOR
Manisa Sivil Katılım Stratejisi ve Eylem Planı gençlerden mahalle sakinlerine kadar toplumun tüm kesimlerini çevreye duyarlı hale getirmeyi hedefliyor. İklim Festivali ve ağaç dikim etkinlikleri gibi faaliyetlerle çevre bilinci artırılırken, Manisa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulacak Dijital İklim Platformu, halkın bu süreçlere aktif katılımını sağlayacak. Ayrıca, yerelde pilot mahallelerde düzenlenecek atölye ve geri dönüşüm projeleri, sürdürülebilir bir çevre hareketinin temelini oluşturacak.
Manisa'nın yerel dinamiklerine uygun olarak hazırlanan Manisa Sivil Katılım Stratejisi ve Eylem Planı'yla ayrıca kentin sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmasına da katkıda bulunması hedefleniyor.(DHA)
FOTOĞRAFLI
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Rize
22.11.2024