Deneme Bonusu Veren Siteler

'Mantarın başkenti'ne ziyaret

'Mantarın başkenti'ne ziyaret

GÜNCEL 7.04.2025 10:27:46 0

Yusuf DEMİR- Adem DURMAZ/ANTALYA, (DHA) - ANTALYALI gazeteciler, Türkiye'nin kültür mantarı ihtiyacının yüzde 20 ila 30'nu, kompost gübre ihtiyacının da yüzde 70'ini karşılayan, 5 binden fazla kişiye de iş imkânı sağlayan Korkuteli ilçesindeki mantar ve kompost gübre üretim tesislerini gezdi.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) ile Antalya İş İnsanları Derneği (ANTİAD) iş birliğinde Korkuteli Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 'Yerel Değerlerimize Sahip Çıkıyoruz' projesinin ikinci durağı, Korkuteli oldu. İlçedeki tarımsal üretim potansiyelini yerinde görmek için saat 09.00'da yola çıkan gazeteciler, seyir parkındaki sosyal tesislerde Korkuteli'ni kuşbakışı izleyerek kahvaltı yaptı. Gazeteciler, şehir merkezinin dışındaki devasa kültür mantarı ve kompost gübre üretim tesislerini sırayla ziyaret etti.

MANTARIN GELİŞİM SÜRECİ

Gazeteciler, ilk ziyaret edilen tesiste nemlendirilmiş ortamlarda mantar üretimi yapılan odalara girip incelemelerde bulundu. Tesisin genel müdürü Erdem Cengiz, kompost üretimi, pastörizasyon işlemleri, mantarın gelişim süreçleri ve iç piyasada pazarlaması aşamaları hakkında detaylı bilgi verdi.

GÜNEŞ ENERJİSİNE DÖNÜŞ

Genel müdür Erdem Cengiz, özenle üretilip paketlenen kültür mantarını büyük marketlere, zincir restoranlara, yemek şirketlerine pazarladıklarını anlattı, üretimdeki maliyet artışının en büyük bölümünü enerji giderinin oluşturduğunun altını çizdi. Cengiz, "Bölgemizdeki tesisler enerjideki yüksek maliyeti azaltabilmek için alt yapılarında birtakım değişikler yapmaya başladı. Güneş enerjisinden faydalanma çalışmaları hızla sürdürüyor" dedi.

BAŞKA ŞEHİRLERE TAŞINIYOR

Erdem Cengiz, kompost gübre üretiminde kullanılan samanın organik materyallerle karıştırıldığını, 20 gün bekletilip pastörize tünellerine alındığını, zararlı bakterilerden arındırıldığını, süreç tamamlanınca da kullanıma hazır hale getirildiğini de ifade etti. Cengiz, ilçede 5 binden fazla kişiye iş istihdamı sağlandığına, yılda 25-30 bin ton dolayında kültür mantarı üretildiğine de vurgu yaptı.

'GEZİLERİMİZ VERİMLİ GEÇİYOR'

AGC Başkanı İdris Taş, “Yerel Değerlerimize Sahip Çıkıyoruz adlı projemiz ile bölgemizin ekonomik ve kültürel değerlerini ön plana çıkarırken gazeteci üyelerimiz arasında birlik, beraberlik ve dayanışmayı da artırıyoruz" dedi. Taş, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bugün ilçemizde büyük sanayi tesislerini kurulmasına neden olan mantar ve kompost gübre üretimlerini hep birlikte yerinde inceledik. Oldukça verimli geçen bu tür organizasyonları her ay farklı bir ilçede devam ettireceğiz. Sırada Finike ilçemizin portakalı, diğer narenciye ürünleri var. Projemize katkıda bulunan kurumlara teşekkür ediyoruz."

ANTİAD Başkanı Bilal Köleoğlu da AGC'nin ilçelerin tanıtımına ve ekonomik yönden kalkınmasına katkıda bulunan 'Yerel Değerlerimize Sahip Çıkıyoruz' adlı projesine destek vermeyi sürdüreceklerini ifade etti.

FOTOĞRAFLI

İstanbul - Silivri'de 15 baraka alev alev yandı

Sivas'ta vahşet: İki kardeş evlerinde öldürülmüş halde bulundu

İstanbul - Kadıköy'deki yangında yazar Süha Oğuzertem hayatını kaybetti

Pakistan: Hindistan'ın saldırılarına kendi belirlediğimiz yer ve zamanda karşılık vereceğiz

İstanbul - Bayraktar TB2T-AI kendi irtifa rekorunu kırdı

İstanbul - Beşiktaş’ta park yerinden çıkan otomobile silahlı saldırı

İtalya Hava Kuvvetleri akrobasi ekibinde 3 uçak çarpıştı

İstanbul - Bağcılar’da toprak kayması sebebiyle yana doğru eğilen bina boşaltıldı

Hindistan, Pakistan'a füze saldırısı düzenledi

Scholz görevini Merz'e devretti