meritking kingroyal

Mersin sahillerinde yumurtlama mesaisi

Mersin sahillerinde yumurtlama mesaisi

Mersin sahillerinde yumurtlama mesaisi
GÜNCEL 28.06.2024 09:41:15 0

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)-MERSİN Üniversitesi (ME.Ü) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, kentinin deniz kaplumbağaları için önem bir bölge olduğuna dikkat çekerek, "Mersin deniz kaplumbağalarının geleceği açısından da önem arz ediyor” dedi

Nesli tehlike altında olduğu için koruma altında bulunan ’Caretta caretta ve ’Chelonia mydas’ deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarından Mersin’deki Kazanlı, Davultepe, Alata, Göksu ve Anamur'daki kumsallara yumurtlama için gelerek yaptıkları yuvalara yumurta bırakmayı sürdürüyor. Kazanlı, Davultepe, Alata, Göksu ve Anamur'daki kumsallardaki yumurtlama alanlarına gerekli uyarı levhaları da yerleştirilirken Mersin Üniversitesi (ME.Ü) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, kentinin deniz kaplumbağaları için önemli bir bölge olduğunu söyledi.

Mersin deniz kaplumbağalarının geleceği açısından da önemli bir üreteme merkezi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ergene, Kazanlı, Davultepe, Alata, Göksu ve Anamur'daki bu alanların deniz kaplumbağası popülasyonuna önemli katkı sunduğunu dile getirdi. Mevsim sıcaklığının normalin üzerinde seyretmesi ile yumurtlamanın da hızlı başladığını kaydeden Prof. Dr. Ergene, "Bu sene sezon ilk başlarda biraz serin gitmişti fakat sonradan çok hızlı bir şekilde ısındı ve özellikle deniz kaplumbağaları açısından önemli bir hızlanma da gerçekleşmiş oldu. Kumsallarımızda şu anda oldukça iyi bir sayıda yuva yapımları gerçekleşiyor. Hatta sadece temel üreme kumsallarından değil diğer kumsallardan da bilgiler geliyor. Üreme alanı olmayan kutsallarda da yumurtlama faaliyetini gerçekleştirdiklerini biliyoruz. Deniz kaplumbağalarında Akdeniz popülasyonunun büyük bir kısmını Mersin kumsalları oluşturuyor. Mersin deniz kaplumbağalarının geleceği açısından da önem arz ediyor” dedi.

Yaklaşık iki ay sonrasında yavruların yumurtalarından çıkarak denize ulaşacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Ergene, "Bu sene yuva sayısının yüksek olacağını düşünüyoruz. Başlangıç yavaş gitti ama sonradan yuva sayılarının arttığını gözlüyoruz. Dönemin sonunda yuva sayılarıyla ilgili daha net bilgi verme şansımız olacak" diye konuştu.

Yumurtlama dönemi nedeni ile vatandaşları da uyararak, onlara da büyük bir sorumluluğun düştüğünü vurgulayan Prof. Dr. Ergene, "Kumsallarda ateş yakılmaması, gürültü yapılmaması, ışıkların mutlaka karartılması, özellikle yazlık bölgelerde bu en büyük sorunlardan bir tanesi. Sahilimiz evet çok geniş ancak hayvanlar bunun çok az bir kısmını kullanabiliyor ve geldikleri kumsallar da belli. Bu kumsalların büyük bir kısmında da yazlıklar var. Bu yazlıklarda ışıklandırmalar ters yöne gidecek şekilde yani denize doğru ışıklandırma değil de denizin tam tersi kara yönüne doğru ışıklandırma yapmaları gerekiyor" ifadesini kullandı. (DHA)

FOTOĞRAFLI


Haber Kaynak : DHA

Hopa eski Belediye Başkanı Taner Ekmekçi'den Sosyal Medya Günü Mesajı: "Toplumsal Değişim İçin Pozitif Kullanım Önemli"

Vali Eldivan, Bayburt'un Ekoturizm Vizyonunu Aslandağı'nda Şekillendiriyor

Hami Mandıralı'nın Akçaabat Ziyareti Spor Tutkunlarını Buluşturdu

Ortahisar Belediyesi'nden Emeklilere Özel Kutlama: Atatürk'ün Emekliler Günü Mesajı Hatırlatıldı

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya: "Kıbrıs Ziyareti ve İl Danışma Kurulu için Teşekkürlerimizi Sunuyorum"

Borçka'dan Gazi Koşusu'na Gurur Yolculuğu: Görkem Özçelik Hazır!

Borçka Belediyesi’nin Kültür ve Sanat Etkinliği: "Artvin-Rize Kültür Sanat Ekosistemi İlişkilenme Buluşması" Büyük İlgi Gördü

Artvin Belediye Başkanı Bilgehan Erdem, 43. Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali Hazırlıklarını İnceledi

Gümüşhane'de Baraj ve Gölet İnşaatları Yerinde İncelendi

Artvin'de T14 Tüneli Alternatif Yol Hizmete Açıldı

Vali Cengiz Ünsal’dan Yusufeli T14 Tüneli’ne Yakın Takip

Trabzon'da Hacdan Dönen Vatandaşlara Çiçekli Karşılama

Büyükşehir Belediyesi, Hasan Beder’in Cenazesinde Aileyi Yalnız Bırakmadı

Beşikdüzü'nde Doğalgaz Altyapısı Güçleniyor, Yol Kenarları Yabani Ot Arındırmasında

Arhavi Kapalı Spor Salonu'nda Gençler Sporla Buluştu: GSB Yaz Spor Okulları Açıldı

  • Pazar 24.2 ° / 18.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 24.6 ° / 18.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 23.5 ° / 19.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    10647,90%-0,31
  • DOLAR

    32,62% -0,25
  • EURO

    34,99% -0,54
  • GRAM ALTIN

    2450,26% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3971,42% 0,45

Rize

30.06.2024

  • İMSAK 02:42
  • GÜNEŞ 04:42
  • ÖĞLE 12:27
  • İKİNDİ 16:26
  • AKŞAM 20:01
  • YATSI 21:52