Mersin sahillerinde yumurtlama mesaisi
Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)-MERSİN Üniversitesi (ME.Ü) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, kentinin deniz kaplumbağaları için önem bir bölge olduğuna dikkat çekerek, "Mersin deniz kaplumbağalarının geleceği açısından da önem arz ediyor” dedi
Nesli tehlike altında olduğu için koruma altında bulunan ’Caretta caretta ve ’Chelonia mydas’ deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarından Mersin’deki Kazanlı, Davultepe, Alata, Göksu ve Anamur'daki kumsallara yumurtlama için gelerek yaptıkları yuvalara yumurta bırakmayı sürdürüyor. Kazanlı, Davultepe, Alata, Göksu ve Anamur'daki kumsallardaki yumurtlama alanlarına gerekli uyarı levhaları da yerleştirilirken Mersin Üniversitesi (ME.Ü) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, kentinin deniz kaplumbağaları için önemli bir bölge olduğunu söyledi.
Mersin deniz kaplumbağalarının geleceği açısından da önemli bir üreteme merkezi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ergene, Kazanlı, Davultepe, Alata, Göksu ve Anamur'daki bu alanların deniz kaplumbağası popülasyonuna önemli katkı sunduğunu dile getirdi. Mevsim sıcaklığının normalin üzerinde seyretmesi ile yumurtlamanın da hızlı başladığını kaydeden Prof. Dr. Ergene, "Bu sene sezon ilk başlarda biraz serin gitmişti fakat sonradan çok hızlı bir şekilde ısındı ve özellikle deniz kaplumbağaları açısından önemli bir hızlanma da gerçekleşmiş oldu. Kumsallarımızda şu anda oldukça iyi bir sayıda yuva yapımları gerçekleşiyor. Hatta sadece temel üreme kumsallarından değil diğer kumsallardan da bilgiler geliyor. Üreme alanı olmayan kutsallarda da yumurtlama faaliyetini gerçekleştirdiklerini biliyoruz. Deniz kaplumbağalarında Akdeniz popülasyonunun büyük bir kısmını Mersin kumsalları oluşturuyor. Mersin deniz kaplumbağalarının geleceği açısından da önem arz ediyor” dedi.
Yaklaşık iki ay sonrasında yavruların yumurtalarından çıkarak denize ulaşacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Ergene, "Bu sene yuva sayısının yüksek olacağını düşünüyoruz. Başlangıç yavaş gitti ama sonradan yuva sayılarının arttığını gözlüyoruz. Dönemin sonunda yuva sayılarıyla ilgili daha net bilgi verme şansımız olacak" diye konuştu.
Yumurtlama dönemi nedeni ile vatandaşları da uyararak, onlara da büyük bir sorumluluğun düştüğünü vurgulayan Prof. Dr. Ergene, "Kumsallarda ateş yakılmaması, gürültü yapılmaması, ışıkların mutlaka karartılması, özellikle yazlık bölgelerde bu en büyük sorunlardan bir tanesi. Sahilimiz evet çok geniş ancak hayvanlar bunun çok az bir kısmını kullanabiliyor ve geldikleri kumsallar da belli. Bu kumsalların büyük bir kısmında da yazlıklar var. Bu yazlıklarda ışıklandırmalar ters yöne gidecek şekilde yani denize doğru ışıklandırma değil de denizin tam tersi kara yönüne doğru ışıklandırma yapmaları gerekiyor" ifadesini kullandı. (DHA)
FOTOĞRAFLI
10129,20%0,24
35,66% 0,04
37,13% 0,01
3156,09% -0,10
5059,05% 0,00
Rize
24.01.2025