Emekli haberleri: Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklileri, maaşlarına gelecek ek zam için bekliyor. Bu hafta içerisinde netleşmesi beklenen zam detayları ise belli olmaya başladı.
Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklileri, maaşlarına gelecek ek zam için bekliyor. Bu hafta içerisinde netleşmesi beklenen zam detayları ise belli olmaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı'nın ortaklaşa çalıştığı ek zam çalışması tamamlandı. İşte maaşlara gelecek olan ek zam detayları...
"SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak ek iyileştirme bu hafta netleşecek. Hazine ve Maliye ile Çalışma Bakanlığı bürokratları teknik çalışmayı tamamladı. Üç formül üzerinde duruluyor. Refah payı olarak puan eklenmesi, taban maaşın enflasyon kadar artırılması, kök aylıklara en düşük rakamdan başlamak kaydıyla seyyanen artış. Temmuz'da memur emeklilerinin 5 puan daha az zam alacak olması ile Ocak'ta SSK ve Bağ-Kur emeklisi için 5 puanlık fark ile yıllık eşitlik de gündemde." ifadelerini kullanan Faruk Erdem, Yeni Asır'daki yazısında milyonlarca emeklinin beklediği haberin detaylarını aktardı ve şunları kaydetti:
Aralık enflasyonunun açıklanmasının ardından emeklilerin ve memurların zam oranları da belli oldu. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 37.57 oranında enflasyon artışı kesinleşirken memurlar ve memur emeklileri için ise toplu sözleşme ile birlikte yüzde 49.25 oranında zam oluştu.
Bu ay zamlı maaşlar ödenmeden önce özellikle SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ek artışlar gündeme geldi. Refah payı ile enflasyon artışının yükseltilmesi, taban maaşın yeniden belirlenmesi ve düşük kök maaşlar için artış yapılması gündemde. Artış yapılırken öncelikle düşük maaş alanlara öncelik verilmesi bekleniyor.
7500 TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşının 10 bin TL'yi aşması beklenirken emekli refah payı, seyyanen zam formülü de masada. Aralık ayı enflasyon rakamları sonrası emekliler ve memurlar için tablo şöyle oluştu:
● 6 aylık enflasyon: Yüzde 37,57 ● Refah payı hariç hesaplanan SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 37,57 ● Memur enflasyon farkı: Yüzde 29,78 ● Toplu sözleşme zammı: Yüzde 15 ● Memur zammı: Yüzde 49,25
EK ÖDEMELER NASIL HESAPLANACAK?
Yapılacak ek artış için üç formül içinde de çalışmalar yapılıyor. Buna göre artış alternatifleri şöyle belirlenecek.
■ REFAH PAYI İLAVESİ: Asgari ücrete yüzde 49.11 oranında zam yapılması ardından memurlar ve memur emeklilerinin yüzde 49.25 oranında zam alacak olması SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon artışını bu rakamların altında bıraktı. Burada iki alternatif bulunuyor. Birincisi SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de 11.68 puan refah payı ekleyerek zam oranının yüzde 49.25 ile memur emeklilerine eşitlenmesi. İkincisi ise Temmuz ve Ocak zamlarının eşit hale getirilmesi. Bu durumda SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranının yüzde 45 bandına çekilecek.
Temmuz ayında memur emeklileri toplu sözleşme gereği ç5 puan daha az zam alacağından böylece iki emekli kesimi arasında bir eşitlik de sağlanmış olacak.
■ TABAN MAAŞ ARTIŞI: Taban maaş SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin düşük maaşlarının Hazine desteği ile yükseltilmesi sonucu oluşuyor. Şu anda uygulanan 7.500 TL taban maaşın altındaki tüm kök aylıklar ilave seyyanen destek ile bu rakama tamamlanıyor. Taban maaş için de iki alternatif bulunuyor. 6 aylık enflasyon kadar artırıldığında taban maaş 10.318 TL'ye çıkıyor.
Eğer zam oranları kadar artırılırsa bu kez 11 bin lira ile 12 bin lira arasında bir rakama tekabül edecek. Ancak her durumda da taban maaşın 10 bin lira ve üstünde olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
■ DÜŞÜK KÖK AYLIKLARA SEYYANEN ARTIŞ: Bir başka formül ise kök aylıklarla ilgili bir iyileştirmenin yapılması.
Burada 7.500 TL'nin altında maaşı olan 6 milyon kadar emekli bulunuyor. Bunların bir kısmı 3600 günden kısmi emekli olduğu için ya da tüm çalışma hayatı boyunca asgari ücretten prim yatırdığı için maaşları düşük olan emekliler. Bu emeklilerin durumunun iyileştirilmesi için en düşük aylıklardan başlayarak kademeli bir seyyanen artış da masada bulunuyor. Ancak burada bir dengenin de gözetilmesi gerekiyor.
Az prim yatırdığı için ya da kazanç olarak az ödeme yaptığı için düşük maaş alanlarla yüksek kazanç bildirip çok prim yatıranlar arasında fark kalmaması tehlikesi ortaya çıkıyor. Bu durumda yüksek primi olanlar için de bir düzenleme ihtiyacı doğuyor.
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
19.01.2025