Beyin gelişiminde kilit rol oynayan B6 vitamini, sinirlerinizin ve bağışıklık sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Vücutta doğal olarak üretilemeyen bu vitamin, beslenme yoluyla alınabiliyor.
B6 vitamini, vücudun büyümesine ve düzgün çalışmasına yardımcı olan sekiz B vitamininden biri. Vücut, metabolizmada yer alan 100'den fazla kimyasal reaksiyon için bu besini az miktarda kullanıyor.
Suda çözünebilen yani idrar yoluyla atılabilen fazla B6 vitamini, et, tahıl, sebze ve kuruyemiş içeren genel dengeli bir diyetle mutlaka yenilenmeli.
Antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olan B6 vitamininin 7 farklı faydası var.
Kansızlık , vücudunuzun dokularına oksijen taşımak için yeterli hemoglobine sahip olmadığınızda ortaya çıkar. B6 vitamini kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olur. Vücudun kırmızı kan hücreleri üretme şeklini etkileyen nadir bir genetik bozukluk olan demir eksikliği anemisi adı verilen bir durumun tedavisine yardımcı olur.
B6 Vitamini, ruh halini ve hatta uykuyu düzenlemeye yardımcı olabilecek serotonin gibi hormonların üretiminde de rol oynar. Bazı araştırmalar, yüksek dozlarda B6'nın kaygı ve diğer ruh hali bozukluklarını azaltmada etkili olabileceğini ortaya koyuyor. Yapılan bir çalışma ise, daha yüksek B6 alımının kadınlarda daha düşük depresyon ve anksiyete riski ile ilişkili olduğunu, ancak erkeklerde olmadığını gösteriyor. Bilim adamları ayrıca yakın zamanda, genç yetişkinlerin bir ay boyunca her gün yüksek doz B6 takviyeleri aldıktan sonra daha az endişeli ve depresif hissettiklerini keşfetti.
B6 ve B12 vitaminlerinin eksikliği, azalmış beyin fonksiyonu ile ilişkilendirilmiş durumda. Bununla birlikte, takviyelerin bilişsel gerilemeyi yavaşlatabileceğine veya nörolojik sorunları önleyebileceğine dair henüz bir kanıt yok.
B6 vitamini, sağlıklı bir hamileliğin sağlanmasında birçok hayati rol oynar. Hamilelik sırasında mide bulantısını ve şiddetli sabah bulantısını hafifletmeye yardımcı olur.
B6 Vitamini, protein oluşturmaya yardımcı olan bir amino asit olan normal homosistein seviyelerine katkıda bulunur. Ancak seviyelerin çok yüksek olması kan pıhtılarına da yol açabilir .Bazı araştırmalar, düşük B6 kan düzeylerinin koroner kalp hastalığından daha yüksek ölüm riski ile ilişkili olabileceğini düşündürüyor.
B6 vitamini, sağlıklı hücre büyümesinde önemli bir rol oynar. Araştırmalar, eksikliğinin iltihaplanma ve romatoid artrit gibi kronik hastalıklarla ilişkili olduğunu gösteriyor. Gıda veya takviyelerdeki B6'nın kanser geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olup olmadığı henüz net değil. Bununla birlikte bazı araştırmalar, yeterli B6 ve diğer B vitaminleri alımı ile kolon kanseri gibi belirli kanser türlerinin riskinin azalması arasında bir bağlantı olduğunu düşündürüyor.
Araştırmalar, günlük B6 vitamini, folat ve B12 takviyesinin yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini azaltabileceğini gösteriyor.
Gıda alımı yoluyla takviye edilebilen B6 vitamini meyve, sebze, balık ve fındıkta bol miktarda bulunuyor.
Ton balığı, tüm yiyecekler arasında en yüksek B6 vitamini miktarına sahip.
Sığır eti B6 vitamini açısından zengin. Tavuk ciğeri ve sığır ciğeri ürünleri de mükemmel B6 kaynakları.
Bir fincan az yağlı süzme peynir günlük B6 değerinin yüzde 12'sini verir.
Günde iki yumurta yemek de önerilen B6 değerinin yüzde 10'unu sağlar.
Öte yandan bir kase nohut, önerilen günlük miktarın yüzde 65'ini sağlar. Tatlı patates, muz, avokado, bezelye, havuç ve ıspanak da B6 bakımından hali zengindir.
9969,97%-0,08
35,59% 0,30
36,77% 0,80
3103,70% 0,72
4962,76% 0,36
Rize
20.01.2025