Uykudan önce veya sonra görülen esneme, derin bir nefes aldıktan sonra, bu nefesi yavaş bir şekilde verme refleksidir. Bulaşıcı bir özellik taşıyan esnemenin kalp ve beyin üzerinde çok büyük etkileri var.
Ağız kocaman açılır, derin bir nefes alınır ve yavaşça verilir. İstemsiz bir refleks olan esneme sırasında gözlerinizi kapattığınızı ve gözlerinizin yaşardığını farketmişsinizdir.
Esenmek nasıl oluşur sorusunun bir cevabı da yok. Genellikle uykudan önce, sonra, yorgunluk ve can sıkıntısı durumlarında görülüyor. Esnemeyi ilginç hale getiren ise bulaşıcı bir özellik taşıması...
Hafife alınan esnemek hareketi sırasında vücudumuzda o kadar çok şey oluyor ki aslında. Kalp hızı artıyor, fazla miktarda hava alınıyor ve bu şekilde vücuda daha fazla oksijen ulaştırılıyor. Alınan fazla hava ve kalp hızının artması, kan ve beyin-omurilik sıvısı dolaşım hızını da artırıyor.
Soğuk havanın içeri alınmasını sağladığından beyni soğutma etkisine sahip olan esnemek, akciğerlerdeki birikmiş karbondioksiti dışarı vermeye yarar. Bu refleks sonrasında gözyaşı bezleri sıkışmış gibi olur. Bu da hem gözü yağlar hem de görüşü netleştirir. Esneme ayrıca, beynin konsantrasyonunu ve odaklanmasını geliştirir.
Yaş ve cinsiyet gözetmeksizin herkeste yaşanan bu olay sadece insanlara mahsus da değil. Çünkü bütün omurgalı hayvanlar esner. Hayvanların esnemesi ise sadece uyku öncesi olmuyor. Bazen uyarı anlamı taşıyan bu hareketi bazı hayvanlar etraflarındaki düşmanları korkutmak için yapıyor.
10029,3%0,51
35,57% 0,07
36,95% -0,28
3119,35% 0,67
4959,96% 0,00
Rize
21.01.2025