60 milyon yıl önce volkanik bir patlama sonucu oluşan ve doğal süreç ile şekillenen Nevşehir, pek çok kişinin beğenisini kazanıyor.
Türkiye’nin turistik açıdan en önemli yerlerinden biri olan bu bölge, Ürgüp ve Kapadokya gibi pek çok farklı önemli noktaya ev sahipliği yapıyor. Nevşehir otelleri aracılığıyla Nevşehir tatilinizi daha konforlu hale getirebilirsiniz. Böylelikle Nevşehir’de gezilecek yerler hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Türkiye’nin ortasında, masalsı Kapadokya bölgesinde bulunan Nevşehir, tarih ve doğanın eşsiz bir birleşimini sunan büyüleyici bir şehir. Kendine has peri bacaları, yeraltı şehirleri ve mistik atmosferiyle ünlü olan bu bölge, her yıl binlerce gezginin hayalini süsler.
Kapadokya’nın göz kamaştırıcı güzellikleri, sadece tarih severleri değil, doğa tutkunlarını ve macera arayanları da kendine çeker. Eşsiz coğrafyası, sıcak hava balonları ile süzülmek için mükemmel bir yer sunarken, yeraltı şehirleri ve tarihi kiliseleri de keşfetmeyi bekliyor.
Bu yazıda, sizleri Nevşehir’in büyülü dünyasına götürecek ve bu muhteşem bölgede gezilecek yerlerin en önemlilerini keşfedeceğiz.
Nevşehir’de Gezilecek Yerler Listesi
Dört mevsim boyunca yerli ve yabancı binlerce turistin adeta akın ettiği Nevşehir, size bambaşka bir deneyim yaşatmayı vadediyor. Seyahatinizi planlarken gezmeniz gereken yerleri göz önünde bulundurmalısınız. Bu sayede binlerce yıllık köklü bir tarihe daha yakından şahitlik edebilirsiniz.
Nevşehir denildiğinde herkesin hakkında farklı bir sembol gelir. Yeraltı şehirleri, kaleleri ve kültürel dokusu ile görenleri kendine hayran bırakmayı başarır. Bu denli güzel bir turizm sembolü olan Nevşehir, dört mevsim boyunca ziyaret edilebilir. Ancak Nevşehir ziyareti için en ideal aralığın ilkbahar ve yaz ayları olduğu söylemek gerekiyor. Gelin, Nevşehir’e yolunuz düştüğünde mutlaka görmeniz gereken yerleri birlikte inceleyelim.
Nevşehir il sınırları içerisinde yer alan müze 2 askeri yapı, 69 adet dinsel ve kültürel yapı, 287 adet sivil mimari olmak üzere 358 adet tescilli yapıyı ev sahipliği yapması sebebiyle dikkat çekiyor. Nevşehir’in köklü geçmişini daha yakından tanımak isteyenlerin mutlaka ziyaret etmeleri gereken bir yer olan Nevşehir Müzesi, bütün bir gününüzü ayırmanızı gerektirecek kadar geniş bir koleksiyona sahip.
Müzeyi hafta içi 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş için herhangi bir ücret talep edilmiyor. Müzenin otoparkı bulunduğu için aracınız ile geldiğinizde kolayca park yeri bulabilirsiniz. Müze içinde içecek ve atıştırmalık ihtiyaçlarınız için otomat bulunuyor.
Din turizmi adına da önemli bir rol oynayan Kurşunlu Camii’nin 1726 ile 1727 yılları arasında yaptırıldığı düşünülüyor. Lale devrinin ünlü sadrazamı olarak bilinen Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Külliye içerisinde yer alan caminin yanında medrese, kervansaray, mektep ve hamam gibi pek çok farklı yapı da bulunuyor.
18. yüzyılın ilk yarısında inşa edildiği düşünülen Kurşunlu Camii bugünkü haline gelmesi için çeşitli restorasyon çalışmalarına uğradı. Mimari açıdan etkileyici olmasının yanı sıra ibadete de açık bulunuyor. İbadet saatleri dışında camiyi ziyaret edebilirsiniz.
Eskili Mahallesi’nde yer alan ve büyük bir yeraltı şehri üzerine inşa edilmiş olması sebebiyle dikkat çeken Nevşehir Kalesi, 1100 yılında ticaret yollarını korumak amacıyla yapılmış. Görkemli mimarisi ile hem yerli hem de yabancı turistleri adeta büyülüyor. Nevşehir Kalesinin Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kullanılmış olduğu düşünülüyor.
Nevşehir Kalesi moloz ve kesme taşlar ile inşa edilmiş. Devasa surlara sahip tasarımı ise şehre hakim bir noktada şehrin panoramasını görmeyi sağlıyor. Yamaçlarında oyulmuş yaşam alanlarında farklı dönemlere ait tarihi eserler de bulunuyor. Nevşehir Kalesi ücretsiz şekilde ziyaret edilebilir. Kale etrafında kısıtlı sayıda restoran ve kafe yer alıyor.
”Nevşehir Kalesi konum için tıklayın”
Acıgöl, Nevşehir merkezine yalnızca 20 km uzaklıkta bulunuyor. M.S. 3.yüzyılda rahip ve keşişlerin Kapadokya bölgesine geldikleri ve yerleştikleri bir yer olarak biliniyor. Acıgöl’e yerleşen rahip ve keşişler uzunca bir süre buradan Hristiyanlığı yaymaya çalışmışlar.
Köklü bir geçmişe sahip olan Acıgöl; Bizans, Roma, Asur ve Selçuklu gibi pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu medeniyetlerin izlerini hala taşıyor ve ziyaretçiler tarafından da kalıntılar görülebiliyor.
Devasa bir yapı olan Tatlarin Yeraltı Şehri, Acıgöl’ü merak edilen lokasyonlardan biri haline getiriyor. Bunun yanı sıra kiliselere, manastırlara ve yaşam alanlarına da ev sahipliği yapıyor. Bir gününüzü ayırmanız gereken bu bölgede yeraltı şehirlerini ziyaret ederek benzersiz bir deneyim yaşayabilirsiniz.
”Acıgöl konum için tıklayın”
Nevşehir’in tarihi ve doğal güzellikleriyle dolu ve en sevilen turistik yerlerinden biri olarak bilinen Kozaklı, merkeze 76 km uzaklıkta konumlanıyor. Kaplıcalar mineral içerikleri sayesinde birçok farklı hastalığa şifa vaat ediyor.
Kozaklı Kaplıcaları her yıl binlerce farklı turiste ev sahipliği yapıyor. Sağlık turizmi adına da önemli bir rol oynuyor. Bunun yanı sıra Kozaklı Kaplıcaları oldukça popüler olan Kaymaklı Yeraltı Şehrine de yalnızca 10 km uzakta.
Kozaklı’da vakit geçirirken piknik alanlarını ve doğal güzelliklerini de keşfedebilirsiniz. Eğer daha uzun süreli bir tatil istiyorsanız bölgede bulunan termal oteller sizin için iyi bir seçenek olabilir. Termal otellerde sunulan olanaklar sayesinde bölgeyi şifa turizmi olarak değerlendirebilirsiniz.
”Kozaklı konum için tıklayın”
Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde yer alan şapel yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görüyor. Kutsal bir mekan olması sebebiyle dikkat çeken ve 11. yüzyıldan günümüze kalmayı başaran bir şaheser olan Aziz Basil Şapeli, Hz. Meryem ve Hz. İsa freskleri gibi tarihi açıdan önemli sanat eserlerine yer veriyor. Önemli azizlerin tasvirleriyle süslenmiş şapel; ziyaretçilerini büyülemeyi başarıyor.
Kayaların içerisine oyulmuş mekanlar ve etkileyici süslemeler Aziz Basil Şapelini mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri haline getiriyor. Konum olarak da ulaşılması oldukça kolay bir lokasyonda yer alıyor. Büyük bir alana yayılan şapel ziyaretiniz esnasında yemek ve içecek ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız alanların kısıtlı olduğunu göz önünde tutarak yanınızda yiyecek taşımanız öneriliyor.
”Aziz Basil Şapeli konum için tıklayın”
Ürgüp, Nevşehir’in en çok ziyaret edilen ve en turistik olan ilçelerinden biri. Kadıkalesi ise Ürgüp’ün en büyük yapılarından biri olması sebebiyle dikkat çekici. Temenni Tepesi’ne 2 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan kale oldukça etkileyici. İsmi Kadıkalesi ya da Kadınlar Kalesi olarak anılıyor.
Selçuklular döneminde inşa edilen ve kadınlar ile çocukların saldırı durumunda sığınması amacıyla yapılan Kadıkalesi ismini buradan alıyor. İçerisinde devasa tüneller ve gizli geçitler bulunuyor. Kaleyi herhangi bir ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz. Özellikle gizli geçitleri ziyaret ederken farklı bir deneyim yaşayacağınızı belirtmek gerekiyor. Ürgüp’te gezilecek yerler listesi sayesinde Ürgüp hakkında tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
”Ürgüp Kadıkalesi konum için tıklayın”
Temenni Tepesi, güzelliği ve tarihi ile görenleri büyüleyen Ürgüp’te mutlaka gezmeniz gereken bir yer. Ürgüp’te konumlanan Temenni Tepesi; Peri Bacaları’na, tarihi kiliselere ve kaya içerisine oyulmuş evlere muhteşem bir manzara ile bakmanıza olanak sağlıyor. Nevşehir gezilerinin değişmez adreslerinden biri olan Temenni Tepesi yılın her mevsimi oldukça kalabalık.
Ürgüp merkezinden 80 m yükseklikte bulunan Temenni Tepesi kayalar içine oyulmuş ve uzunluğu 100 metreyi bulan bir zirveye sahip. Zirveye ulaşmak için kanallardan geçmeniz gerekiyor. Eğer daha sakin bir ortamda manzaranın tadını çıkartmak istiyorsanız bölgeye gidiş için erken veya geç saatleri tercih edebilirsiniz. Yüksek bir konumda olmasına rağmen ulaşım açısından sorunlu olmayan tepede otopark alanı da mevcut.
”Temenni Tepesi konum için tıklayın”
Avanos ilçesinde yer alan Tahta Köprü, ilçenin simgelerinden biri. 1898 yılında Sultan Abdülhamid döneminde yaptırıldığı düşünülen ve tamamlanması 1900’ü bulan Tahta Köprü nehir üzerinden geçiş sağlamak amacıyla yapılmış. Kızılırmak Nehri’nin ortasından akan ve köklü bir geçmişe sahip olan tahta köprü 180 m uzunluğa sahip.
Her iki yakasında kır kahveleri, dinlenme alanları ve yürüyüş yolları bulunuyor. Dolayısıyla Tahta Köprü etrafında vakit geçirmenizi sağlayacak olanaklar oldukça fazla. Sonsuz sevgiyi simgelemesi için asma kilitler takılan köprü, unutulmaz manzaralar sunuyor. Tahta Köprü’de vakit geçirirken nehirde yüzen ördek ve kazlara denk gelebilirsiniz. Eğer Avanos ile ilgili farklı yerler görmek isterseniz Avanos Gezi Rehberi listesinden faydalanarak bölge ile ilgili detayları öğrenebilirsiniz.
Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde yer alan türbe, 13. yüzyılın önemli İslami düşünürü olan Hacı Bektaş Veli’ye ait. Müze şehir merkezine 45 km uzaklıkta bulunuyor. Müzeye ulaşmak için ilçe minibüsleri tercih edebilirsiniz.
Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi, her gün 08.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaretçiler için kapılarını açıyor. Müzeyi ziyaret etmek ve koleksiyonu incelemek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. 1964 yılından beri etnografya müzesi olarak da hizmet veren müzede pek çok farklı koleksiyon var. Osmanlı ve Selçuklu mimarisi özelliklerini bir arada görebilir, Bektaşilerin günlük hayatta kullandığı eşyaları inceleyebilir ya da hat sanatı örneklerine göz gezdirebilirsiniz. Müze içinde yeme-içme ihtiyaçlarınız için küçük bir kafeterya da bulunuyor.
Üzengi Vadisi, Kapadokya’da konumlanıyor. Ortahisar ve Ürgüp ilçeleri arasında uzanan ve Nevşehir’in gizli cenneti olarak ele alınan vadi, devasa kayalar üzerine oyularak inşa edilmiş. Kilise ve mabetlere ev sahipliği yapan ve güvercinleriyle muhteşem manzaralar sunan vadi Üzengi Deresi’ne de ev sahipliği yapıyor.
Dere kenarında mesire alanları ve yürüyüş yolları bulunuyor. Böylelikle doğa ile iç içe keyifli bir gün geçirmek için oldukça ideal bir konum haline geliyor. Üzengi Vadisi içerisinde pek çok noktada fışkıran gazlı hava suları ile karşılaşmak mümkün. Bu suların özellikle sindirim ve böbrek taşı sorunlarına iyi geldiği düşünülüyor. Dolayısıyla Üzengi Vadisi sağlık turizmi açısından da önemli bir rol oynuyor.
”Üzengi Vadisi konum için tıklayın”
Kapadokya bölgesinde tarihi ile etkileyen ve bütün gözlerin üzerinde olmasını sağlayan çok sayıda kilise bulunuyor. Benzersiz kaya oyması kiliselere ev sahipliği yapan bu bölgede mutlaka görülmesi gereken bir diğer kilise ise Yılanlı Kilise. Ihlara vadisinde konumlanan ve Yunan haçı şeklinde tasarlanan Yılanlı Kilise 9 ve 11. yüzyıllarda yapıldığı düşünülen dini motiflerle süslenmiş. Duvar resimlerinde İncil’den sahneler tasvir edilmiş. Kendine ait özellikleri ve estetik açıdan dikkat çekici mimarisi ile özellikle yabancı turistler tarafından yoğun bir ilgi görüyor.
Yılanlı kilise içerisinde bulunan Meryem Ana’nın Gömülmesi ya da Son Akşam Yemeği gibi freskler mutlaka görülmeli. Yalnızca freskler bile Yılanlı Kilise’nin popüler hale gelmesini sağlayan başlı başına bir etken!
Kapadokya bölgesinde gezilmesi gereken çok sayıda kilise bulunuyor. Kapadokya kiliseleri denildiğinde aklına gelen en popüler ve en ünlü kilise Karanlık Kilise oluyor. En ünlü ve en etkileyici dini sahnelerin tasvir edildiği çarpıcı fresklerle ev sahipliği yapan Karanlık Kilise turistler tarafından yoğun bir ilgi görüyor.
Karanlık Kilise, Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde konumlanıyor. 11 ya da 12. yüzyıllar arasında inşa edildiği tahmin ediliyor. İsmini ise küçük pencerelerinden alıyor. İçerisinde ışığın oldukça az olduğu bu kilise mistik havasını loşlukla tamamlıyor. Karanlık ve gizemli bir atmosfere sahip olması sebebiyle dikkat çeken kilise İncil’den önemli sahnelere ev sahipliği yapıyor. Bölgede gezilecek yerler ile ilgili detaylara göz atmak isterseniz sizler için derlediğimiz Kapadokya’da gezilecek yerler listesi eşsiz Kapadokya bölgesini ziyaret etmenize yardımcı olacaktır.
”Karanlık Kilise konum için tıklayın”
M.S. 1050 yılında inşa edildiği düşünülen ve bir mağara kilisesi olmasıyla dikkat çeken Elmalı Kilisesi, yabancı turistlerin en çok ziyaret ettikleri tarihi yapılardan biri. Haç şeklinde dizayn edilmiş ve 4 sütunlu olarak tasarlanmış kilise; tavanlarında yer alan sahneler ile dini dekorasyon konusunda oldukça çarpıcı.
Elmalı Kilisesi, Göreme Açık Hava Müzesi İçerisinde konumlanıyor. Dolayısıyla ulaşım konusunda oldukça büyük bir kolaylık sağlıyor. Kilise yalnızca kültürel açıdan değil mimari ve estetik açıdan da Kapadokya’nın sembollerinden biri olmayı başarmış halde. Her gün binlerce farklı turist tarafından ziyaret ediliyor. Kiliseye giriş için ek bir ücret ödemek gerekmiyor.
”Elmalı Kilisesi konum için tıklayın”
Tarihi ve kültürel gezilerin başrolü olan Kapadokya, yalnızca kültürel dokusu ile öne çıkmıyor. Bunun yanı sıra bölgede doğal güzellik açısından da mutlaka gezilmesi gereken pek çok yer var. Damsa Barajı ve Gölü bölgenin doğal güzelliklerinin başında geliyor.
Yeşil ve mavinin buluştuğu Damsa Barajı ve Gölü muhteşem bir manzara sunuyor. Baraj, Nevşehir’in içme suyunu karşılıyor. Bölgede pek çok farklı mesire ve kamp alanı da bulunuyor. Çam ormanları arasında bulunan kır bahçelerinde hamak ve salıncaklar bulunuyor. Yürüyüş parkurları, balık restoranları ve fotoğraf çekmeye imkan tanıyan eşsiz noktalarıyla Damsa Barajı ve Gölü mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin arasında geliyor.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Rize
21.11.2024