NÖHÜ'de 2024-2025 akademik yılı açılış töreni
Adnan ÇELEBİ/NİĞDE,(DHA)-NİĞDE Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile 37 üniversite rektörünün katılımıyla 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni düzenlendi. Başkan Özvar, üniversitelerin güçlü yönlerini öne çıkaracak şekilde ihtisaslaşmaları ve farklılaşmaları yönünde sürekli olarak destek ve teşvik verdiklerini söyledi.
Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Niğde Valisi Cahit Çelik, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, 37 üniversite rektörü, akademisyen ve öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
Törende açılış konuşmasını yapan NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, NÖHÜ'nün 32 yıllık mazisiyle köklü ve güçlü bir yükseköğretim kurumu olduğunu söyledi. Uslu, "Üniversitemiz, bünyesindeki 16 fakülte, 6 meslek yüksekokulu, 4 enstitü, 1 konservatuvar, 1 yüksekokul ve 15 uygulama ve araştırma merkeziyle özellikle son yıllarda çok önemli atılımlar yapmıştır. 2021 yılı ikinci dönemde 113'üncü sırada yer alan üniversitemiz, 2023 yılı ikinci dönem sonuçlarına göre bu sıradan tam 109 basamak yükselerek Türkiye’deki 208 yükseköğretim kurumu arasında 4’üncü olmayı başarmıştır. Yine bu yıl çok daha yüksek başvuru sayımızla inşallah zirveye çıkacağız. 'Anadolu’nun Yükseköğretim ve Bilimde Parlayan Yıldızı' mottosuyla bölgesel kalkınmayı öncelikli hedef olarak benimseyen ve uluslararası standartları karşılayan bir yükseköğretim ve bilim kuruluşu olma çabamız aralıksız devam edecektir. Özellikle son üç yıllık dönemdeki huzur ve güven ortamında kurumsal aidiyet duygusu artan tüm personeli ve öğrencileriyle üniversitemiz, her alanda başarıdan başarıya koşacak; Niğde’miz ile kahraman şehidimiz Ömer Halisdemir’in adının çok daha fazla platformdan duyulmasına vesile olacaktır” dedi.
'BAŞARI GRAFİĞİ SÜREKLİ YÜKSELİYOR'
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise “Bu yıl kuruluşunun 32'nci yıl dönümünü kutladığımız Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi özellikle son yıllarda yaptığı atılımlarla hem ülkemizde hem de dünya genelinde akademik olarak başarı grafiğini sürekli yükseltirken, diğer yandan da her yıl fiziki gelişimini de sürdürmektedir. Ulusal ve uluslararası başarılarının yanı sıra, en çok tercih edilen üniversiteler arasına girmeyi başaran Niğde Ömer Halisdemir Üniversitemiz; ilimizin ve ülkemizin gurur kaynağı olmuştur. Ancak, gelişen, dönüşen, büyüyen ve her geçen gün biraz daha güzelleşen Niğde’mizin şehircilik anlamında kabuğunu kırarak Anadolu’nun parlayan bir yıldızı konumuna ulaşması da gençlerimizin Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ni ve dolayısıyla kadim şehrimiz Niğde’mizi tercih etmesinde ciddi pay sahibi olduğu kaçınılmaz bir gerçektir” diye konuştu.
'NİĞDE, İÇ ANADOLU'NUN BİLİM MERKEZİ'
Niğde Valisi Cahit Çelik de "Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, şehrimizin sosyal ve ekonomik gelişiminde itici bir güç olmuştur. Üniversitemiz, tarım, yenilenebilir enerji ve bilişim gibi alanlarda yürüttüğü öncü çalışmalarla ulusal ve uluslararası alanda adını duyurmuştur. Ancak, daha da önemlisi, bu üniversite, şehrimizin gençlerine umut olmuş, Niğde’yi İç Anadolu’nun bilim, eğitim ve inovasyon merkezi haline getirmiştir. Bu başarılar, yalnızca üniversitemizin değil, hepimizin ortak gururudur. Akademisyenlerimiz, sizler, bu üniversitenin temel taşlarısınız. Azimli çalışmalarınız ve araştırmalarınız üniversitemizin bilimsel bilgi üretimindeki başarısının temelini oluşturmaktadır. Sizlerden beklentimiz, öğrencilerimize sadece bilgi aktarmakla kalmayıp, onları geleceğe hazırlayacak donanımları da kazandırmanızdır. Bugün burada, sizlerle birlikte şehrimizin ve üniversitemizin başarılarını kutlarken, geleceğe dair umutlarımızın da yeşerdiğini görmek bizleri mutlu ediyor. 2024-2025 Akademik Yılı’nın, üniversitemiz, şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyor, gelecekte daha büyük başarılarla buluşacağımıza olan inancımla hepinize saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
İHA'LARIN UÇUŞ SÜRESİNİ 2 KATINA ÇIKARAN PROJE
YÖK Başkanı Erol Özvar da üniversitelerin araştırma, proje, bilimsel çalışma, nitelikli akademik yayın, sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk ve diğer alanlarda kendilerini geliştirmelerinin yanında güçlü yönlerini öne çıkaracak şekilde ihtisaslaşmaları ve farklılaşmaları yönünde sürekli olarak destek verdiklerine dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Bu bağlamda, ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’, ‘Araştırma Üniversiteleri Programı’, ‘Araştırma Üniversiteleri Aday İzleme Programı’, ‘Öncelikli Bilim Alanlarında Uzmanlaşan Üniversiteler Programı’, ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi’, ‘Spor Dostu Kampüs Projesi’ gibi çok sayıda program ve projeyi aktif bir şekilde uyguluyoruz. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitemiz, ‘Hidrojen ve Yakıt Pilleri’ alanında Öncelikli Bilim Alanlarında Uzmanlaşan Üniversiteler Programı'nın bir parçasıdır. Ülkemizde temiz ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi, dışa bağımlılığın azaltılması bakımından son derece kıymetli gördüğümüz bu uzmanlık alanında üniversitemizin ortaya koyacağı performansı son derece kıymetli görüyoruz. Üniversitemizin öğretim elemanları tarafından TÜBİTAK desteğiyle yürütülen ve İHA’ların uçuş süresini iki katına çıkaran ‘Mikrotüp Hidrojen Yakıt Pili’ geliştirilmesi gibi son derece kıymetli çıktıları olan projelerin sayısının artması fevkalade önemlidir. Bu tür projeler, ülkemizin başta savunma sanayii olmak üzere kritik bütün alanlarda milli teknolojinin geliştirilmesine önemli bir katkı sunacağı muhakkaktır. Üniversitemizin farklı sektörlerle yakın iş birliği içinde ‘Hidrojen ve Yakıt Pilleri’ alanında ülkemize katma değer üretecek daha pek çok projeye imza atmasını bekliyoruz. Yükseköğretim Kurulu olarak bizler de bu yöndeki çalışmalara her zaman destek vermeye devam edeceğiz.”(DHA)
FOTOĞRAFLI