Yaz aylarında yükselen hava sıcaklığı insanı sürekli serin ve sulu yiyecekler tüketmeye yönlendiriyor. Vücudun susuz kalmaması için bol su içmenin yanı sıra su içeriği yüksek besinler tüketmesi şart.
Sıcak günlerde vücudumuz daha çok sıvı kaybediyor. Bu durum susuzluk olarak bilinen dehidrasyon riskini artırıyor. Dehidrasyonu önlemenin yolu ise su içeriği yüksek gıdalar tüketmek.
Susuzluk ağız kuruluğu, yoğun susama, düzenli idrar yapmama, koyu renkli idrar, yoğun yorgunluk ve halsizlik, baş dönmesi, vücut krampları ve düşük kan basıncına yol açabiliyor.
Uzmanlar yaz aylarında 4 yiyeceğe ağırlık verilmesi gerektiğini belirtiyor.
Yüzde 90'u su olan karpuz hava sıcaklığının yükseldiği günlerde harika bir seçim. Ayrıca karpuz, vücudun bağışıklığını ve sağlığını güçlendiren antioksidanlar ve vitaminler açısından zengin.
Çilek ise yüksek su içeriğine sahip ve aynı zamanda C vitamini açısından zengin. Lezzeti ile özellikle çocukların çok sevdiği çilekleri sade olarak, meyve salatasında yiyebilir veya soğuk smoothie'ler yapabilirsiniz.
Fazla elektrolit içeren Hindistan cevizi suyu tadı ile, normal su içmeyi sevmeyenler için güzel bir alternatif olabilir.
Salatalığın yüzde 95'i sudan oluşur. Ayrıca antioksidanlar ve iltihap önleyici özelliklere sahip diğer bileşenler açısından zengin. Nötr bir tada sahip olan salatalık sıcak günlerde çok hafif ve serinletici bir atıştırmalık olabilir.
Peki yaz aylarında susuzluğa karşı hangi yiyeceklerden kaçınmak lazım?
Uzmanlar idrar söktürücü etkileri olan yiyecek ve içeceklerden kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Bu gıdalar arasında kahve ve diğer yüksek kafeinli içecekler, alkol, çay, meyve suyu ve şeker açısından zengin alkolsüz içecekler, kuşkonmaz ve enginar bulunuyor.
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
18.01.2025