Online PR servisi araştırdı: İş gücünün yüzde 40’ını insansı robotlar oluşturacak
İSTANBUL,(DHA)- BASIN bülteni dağıtım hizmeti veren online PR servisi, incelediği araştırmalara göre, insansı robotların 2030’da işgücünün yüzde 40’ını oluşturacağını belirtti.
50’yi aşkın ülkede hizmet veren B2Press, araştırmalardan elde ettiği verilere göre, ticaretin yarısına nüfuz eden dijital teknolojilerin yerini alacak insansı robotların, 2030 yılında iş gücünün yüzde 40’ını oluşturacağını, mesleklerin yüzde 75’ini ve yaklaşık 3 trilyon dolarlık bordroyu şekillendireceğini bildirdi.
‘ROBOTLAR EN ÇOK İNŞAAT, TARIM VE BALIKÇILIKTA KULLANILABİLİR’
İnsansı robotların iş dünyasında edineceği sorumlulukları da araştıran şirket, kaynak gösterdiği bilgilere göre, 2030’a kadar insansı robot nüfusunun 40 bine, 2050’ye kadar ise 63 milyona yükseleceğini açıkladı. Yalnızca ABD’de bile inşaat işlerinin yüzde 70’inde; tarım, balıkçılık ve ormancılığın yüzde 67’sinde insansı robotlar yer alacağını belirten şirket tarafından, “Güney Kore, Japonya ve Almanya gibi ülkelerin de insansı robotların en çok bulunduğu bölgeler arasında konumlanacak. 20 yıl içinde insansı robotların her birini 500 bin ila 1 milyon dolar maliyet tasarrufu sağlayacak” ifadeleri kullanıldı.
‘DİJİTAL HİZMET İHRACATINDAN İNSANSI ROBOTLARA KÖPRÜ KURDU’
Online PR servisinden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) verileri, dijital olarak teslim edilebilir bilişim tabanlı hizmetlerin, bugün dünya hizmet ihracatının yüzde 56'sını oluşturduğunu ortaya koyuyor. 4,5 trilyon dolarlık bu hacmin yarısı Avrupa ülkelerinden gelirken, onu Asya ve Amerika takip ediyor.
B2Press’in incelediği araştırmalar, bilişim teknolojileri, medya akışı, Ar-Ge ve finansal hizmetler dahil olmak üzere, çok çeşitli faaliyetleri kapsayabilen dijital hizmetlerde en çok ihracat yapanlara ülke bazında bakıldığında, zirvede 649 milyar dolarla ticaretin yüzde 15,3’ünü karşılayan ABD konumlandığını gösteriyor. Ardından hizmet ihracatının yüzde 80’inden fazlasını dijital kanallar aracılığıyla sunan Birleşik Krallık geliyor. Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan ekonomilerin ise 1 trilyon dolar sınırını aştığı kaydediliyor. 265 milyar dolarla ihracatta rekor kırdığı bir yılı geride bırakan Türkiye’nin yüksek teknolojili ürün ihracatını da 8,8 milyar dolara ulaştırdığı görülüyor.”