Otizm Aile Danışma Merkezi’nde 3 bin 500 seans özel eğitim verildi
MERSİN, (DHA)- MERSİN’de Büyükşehir Belediyesi’nin Otizm Aile Danışma Merkezi’nde Otizm Spektrum Bozukluğu tanılı 0-72 ay aralığındaki bireylere yönelik verilen özel eğitim dersleri devam ediyor. Merkeze kayıtlı bireyler bu hizmetten şimdiye kadar 3 bin 500 seans faydalandı.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Otizm Aile Danışma Merkezi’nde Otizm Spektrum Bozukluğu tanılı 0-72 ay aralığındaki bireylere yönelik verilen özel eğitim dersleri devam ediyor. Merkezden yararlanan çocuklar, aldıkları özel eğitim dersleriyle önemli ilerleme kaydediyor.
Otizm Aile Danışma Merkezi’nde özel eğitim dersleri kapsamında kanıta dayalı bir yöntem olan Uygulamalı Davranış Analizi metodolojisi kullanılıyor. Bu yöntem ile kazandırılmak ya da azaltılmak istenen davranışlar gözlemlenerek kaydediliyor. Özel eğitim dersleri alan çocuklar aynı zamanda psikolojik danışmanlık ve gelişim değerlendirmesi, duyu bütünleme terapisi, grup eğitimi ve bahçe aktiviteleri hizmetlerinden de faydalanabiliyor. Otizm Spektrum Bozukluğu tanılı bireyler özel eğitim derslerinden haftalık 2 ders olacak şekilde ücretsiz şekilde faydalanıyor.
3 BİN 500 SEANS ÖZEL EĞİTİM DERSİ VERİLDİ
Otizm Aile Danışma Merkezi’nde özel eğitim dersleri kapsamında kanıta dayalı bir yöntem olan Uygulamalı Davranış Analizi metodolojisi kullanılıyor. Bu yöntem ile kazandırılmak ya da azaltılmak istenen davranışlar gözlemlenerek kaydediliyor. Özel eğitim dersleri alan çocuklar aynı zamanda psikolojik danışmanlık ve gelişim değerlendirmesi, duyu bütünleme terapisi, grup eğitimi ve bahçe aktiviteleri hizmetlerinden de faydalanabiliyor. Otizm Spektrum Bozukluğu tanılı bireyler özel eğitim derslerinden haftalık 2 ders olacak şekilde ücretsiz şekilde faydalanıyor. Otizm Aile Danışma Merkezi’ne kayıtlı bireyler bu hizmetten şimdiye kadar 3 bin 500 seans faydalandı.
‘DOĞRU EĞİTİMLE ÇOCUKLARIN ÇOK GÜZEL YERE GELECEĞİNE İNANIYORUZ’
Otizm Aile Danışma Merkezi’nde Özel Eğitim Öğretmeni Aysu Sönmez, çocuklarla bu özel yöntemle masa başında çalıştıklarını anlatarak, “Buradaki amacımız çocuklarımızı hayata kazandırabilmek, onlara sorumluluk verebilmek ve okula hazırlamak. Kaynaştırma olarak okullara gitmelerini istiyoruz. Burada 2,5 yaşında da çocuğumuz var, 6 yaşında da çocuğumuz var. Her zaman çocuklarımızın destekçisiyiz. Doğru eğitimle çocukların çok güzel yerlere geleceğine inanıyoruz. Otizm çok hassas bir konu. O yüzden çok doğru eğitime ihtiyaç duyuluyor ve bu konuda bizim kurumumuz gerçekten çok doğru adımlar atıyor. Bu çocuklara destek olabilmek için her zaman kapımız açık” dedi.
‘BU MERKEZİ HERKESİN DUYMASI GEREKİYOR’
Velilerden Hicran Yazıcıtunç, 4 yaşındaki kızına atipik otizm teşhisi konulduğunu ve çok erken fark ettiklerini anlattı. Büyükşehir Otizm Aile Danışma Merkezi’nden çok destek aldıklarını ifade eden Yazıcıtunç, “Rapor aldıktan sonra özel eğitimlere başladık. Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir kurumu olduğunu, buradan faydalanabileceğimi öğrendim. Buradaki arkadaşlar çok yardımcı oldular. Bilge öğretmenim gerçekten çocuklarla birebir ilgileniyor ve bu işi gerçekten severek yapıyor. Raporumuz olduğu sürece ben kızımın burada olmasını istiyorum. Şu andaki yaş grubu çok kritik bir zaman. Biraz daha burada onlarla ilerlemek istiyorum. Bu merkezi herkesin duyması gerekiyor” diye konuştu.
Kızının özel eğitim dersleriyle çok ilerleme kaydettiğini anlatan anne Yazıcıtunç şunları söyledi:
“Kızımın birebirde değil ama ekip içinde sıkıntısı vardı. Grup içi kaynaşmasında bu merkezin çok faydası oldu. Aysu hoca ile birlikte ince motor becerileri ilerledi. Dışarıda ücretler çok yüksek. Gerçekten bu konuda Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum. Hangi aktivitede boşluk varsa bizi bilgilendiriyorlar. Hepimizi tek tek arıyorlar. Bütün öğrencilerin arkasındalar ve eksiğimizi bize söylüyorlar.” (DHA)
FOTOĞRAFLI