Güneş kremleri, zararlı UV ışınlarından vücudu koruyor. Bu kremleri uygulama ve saklama noktasında ise bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Yaz aylarının en sıcak günlerini yaşadığımız şu günlerde genç yaşlı, büyük küçük çoğu insan sahillerde denize girerek serinlemeye çalışıyor. Tabi güneşin altındayken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var ki en önemlisi güneş kremi kullanmak.
Dermatolog Dr. Markos Michelakis'e göre ise bu ürünü kullanırken bazı hatalar yapıyoruz. Özellikle de kremleri saklama noktasında. Michelakis, aşırı sıcaklığın güneş kremlerini bozabileceğini belirtiyor. Bu da ürünün güneşin ultraviyole radyasyona karşı sağladığı korumayı azaltabiliyor.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi gibi ilgili kuruluşlar onların kesinlikle güneşe maruz bırakılmamasını tavsiye ediyor. Onları havluya sarmak ve gölgeli bir yere koymak ise yapılması gereken en doğru şey.
Güneş kreminin kumsalda kalma süresi de kısa olmalı. Uzmanlar "planınız deniz kenarında uzun saatler geçirmekse, güneş kremini serin ve portatif bir soğutucuda saklayın." diyor. Ürünün ambalajının aşırı sıcaktan da korunması lazım.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi kremin uygulama zamanına ve vücudun genellikle unutulan bölgelerine de dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Birkaç yıl önce yapılan araştırma, insanların yalnızca üçte birinin vücudunun güneşe maruz kalan tüm bölgelerine istisnasız güneş kremi uyguladığını gösteriyor. Çoğumuzun unuttuğu noktalar ise yüzdeki saç çizgisi, boyun, kulaklar, kafatasının saçsız veya seyrek saç büyümesi olan kısımları.
Vücudun güneşte genellikle korunmasız kalan diğer bölümleri ise
Genel olarak on kişiden sadece dördünün yüz için ayrı bir güneş kremi var ve bunu doğru ve sistematik bir şekilde uyguluyorlar. Sadece yüzde 6'sı göğüslerinin açıkta kalan tüm bölgelerine güneş kremi sürmeyi hatırlıyor.
Amerikan Dermatoloji Akademisi'nin yaptığı araştırma ise yetişkinlerin yüzde 65'inin güneş kremini yeniden uygulamayı unuttuğunu ortaya koyuyor. Oysa bu ürün iki saatten fazla sürekli güneşe maruz kalmaya dayanamıyor. Su geçirmez güneş kremleri de olmadığından çok terleme veya denizde yüzme halinde koruma azalıyor.
Çoğu insan güneş kremini yalnızca hava güneşli olduğunda kullanıyor. Hava bulutlu olduğunda, UV'nin yüzde 80'e varan kısmı bulutlardan geçerek cildimize ulaşsa da, yalnızca yüzde 20'lik bir kesim güneş kremi kullanıyor.
Uzmanlara göre güneşe çıkmadan önce son dakika güneş kremi sürmemek de çok önemli. Özellikle kimyasal filtreler içeriyorsa etkili olması en az 30 dakika sürüyor.
Güneş koruyucuların eski olmaması da önem verilmesi gereken bir konu. Bu ürünler güneşe veya yoğun sıcağa maruz kalmadıkları sürece üç yıla kadar dayanıyor.
9969,97%-0,08
35,59% 0,30
36,77% 0,80
3103,70% 0,72
4962,76% 0,36
Rize
20.01.2025