Hayat devam ettikçe şehirlerden valiler gelip geçer. Ama bazıları gelirler iz bırakırlar ve geçmezler, o şehirde yaşayanların gönüllerinde iz bırakırlar. Rize içinde Kamil Nezihi Okuş öyledir. İlin kültürüne sanatına sporuna dokun
Hayat devam ettikçe şehirlerden valiler gelip geçer. Ama bazıları gelirler iz bırakırlar ve geçmezler, o şehirde yaşayanların gönüllerinde iz bırakırlar. Rize içinde Kamil Nezihi Okuş öyledir. İlin kültürüne sanatına sporuna dokunmuş, mütevazı kişiliği alçakgönüllülüğü ve hizmetleriyle iz bırakmıştır.
Bit Pazarı’nda bulduğum bir fotoğrafın arkasında Rize Eski Valisi Nezih Okuş’un yer alıyor ama diğer kişiler ve yer hakkında sağlıklı bir bilgi yer almıyordu. Önce Rize Güneyce sandık kısa bir araştırma sonrası fotoğrafın Rize Pazar Kuzayca eski adıyla Surminat köy yolu çalışması olduğunu anlıyoruz. Fotoğrafla ilgili bilgisine başvurduğumuz insanlar eksik bilgilerden daha çok Rize Eski Valisi Kamil Nezih Okuş’un güzelliklerinden söz ettiler. Bende Nezih Okuş Bey hakkında bir yazı kaleme almaya karar verdim.
İZMİR’DE DOĞDU GÖNÜLLERDE İZ BIRAKTI
İlkokul Başöğretmenliğinden emekli Osman Okuş ile Memnune hanımın oğludur. 1923 yılında İzmir’in Alsancak semtinde doğdu. İzmir Namık Kemal Lisesi’ni bitirdi. Mülkiye’den mezuniyetinin ardından tayin edildiği İzmir Maiyet Memurluğunda Selçuk bucak müdürlüğü, Bayındır ve Bucak kaymakam vekilliği, İzmir Hukuk İşleri Müdür vekilliğinde bulunup stajını tamamladı. Mayıs 1949’da katıldığı 13. Dönem kaymakamlık kursunu da bitirdikten sonra Eylül 1949’da Karlıova Kaymakamlığına atandı. Mayıs 1952’de Hacıbektaş, 1956 yılında Bodrum, 1957 yılında Fethiye kaymakamlığı görevine getirildi.
MENDERES TARAFINDAN ÖDÜLLENDİRİLDİ
24 Nisan 1957 tarihinde yaşanan depremle Fethiye 6.2 ile sallandı. Kaymakam Nazif Okuş halkı zorla da olsa dışarı çıkardı. Ve 7 saat sonra 7.1'lik sarsıntı geldi. Bu sayede yalnız 19 kişi öldü. İlk depremden sonra halkın evlerine girmemesi ikinci büyük depremin bir felaketle sonuçlanmasını önledi. O dönem 60 bin kişinin yaşadığı Fethiye merkez ve köylerinde ölü sayısı 19'u geçmedi. Bunun mimarının ise halkı evlerine girmeme konusunda zor kullanma pahasına ikna eden Kaymakam Nezihi Okuş oldu. Başbakan Adnan Menderes inceleme yapmak üzere ilçeye geldiği zaman, çalışmalarından dolayı kutlamak için kendi ceketini kaymakam Nezihi Okuş'a hediye etti.
İYİ VALİ GÜZEL İNSAN
Şubat 1960’da Bandırma, Temmuz 1960’da Kadıköy kaymakamlığı, Haziran 1964’te Denizli valiliği görevine atandı. 1964-67 yılları arasında görev yaptığı Denizli'de Pamukkalespor ile Çelikspor’u birleştirerek Denizlispor'un kurulmasını sağlamıştır. 24 Mayıs 1967 tarihinde Rize valiliğine atandı. Rize’de kısa sürede sevildi. İnsanlara yaklaşımı ve samimiyetiyle şehirle bütünleşti. Rize Eski Milletvekili Sami Kumbasar hatıralarını kaleme aldığı kitabında kendisine şu şekilde yer verdi: Okuş elli kez milli olmuş bir basketbolcu. Mehmet Ali Yalım’ın arkadaşı olduğu için biz de vali beyle arkadaş olduk. Vali bey, ile birlikte Cimil’e gittik. Eski basketçi olmasına rağmen içimi sert olan sigara meraklısıydı. Sert sigara olarak da Yeni Harman var o zaman. Güneyce’de maden suyunu ziyaret ettik. Güneyce Belediye Reisi Hızır Yılmaz Onbaşıoğlu ile oturduk. Bilahare Cimil-Başköy’e çıktık. Köyde de bundan 50 sene evvel yapılmış, üç odası ve kütüphanesi, banyo teşkilatı ve lüks koltukları olan bir köy konağı vardı. Vali bey, köy odasına girince; “burası benim makamımdan daha güzel” dedi. Ben de; “Cimil en son köy. Sahilde sizinki, dağda bizimki” diye cevap verdim. Okuş, kendisi de sporcu olduğundan spora önem verirdi. Rizespor’un profesyonelliğe geçişi ve liglere katılışı sürecinde katkısı çok oldu. İyi bir vali, güzel bir insandı”. Okuş döneminde çay kampanyası sürecinde yapılan dev mitinglerde Okuş’un kararlı ve üreticiden yana tutumu sonucu hiçbir önemli olay yaşanmamıştır. Onun döneminde 1967 Rize İl Yıllığı hazırlandı. Köy yollarının yapımına ve halk eğitim kurslarına hız, sanata, kültüre ve spora önem verdi.
UNUTULMAZ VALİ
1970-72 yılları arasında Kütahya, 4 Şubat 1972-4 Eylül 1974 tarihleri arasında Adana Valiliği görevinde bulundu. 4 Eylül 1974 tarihinde emekli oldu. Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanlığı yaptı. 16 Mart 1990 tarihinde, İzmir'de vefat etti. 1952 yılında Ferzan (Erginer) hanımla evlendi. Tülin, Betül adında iki kızı vardır. İngilizce bilmekteydi. Türk İdareciler Derneği ile Denizli Turizm Derneği üyeliklerinde bulundu. İyi bir sporcuydu. Denizli'de bir dönem basketbol oynamış, Milli basketbol takımına kadar yükselmişti. Vefatından sonra Daha önce Kamil Nezih Okuş ismi Fethiye’de bir caddeye ve parka verildi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Rize
22.11.2024