Doğu Karadeniz’in gözbebeği olan şehirlerden biri olarak bilinen Rize yemyeşil yaylaları ile ünlü. Doğayla iç içe bir gezi yapmak isteyen herkesin ilk tercihlerinden biri olmayı başaran bu şehir her mevsim bol yağış alıyor.
Çay üretimiyle geçimini sağlayan Rize’de turizm açısından da sembol hale gelmiş pek çok farklı gezilecek yer bulunuyor.
Masmavi hırçın denizinin yanı sıra yemyeşil ormanları ve dağlık yaylalara sahip olan Rize doğa ile iç içe keyifli bir tatil geçirmek için en ideal yerlerden biri. Seyahatinizi planlarken ise kentte görmeniz gereken pek çok yer olduğunu unutmamalısınız.
Dört mevsim boyunca yağış aldığı için seyahatiniz esnasında yağış ile karşılaşabilirsiniz. Fakat bahar aylarını tercih ederseniz hava daha iyi olabilir. Bunun yanı sıra gitmeden önce Rize’de gezilecek yerler ile ilgili de araştırma yapmanız önerilir. Böylelikle şehrin hem turistik hem de kültürel açıdan önemli yerlerini görebilir ve seyahatinizi çok daha keyifli hale getirebilirsiniz. Tüm bu doğal güzellikleri Karadeniz Turları ile de görebilir ve gezebilirsiniz.
Rize’de Popüler Gezilecek Yerler Listesi
Rize’nin en güzel tarafı yemyeşil doğası olsa da kentte tarihsel yapıları da ziyaret edebilirsiniz. Bunun dışında doğa yürüyüşleri yapmayı sevenler için de Rize eşsiz bir fırsat sunmayı başarıyor. Aynı zamanda kamp yapmayı seviyorsanız Rize’nin doğal güzellikleri kamp için de önemli fırsatlar sunuyor. Eğer bölgede daha fazla zaman geçirmek ve tatilinizi uzatmak istiyorsanız Rize otelleri, size birbirinden güzel seçenek sunuyor.
Rize denildiğinde akla gelen çok sayıda doğal güzellik bulunuyor. Bunlardan biri ise Fırtına Deresi olarak biliniyor. Doğal güzelliğiyle görenleri adeta büyüleyen Fırtına Deresi’nin en önemli özelliklerinden biri ise adrenalin ve doğa tutkunları tarafından tercih ediliyor olması. Pek çok farklı ekstrem su sporunun başarılı şekilde gerçekleştiği Fırtına Deresi her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor!
Yıl boyunca su sporları için uygun olan Fırtına Deresi etrafında yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayacak farklı işletmelerde mevcut. 57 km uzunluğa sahip olan Fırtına Deresi, Rize’de mutlaka görülmesi gereken eşsiz bir doğal güzellik.
Fırtına Deresi’ne girmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Ancak su sporları yapmak istiyorsanız belirli ücretler ödemeniz gerekiyor. Ücretler denenecek olan aktivite ve sezona göre değişkenlik gösterebiliyor.
”Fırtına Deresi konum için tıklayın”
Tarih ve kültür meraklılarının Rize’de en sevdiği yerlerden biri olan Rize Kalesi, 480 m büyüklüğünde bir kütle üzerine inşa edilmiş. M.Ö. 527 ile 565 yılları arasında yapıldığı düşünülen ve Bizans döneminde inşa edildiği tahmin edilen kalenin yontma taşlar ve Horasan harcı kullanılarak inşa edildiği görülüyor.
Şehre dair büyüleyici bir panoramik manzara sunan Rize Kalesi etrafında pek çok farklı kır bahçesi ve çay bahçesine de yer veriyor. Böylelikle seyahatiniz esnasında keyifli bir mola verebilirsiniz.
Merkezden 45 dakikalık bir yürüyüş ile ulaşabileceğiniz Rize Kalesi’ne minibüsleri ya da şahsi aracınızı kullanarak da ulaşabilirsiniz. Haftanın her günü 08.00 ile 00.00 saatleri arasında açık olan kaleye ücretsiz şekilde girebilirsiniz.
”Rize Kalesi konum için tıklayın”
Çamlıhemşin, Rize’nin doğal güzellikleri ile ünlü olan ilçesi olarak biliniyor. Çamlıhemşin’de Çat Vadisi üzerinde bulunan Gito Yaylası ise Rize’nin değil Karadeniz’in en unutulmaz lokasyonlarından biri. Deniz seviyesinden 2070 metre yükseklikte bulunan yayla sislerle kaplı büyüleyici bir manzara sunuyor.
Gito Yaylası’nın önemli özellikleri arasında endemik bitki türlerine de ev sahipliği yapıyor olması geliyor. Çam ormanları içerisinde ve iyi düzenlenmiş yürüyüş yollarında keyifli bir doğa gezisi yapmamıza imkan tanıyor. Bölgede bulunan restoran ve kır bahçelerinde organik ürünlerle hazırlanan yöresel yayla lezzetlerini ve kahvaltıları deneyebilirsiniz.
Gito Yaylası’na ulaşmak için ilçeden kalkan dolmuşları tercih edebilirsiniz. Şahsi aracınızla da ulaşım sağlayabilirsiniz. Yayla girişinde aracınızı park edebileceğiniz alanlar bulunuyor.
Yalnızca Rize için değil Karadeniz için en ünlü tabiat harikalarından biri olarak bilinen Gelin Tülü Şelalesi sık bir ormanlık alanda yer alıyor. Deniz seviyesinden 15 metre yükseklikten dökülen bembeyaz sular tülü andıran bir görüntüye sahip.
Kaçkar Dağları eteklerinde ve Ayder Yaylası’na yakın bir konumda yer alan Gelin Tülü Şelalesi doğa gezileri için en sevilen mola noktalarından biri olarak biliniyor. Özellikle ilkbahar ve sonbahar ayları ise şelaleyi ziyaret etmenin en ideal zamanları!
Eğer seyahatinizi yaz aylarında gerçekleştiriyorsanız buz gibi göletlerde yüzebilir ve seyir teraslarında çay ya da kahve içebilirsiniz. Tamamen ücretsiz olan girişi çeşitli oturma alanları ve mesire yerleriyle de süslenmiş halde!
”Gelin Tülü Şelalesi konum için tıklayın”
Rize’de mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelen Kız Kalesi veya Kız Kulesi, Pazar ilçe merkezinin batısında küçük bir yarımadanın üzerine inşa edilmiş. Günümüzde kara ile bağlantısı kesilmiş olsa da kayalık bir zemin üzerinde bulunuyor olması etkileyici bir manzara yaratıyor.
Bazı kaynaklar kalenin 13-14., bazı kaynaklar ise 8. yüzyılda inşa edildiğini dile getiriyor. 9,66 metre dış uzunlukları ve 9,07 metre iç uzunluğundaki kale birçok farklı sebep dolayısıyla hasar görmüş olsa da günümüze kadar varlığını korumayı başarmış!
Rize’nin Pazar ilçesinde yer alan bu kaleyi incelemek istiyorsanız Rize merkezden kalkan pazar minibüslerin tercih edebilirsiniz. Kız Kalesi şahsi aracınız ile de ulaşabileceğiniz bir konumda yer alıyor.
Doğal güzellikleriyle görenleri büyüleyen bir şehir olan Rize kültürel açıdan da önemli zenginliğe sahip. Bugüne dek çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptığı bilinen Rize’yi daha yakından tanımak istiyorsanız Rize Müzesi’ni mutlaka gezmelisiniz. Geleneksel yapı malzemeleri ve teknikler kullanılan bir evden müze haline getirilen Rize Müzesi birkaç farklı kat ile sergileniyor. Her katta sergilenen koleksiyonları ise birbirinden farklı.
Her gün açık olan müze; 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Giriş için herhangi bir ücret talep edilmiyor.
Yalnızca Rize için değil dünyadaki en popüler merkezlerden biri olan Ayder Yaylası, Türkiye’nin en turistik noktalarından biri olarak biliniyor. Yemyeşil yaylanın Kaçkar Dağlarına karşı olan manzarası büyüleyici bir güzellik sunuyor. Turistlerin ilgisini en çok çeken noktalardan biri olan Ayder Yaylası, Rize seyahatiniz esnasında mutlaka görmeniz gereken bir yer.
Huzurlu ve doğayla iç içe bir tatil için tercih edebileceğiniz Ayder Yaylası’nda ekstrem sporlar da yapılıyor. Kayın ve Ladin ormanlarına sahip olan bölgede yamaç paraşütü, yelken kanat ve heliski gibi farklı aktiviteleri deneyebilirsiniz. Ayder Yaylası hem yaz hem de kış aylarında Rize’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olarak biliniyor. Yaylaya araç ile girmek istiyorsanız belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Ulaşım ise merkezden kalkan otobüsler ya da şahsi aracınız ile yapılabilir.
”Ayder Yaylası konum için tıklayın”
Fırtına Deresi’nin panoramik manzaralarını ziyaretçilerine sunan Pokut Yaylası bölgenin en önemli seyir teraslarında birine sahip. Ahşap mimarili evlerin sıralandığı Pokut Vadisi, Rize’nin turizm olanakları açısından en gelişmiş yaylalarından biri olma özelliğini taşıyor. Her mevsim muhteşem ve büyüleyici manzaralar sunan Pokut Yaylası turizm dergilerinin kapaklarını süslemeyi başarıyor.
Pokut yaylasındaki kamp alanlarında kamp yapabilir veya doğa otellerinde ya da orman köşklerinde konaklayabilirsiniz. Bölgede bulunan pek çok farklı restoran ve organik ürünler ile hazırlanan yemekler Rize’nin Meşhur Yemekleri ile ilgili eşsiz bir deneyim yaşamanıza imkan tanıyor. Giriş ücreti bulunmayan bu yaylaya ulaşmak için 2 saatlik zorlu bir araba yolculuğu yapmanız gerektiğini söylemek gerekiyor!
”Pokut Yaylası konum için tıklayın”
Karadeniz’in mutlaka görülmesi gereken kalelerinin başında gelen Zilkale, Fırtına Deresine hakim Umut Dağı üzerine inşa edilmiş. Kalenin 14 ile 15 yüzyıl arasında ticaret yapılan yolların daha güvenli hale gelmesi için inşa edildiği tahmin ediliyor. Oldukça görkemli bir mimariye sahip olan kalede 8 farklı burç ve devasa gözetleme kuleleri bulunuyor.
Klasik Avrupa kale mimarisini andıran Zilkale, sık ormanlar arasında eşsiz bir manzara sunuyor. Kale etrafında yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler de bulunmaktadır. 2011 yılında restore edilerek ziyarete açılan Zilkale, Rize’nin mutlaka görülmesi gereken tarihi yapılarının başında yer alıyor.
Kale Çamlıhemşin ilçesinde yalnızca 5 km uzaklıkta bulunuyor. Rehber eşliğinde doğa gezileri veya tarih turları ile bu yapıyı daha yakından inceleme şansı yakalayabilirsiniz. Giriş için 5 TL ücret ödemeniz gerekir. Haftanın her günü 08.00 ile 19.00 arasında ziyaret edilebilir.
”Zilkale konum için tıklayın”
Rize’nin en ünlü şelalelerinden biri olarak bilinen Palovit Şelalesi bölgenin debisi en yüksek şelalesi olma özelliğine sahip. Çevresinde bulunan yemyeşil ağaçları ve eşsiz tabiatı ile ziyaretçilerini adeta büyüleyen bu şelale Rize’de mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerin arasında yer alıyor.
Şelale etrafında yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz çeşitli kafe ve işletmeler bulunuyor.
Çamlıhemşin ilçesinde yer alan şelaleye ulaşmak için merkezden Çamlıhemşin ilçesine kalkan otobüs ve minibüsleri kullanabilirsiniz. Şahsi aracınız ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Şelaleye giriş için ücret ödenmesi gerekmiyor.
”Palovit Şelalesi konum için tıklayın”
Sessiz ve huzurlu bir köy olması sebebiyle dikkat çeken Çeçeva Köyü, Haremtepe ismiyle de anılıyor. Bu köyün en önemli özelliği ise Rize’nin ünlü çay tarlalarının panoramik manzaralarını sunuyor olması. Yılın her mevsimi yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen bu köy engebeli dağ etekleri boyunca uzanan yemyeşil çay tarlalarına sahip. Köyü ziyaret ettiğinizde çay tarlalarını gezebilir ve seyir terasından eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz.
Haremtepe (Çeçeva Köyü) içerisinde yöresel lezzetlerin deneyimleyebileceğiniz çok sayıda restoran bulunuyor. Böylelikle Rize çayı eşliğinde köy kahvaltıları yapabilir ve kilometrelerce uzanan çay tarlalarını izleyebilirsiniz.
Köye ulaşmak için Rize Otogarından her saat kalkan Çayeli ve Çeçeva minibüslerine tercih edebilirsiniz. Bu sayede 30 dakikalık bir yolculuk ile köye ulaşabilirsiniz.
”Haremtepe (Çeçeva Köyü) konum için tıklayın”
Rize’nin tabiat harikalarından biri olan Ağaran Şelalesi Kaçkar Dağları’nın kar sularından beslenen ve el değmemiş güzellikleri ile görenleri adeta büyülüyor. Şelale etrafında pek çok farklı kır bahçesi bulunuyor. Şelalenin manzarasını en güzel şekilde izleyebileceğiniz kır bahçelerinde çayınızı yudumlayabilir ve eşsiz bir kahvaltı yapabilirsiniz.
Ağaran Şelalesi’nde rehberli doğa yürüyüşlerine ve fotoğrafçılık turlarına katılabilirsiniz. Ulaşım için her saat başı kalkan Çayeli ve Sırt Köyü minibüsleri tercih edilebilir.
Şelaleye giriş için herhangi bir ücret talep edilmiyor. Rize merkezine ise yalnızca 30 km mesafede bulunuyor olması her geçen gün daha yoğun bir ilgi görmesini sağlıyor.
”Ağaran Şelalesi konum için tıklayın”
Doğa sporları yapmak isteyenlerin vazgeçilmez lokasyonlarından biri olan Çat Vadisi eşsiz fotoğraflar çekmeye olanak tanıyor. Binlerce turisti kendine çekmeyi başaran Çat Vadisi pek çok farklı bitki türüne de ev sahipliği yapıyor. Orman gülleri, çam, ladin, gürgen ağaçları ile süslü eşsiz bir güzelliğe sahip olan çat vadisi dağ eteklerinde sıralanan ünlü yaylaları ile de muhteşem bir manzara sunuyor.
Deniz seviyesinden 1300 metre yükseklikte olan Çat Vadisi Rize’ye yaklaşık bir buçuk saat uzaklıkta konumlanıyor. En önemli özelliği ise Karadeniz’de kamp yapmak için en sık tercih edilen yerlerin başında geliyor. Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan çat vadisi doğa tutkunları tarafından yoğun bir ilgi görüyor.
Hırçın sular üzerinde kurulmuş bir köprü olan Şenyuva Köprüsü oldukça etkileyici bir mimari yapıya sahip. 40 metre uzunluğa ve 20 metre genişliğe sahip taş mimarili köprü Karadeniz’in köprü mimarisini en başarılı şekilde yansıtan örneklerin arasında yer alıyor.
Çam ormanlarıyla süslü iki yakayı birbirine bağlamak ile görevlendirilmiş olan Şenyuva Köprüsü etkileyici bir manzara sunuyor. Köprünün üst kısmında kesme taşlar alt kısmında ise moloz taşlar kullanılmış. Doğa yürüyüşleri ve yayla turlarıyla sıklıkla ziyaret edilen köprü özellikle gün batımında eşsiz bir manzara sunuyor.
”Şenyuva Köprüsü konum için tıklayın”
Yalnızca Türkiye için değil dünya için en önemli müzelerden biri olan Çaykur Çay Müzesi, Rize’nin köklü çay tarihini bütün dünyaya anlatmayı amaçlıyor. Çayın tarihine ve kökenine dair çeşitli eserlerin sergilendiği müzede paha biçilemez eşyalar da bulunuyor.
Tarihi öneme sahip bir müze olması sebebiyle de dikkat çeken Çay Müzesi tarihi 2 katlı bir evin müzeye dönüştürülmesiyle hayata geçirildi. Çaykur Çay Müzesi içerisinde çay imalatında kullanılan aletler sergileniyor. Bunun yanı sıra dünyadaki çay içme ve demleme tekniklerinin anlatıldığı eserlere de müzenin koleksiyonlarında yer veriliyor.
Bal üretimiyle meşhur olan Anzer Yaylası’nda organik bal satın almak istiyorsanız keyifli bir alışveriş yapabilirsiniz. Aşağı ve yukarı olmak üzere 2 farklı kısımdan oluşan Anzer Yaylası üst kısmının Çiçekli Köy alt kısmının ise Ballı Köy olarak anıldığı bir yer. Eşsiz manzaralar sunması sebebiyle hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor.
Eşsiz manzarayla huzurlu bir tatil imkanı sağlayan Anzer Yaylası’nda farklı spor aktivitelerini deneyimleyebilirsiniz. Anzer Yaylası zirve tırmanışlarından yamaç paraşütüne kadar ekstrem pek çok spor için en ideal yerlerden biri.
Rize merkezden kalkan toplu taşıma araçlarını kullanarak İkizdere’ye ulaştıktan sonra belirli bir yürüyüş mesafesiyle yaylaya ulaşabilirsiniz. Eğer şahsi aracınız ile geliyorsanız giriş için ödemeniz gereken ücret aracınızın tipine göre (motosiklet, otomobil, minibüs) değişkenlik gösterebilir.
”Anzer Yaylası konum için tıklayın”
Pileki Mağarasının en önemli özelliği Karadeniz’e özgü yöresel bir lezzet olan hamsili ekmek ve mısır ekmeğini pişirmek için kullanılan pilikenin hammaddesinin çıkarılıyor olması. Yapay bir mağara olan ancak kendine ait özellikleriyle dikkat çekmeyi başaran bu mağara her yıl çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor.
Pileki özel bir taştan yapılır. Karadeniz’e ait en dikkat çekici ve en özel mutfak gereçlerinden biri olarak bilinir. Bu malzemenin yapılması için mağaradan çıkarılması gerekir. Dolayısıyla Pileki Mağarası Rize mutfağı adına önemli bir yere sahip.
Işıklandırma ve restorasyonu tamamlanarak turizme kazandırılan mağara içerisinde kuyular ve göller de bulunuyor. İyider ilçesinde yer alan mağara ilçe merkezinden 3 km uzaklıkta konumlanıyor. Çiftlik Köyü sınırları içerisinde yer alan mağaraya minibüsler ya da şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
08.00 ile 17.00 saatleri arasında açık olan mağaraya 10 TL giriş ücreti ödeyerek giriş yapabilirsiniz. Pek çok tünelden oluşan mağaranın içerisinde bulunan göletler ve kuyular etkileyici bir manzara sunmayı başarıyor.
”Pileki Mağarası konum için tıklayın”
Deniz seviyesinden 2451 metre yüksekliği ile ismini buradan alan Bulut Şelalesi sunduğu manzaralar ile görenleri adeta büyülüyor. 250 metre yükseklikten dört aşamalı olarak dökülen sular büyüleyici bir manzaraya sahip.
Tar Deresi’nden beslendiği için Tar Deresi Şelalesi ismiylede anılan ve Ayder Yaylası’na 15 ila 20 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde konumlanan Bulut Şelalesi Türkiye’nin en yüksek şelalesi olma özelliğine sahip. Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde konumlanan Bulut Şelalesi kestane balı ile de ünlü. Şelalenin etrafında yöresel ürünleri satın alabileceğiniz ve deneyimleyebileceğiniz işletmeler bulunuyor. Şelaleye ulaşmak için 2 kilometrelik bir giriş yolunu takip etmek gerekiyor. 10 TL ücret ödeyerek giriş yapabilirsiniz.
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
19.01.2025