Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan ekip, kalp damar tıkanıklıkları ile ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılacak olan yeni bir kriyokatater
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan ekip, kalp damar tıkanıklıkları ile ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılacak olan yeni bir kriyokatater üretti.
TÜBİTAK destekli proje kapsamında geliştirilen kriyokatater, yurt dışından ithal edilen ve maliyeti yüksek olan ürünlere alternatif olacak. Yerli ve milli üretim olmasıyla birlikte, ekonomik açıdan da ülkemize katkı sağlayacak.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Şatıroğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ülkemizin ilk yerli ve milli kriyokataterinde Faz-2 aşamasındayız. Zorlu damar tıkanıklıklarında kireçlenmiş, balon stent ile açılamayan, baypasa gitmek zorunda kalan zorlu hastalıklarda kullanılabilecek bir katater çeşidi. Bu prototip ile kılavuz tel yoluyla tıkalı damara ulaşıp, soğuk şok etkisi yaratacak sıvı azot vasıtasıyla özellikle kireçlenmiş, tam tıkanıklıkları parçalamayı ve ardından da balon, tel, katater sistemleriyle daha rahat açmayı sağlayacağını düşünerek yola çıktık." dedi.
Büyük deney hayvanlarında uyguladıkları güvenlik testlerinin başarıyla tamamlandığını ve bir sonraki aşama olan etkinlik testlerine başlayacaklarını hatırlatan Prof. Dr. Şatıroğlu, patenti kendilerine ait olan kriyokataterin üç yıl sonra insanlarda uygulanabilir aşamaya geleceğini söyledi.
Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Vagif Nevruzoğlu ise, "Bu kriyokatateri damara sokup, kalsifiye yapıların fragmente işlemlerinde onu soğutarak mikro çatlaklar oluşturup, kırma olasılığına da çok daha yüksek değerlere yükseltiyoruz. Bu yeni bir yöntemdir. Bu yeni yöntemin ileride çok daha farklı alanlarda uygulanması da öngörülmektedir." ifadelerini kullandı.
Yerli ve milli kriyokatater, kalp damar hastalıklarının tedavisinde yeni bir umut olacak.
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
19.01.2025