Samsun Eczacı Odası Başkanı Karacan: Eczacılık Kutsal Bir Meslektir
Berkay YILDIZ/SAMSUN, (DHA)- SAMSUN Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, eczacılığın tarihini, sosyal sorumluluk projelerini ve doğal afetlerdeki görevlerini anlatarak mesleğin önemine vurgu yaptı.
Eczacı Odası olarak ilaç ve eczaneler dışında birçok sosyal sorumluluk projeleri dahil farklı alanlarda da çalışmalar yürüttükleri belirten Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, “Samsun Eczacı Odası 1956 yılında Eczacılar Birliği Kanunu ile kurulmuş ilk 8 Eczacı Odası’ndan bir tanesidir. Samsun Eczacı Odası, Zonguldak‘tan Ağrı’ya kadar bütün illeri kapsayan geniş kapsamlı bölümlerde hizmet vermeye çalışan bir oda olarak görevini sürdürmüştü. Daha sonra eczacılar başka iller eczacı odalarını açtıkça büyüdüler ve bugün sadece Samsun ve Sinop illerine hizmet veriyoruz. Ben 13’ncü eczacılar odası başkanıyım. 100 yıldır bu topraklarda nöbet tutulur. Birçok yerde hastanemiz olmamasına rağmen, bazı geceler bir kişi bile gelmemesine rağmen birçok arkadaşımız gönüllü olarak eczanelerde nöbet tutmaktadır. Eczane sahibi personeline kendi cebinden mesai ücreti verir, sabaha kadar yaktığı ışığın ücretini kendi cebinden verir. O yüzden eczacılık gerçekten kutsal bir iştir. Türkiye’de ne zaman herhangi bir doğal afet olsa oraya ilk gidenlerden biri eczacılardır” ifadelerini kullandı.
HASTALARIMIZDAN VE MESLEKTAŞLARIMIZDAN TOPLADIĞIMIZ İLAÇ VE KAĞITLARI GERİ DÖNÜŞÜME KULLANIYORUZ
Sosyal sorumluluk projelerinde de görev aldıklarını belirten Karacan, “Birçok yerde ağaç dikme etkinliğimiz oluyor. Samsun’da 4 adet ormanımız var. Geri dönüşüme çok fazla önem veriyoruz. Her yıl hastalarımızın veya meslektaşlarımızın elinde toplanmış ilaçları biz toparlayıp geri dönüşüme imhaya gönderiyoruz. Aynı şekilde kağıtları da toplayıp geri dönüşüme kazandırıyoruz. Corona dönemlerinde eczacılar Covid’li insanlara ilaç dağıtıyorlardı. Mesleklere oranla en fazla can kaybını da maalesef biz verdik. 76 meslektaşımız, 24 eczane teknisyenimiz, 2 tanede oda personelimizi bu süreçte kaybettik. 6 Şubat deprem felaketinde her 4 ili 1 eczacı odası zimmetine almıştı. Bizlerde Kahramanmaraş’ta görevliydik. 2 TIR ve bir otobüs dolusu insan ile Kahramanmaraş’a gittik. Isıtıcı, battaniye, bebek mamaları ve ilaçlar gibi bir çok malzemeyle oradaydık. 40 gün boyunca ailemizi geride bırakıp orada hizmet verdik” dedi.
Konuşmalarının ardından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü için basın mensuplarını kutlayan Onur Ferhat Karacan, toplu fotoğraf çekimi ile programı sonlandırdı. (DHA)
FOTOĞRAFLI
9914,39%0,24
35,33% -0,02
36,50% 0,08
3040,90% 0,50
4893,73% 0,14
Rize
10.01.2025