Eğer baş ağrısıyla birlikte mide bulantısı, kusma, yüksek ateş, ağrı seviyesinde artış, konuşma bozukluğu, kafa karışıklığı gibi belirtiler de varsa mutlaka acil olarak tıbbi yardım alınmalı” dedi.
Sıcak havanın baş ağrısına neden olduğunu hatta migreni tetiklediğini söyleyen Medicana International İstanbul Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Vugar Jafar, “Çevresel ısı ve beyin arasında güçlü bağlantı vardır. Dehidrasyon, bunalma, bitkinlik ve sıcak çarpması, sıcaklığın yükseldiği yaz aylarında yaygındır. Beyin, sıcak nedeniyle kan damarlarının genişlemesine bağlı olarak baş ağrısı gibi nörolojik belirtiler yaratarak vücuda dinlenmesi, daha fazla sıvı alması için sinyal verir” dedi.
Jafar, yazın baş ağrısının sıcak çarpmasının ilk belirtilerinden biri olduğunu da vurgulayarak, diğer belirtilerin baş dönmesi, kas krampı, mide bulantısı, aşırı susuzluk ve bayılma olabildiğini hatırlattı. Jafar, sıcak havaya bağlı baş ağrısı belirtilerini ise şöyle aktardı: “Baş ağrısı veya migren sıcağa maruz kalmayla ilgiliyse, sıcak bitkinliğiyle bağlantılı değilse genellikle başta zonklama, donukluk hissi, yorgunluk, ışığa karşı hassasiyet gibi bulgular içermektedir.”
Baş ağrısı yaşamamak için önlem almak gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Jafar, şu tavsiyeleri verdi: “Sıcak günlerde dışarıda geçirilen zaman kısıtlanmalı. Eğer dışarı çıkılacaksa UV korumalı güneş gözlüğü ve bir şapka mutlaka kullanılmalı. Sıvı tüketimine dikkat edilmeli, ekstra su içilmelidir. Klimalı ortamda hafif düzeyde egzersiz yapılmalı. Eğer baş ağrısı varsa lavanta veya nane esansiyel yağlardan, soğuk kompreslerden, buzlu bitki çaylarından faydalanılabilir. Sıvı kaybı ve hava sıcaklığından kaynaklı baş ağrıları ve migren belirtileri genellikle 1-4 saat içinde kendiliğinden geçer. Ancak sıcağa bağlı baş ağrısının acil bakıma ihtiyaç olduğunun bir işareti olduğu zamanlar da vardır” dedi.
Prof. Dr. Jafar, “Eğer baş ağrısıyla birlikte mide bulantısı, kusma, yüksek ateş, ağrı seviyesinde artış, konuşma bozukluğu, kafa karışıklığı, soluk veya nemli cilt aşırı susuzluk veya iştahsızlık gibi belirtiler de varsa mutlaka acil olarak tıbbi yardım alınmalıdır. Bunun dışında üç ay boyunca haftada ikiden fazla baş ağrısı veya migren atağı oluyorsa veya baş ağrısı yaşam konforunu etkiliyorsa mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır” diye konuştu.
9529,36%1,72
34,54% 0,18
36,03% -0,52
2984,34% 0,77
5006,70% 1,01
Rize
23.11.2024