Sinop'ta sürdürülen Balatlar Yapı Topluluğu kazısında Helenistik döneme ait çakıl taşı mozaikleri ortaya çıktı. Kazı heyeti, buluntuların milattan önce 4. yüzyıla ait zengin bir ailenin yemek odasına ait olduğunu belirtti.
Sinop'ta sürdürülen Balatlar Yapı Topluluğu kazısında Helenistik döneme ait çakıl taşı mozaikleri ortaya çıktı. Balatlar Yapı Topluluğu kazı heyetinden alınan bilgiye göre, ortaya çıkan çakıl taşı mozaiklerinin Helenistik veya klasik döneme ait milattan önce 4. yüzyıl ortalarında zengin bir ailenin yemek odasına ait olduğu bildirildi.
Sinop kent merkezindeki 2 bini yılı aşkın tarihe sahip olduğu vurgulanan Balatlar Yapı Topluluğu'nda kazı çalışmalarında bilim dünyası için öneme sahip yeni buluntular ortaya çıkmaya devam ediyor. Prof. Dr. Gülgün Köroğlu'nun başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında beklenmedik bir yapı ortaya çıktı. Çalışmalarda Helenistik döneme ait çakıl taşı mozaikleri gün yüzüne çıkarıldı. Ortaya çıkan eserin zengin bir ailenin yemek odasına ait olduğu bildirildi.
"FİGÜRLER AÇISINDAN ÖNEMLİ BULGULARA ULAŞTIK"
Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin, ortaya çıkan çakıl taşı mozaikleri ile ilgili şu ifadelere yer verdi:
"Balatlar kazısında gelinen son noktada Helenistik döneme ait çakıl taşı mozaiklerine ulaşıldı. Bu çakıl taşı mozaikleri ülkemizde benzeri olmayan, dünyada da eşi benzerine az rastlanacak bir özelliği sahip. Bu da antik dönemden beri çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan ilimizin ne kadar önemli bir antik şehir olduğunu, milattan önce 4. yüzyılda klasik dönemde Sinop'un ne kadar hem ticari hem dini bakımdan hem de konut bakımından önemli bir merkez olduğunu gösteriyor. Ticari alanlarda, konut alanlarında ve dini alanlarda kullanılan figürler açısından önemli bulgulara ulaştık. Şu anda bulunan mozaikler tabakalar halinde restoratörlerimiz tarafından özenle kurtarılıyor ve restore ediliyor. Daha sonra bunlar uygun yerlerde sergilenecek."
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
18.01.2025