İç Anadolu’nun doğusunda yer alan Sivas, eski zamanlarda Mezopotamya’dan gelen kervanların geçtiği İpek Yolu üzerinde yer alıyor.
Sivas’a ulaşmak için kara yolu, hava yolu ve demir yolu kullanılabilir. Ankara, İstanbul, Kayseri ve Kars’tan Sivas’a direkt gerçekleşen tren seferlerini kullanabilir ya da hemen her şehirden Sivas’a giden otobüs seferlerini tercih edebilirsiniz. Hava yolu aracılığıyla şehre ulaşmak için Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’nı kullanmalısınız. Şehir merkezine 22 km uzaklıkta yer alan havalimanından merkeze ulaşmak için özel servisleri, toplu taşıma araçlarını ya da araç kiralama hizmetini tercih edebilirsiniz.
Sivas İç Anadolu Bölgesi’nin sert ikliminin etkisindedir. Bu durum kış aylarının çok soğuk ve kar yağışlı geçmesinin nedenidir. Yılın en az 3 ayı karlar altında olan şehre yapılacak turistik seyahatler için en ideal aralık bahar aylarıdır. Yaz aylarında şehir kurak ve sıcak bir iklimin etkisi altına girer. Bahar aylarında şehrin tarihi ve doğal güzelliklerini rahat bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Hititler Dönemi’nin en erken yerleşim yeri Divriği ve civarında görülüyor. Bölgede bulunan cami ve şifahanesinin 13’üncü yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Geniş bir kompleks olduğu için zamanının önde gelen yerlerinden birisi olarak öne çıktığı kabul ediliyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, İslam mimarisinin başyapıtı kabul ediliyor. Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan ilk mimari yapı olan ve geçmiş yıllarda tarihi cami ve hastane olarak kullanılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası günümüzde Türkiye’nin en önemli tarihi yapılarından biridir.
”Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası konum için tıklayın”
Merkeze 1,5 saat uzaklıkta Gemerek ilçesi sınırlarında yer alan Sızır Şelalesi el değmemiş doğal güzellikleri sebebiyle koruma altında tutuluyor. Endemik bitki çeşitlerinin içinden dökülen berrak sular Sivas’ta yapılan fotoğraf safarilerinin en sevilen adreslerinden birinin Sızır Şelalesi olmasını sağlıyor.
Seyir alanlarına, yürüyüş parkurlarına ve gölgelikli piknik alanlarına sahip olan Sızır Şelalesi taze alabalıklar ve yöresel lezzetler tadabileceğiniz tesisler de bulunduruyor. Sızır Şelalesi, etrafında bulunan tarihi kalıntılar, mağaralar ve ören yerleri ile Sivas’ın en sevilen kaçış noktalarından biridir.
Şelalenin çevresi sarp kayalarla sarılı olduğu için yapılacak doğa gezilerinde kaymayan ayakkabılar tercih etmelisiniz. Tek başınıza keşfe çıkabileceğiniz gibi rehberli turlara da katılabilirsiniz.
Sivas’ın Sivrialan köyünde bulunan Aşık Veysel Müzesi, Türkiye’nin ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun evidir. 1979 yılında satın alınarak restore edilen ev, 1982 yılından beri ziyaretçilere açık olarak hizmet veriyor.
Ünlü ozanın fotoğrafları, kişisel eşyaları ve eserlerinin sergilendiği Aşık Veysel Müzesi keyifli bir gezi noktasıdır. Her yıl temmuz ayının ilk haftasında düzenlenen Aşık Veysel Aşıklar Bayramı’na da ev sahipliği yapan Aşık Veysel Müzesi, ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Müze hafta sonları hariç haftanın her günü 9 ile 17 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor.
”Aşık Veysel Müzesi konum için tıklayın”
13’üncü yüzyılda Keyhüsrev zamanında yapılan medrese dönemin ilim yuvası olması amacıyla inşa ettirilmiş. Anadolu açık avlulu medrese stilinin en etkileyici örneklerinden biridir. Dört eyvanlı, iki katlı planla ve kesme taşlar ile inşa edilmiş olan Buruciye Medresesi yivli kuleleri ile çarpıcı etkiye sahip mimari yapılardan biridir.
Haftanın her günü 24 saat açık olan Buruciye Medresesi Sivas merkezinde Tarihi Kent Meydanı’nda yer alır. Merkezden yapılacak kısa bir yürüyüş ya da toplu taşıma araçları ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz Buruciye Medresesi’nin bazı bölümleri müze olarak faaliyet gösteriyor.
Medrese kent meydanında yer aldığı için etrafında konaklayabileceğiniz alternatiflere de yer veriyor. Merkezde bulunan ve farklı ihtiyaçları karşılayacak konseptler ile hizmet veren Sivas otelleri konaklama konusunda çeşitli seçenekler sunuyor.
”Buruciye Medresesi konum için tıklayın”
Merkeze yaklaşık 2 saat uzaklıkta bulunan Gökpınar Gölü, güneş ışınlarının açılarına göre renk değiştiriyor. Bu özelliği ile turistlerin en çok ilgisini çeken destinasyonlardan biri oluyor. Çevresinde kır bahçeleri, yürüyüş parkurları ve mesire alanları bulunuyor. Şehrin kalabalığından uzakta, sakin bir gün geçirmek isteyen turistler ve yerel halk tarafından ziyaret ediliyor.
Gökpınar Gölü’nde vakit geçirirken küçük sandallar ile tertemiz gölde geziler yapabilirsiniz. Göl, kalabalık arkadaş grupları veya çocukların piknik yaparak dinlendirici bir gün geçirmelerine de olanak tanır. Pek çok efsaneye konu olduğu bilinen Gökpınar Gölü 3 bin metre karelik genişliği ile etkileyicidir. Berrak suları ile doğal bir akvaryumu andıran Gökpınar Gölü yeşil ve mavinin bütün tonlarını sunuyor.
”Gökpınar Gölü konum için tıklayın”
Sivas Ulu Cami’nin yanında yer alan Çift Minareli Medrese, 1271 yılında İlhanlı veziri Şemsedddin Cüveyni tarafından yapılmıştır. Mimari bir şaheser olan Çift Minareli Medrese iki katlı ve dikdörtgen planlıdır. Kesme taş ile inşa edilmiş, çini örgülü iki minare ile süslenmiş olan Çift Minareli Medrese iç mekanlarında etkileyici eyvanlar ve hücreler bulundurur. Bugüne dek gelebilmeyi başarmış en önemli özelliği ise yüksek taç kapının bulunduğu ön cephesidir.
Haftanın her günü 24 saat boyunca açık olan Çift Minareli Medrese 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine eklenmiştir. İç salonları müze olarak kullanılan Çift Minareli Medreseye şehir merkezinden kısa bir yürüyüş ile ulaşılabilir.
Şehir merkezine bir buçuk saat uzaklıkta yer alan Şuğul Vadisi yüzlerce metre yükseklikte kanyonlara, irili ufaklı mağaralara, derelere ve ırmaklara ev sahipliği yapıyor. Sivas’ta düzenlenen doğa yürüyüşlerinin vazgeçilmez adreslerinden biri olan Şuğul Vadisi kaya tırmanma ve dağcılık gibi ekstrem sporlar için de ziyaret ediliyor.
İyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları ile keşfe çıkabileceğiniz Şuğul Vadisi dere kenarlarında balık çiftlikleri ve organik ürünlerle kahvaltı olanağı sunan kır bahçelerine de ev sahipliği yapıyor. Sivas’ın Meşhur Yemekleri ile dinlendirici bir akşam yemeği yiyebileceğiniz restoranlar Şuğul Vadisi’nde geçirilen vakti daha keyifli hale getiriyor.
Sivas’ın 3 km güney doğusunda Kızılırmak üzerine inşa edilmiş olan Eğri Köprü Selçuklu döneminde İpek Yolu’na, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde de Malatya ve Güneydoğu Anadolu’ya ulaşım sağlamıştır. Selçuklu döneminde inşa edilen ancak yapım tarihi tam olarak bilinmeyen Eğri Köprü 179,60 metre uzunluk ve 4,55 metre genişlik ile tasarlanmıştır.
Sivri kemerli yapıları ve yirmiyi bulan gözlü yapısı sayesinde geçişlerde yüksek mukavemet sağlaması amacıyla dayanıklı şekilde yapılmıştır. Günümüzde köprü araç trafiğine kapalı olsa da yaya trafiğine açık ve aktif olarak kullanılıyor.
Sarissa Antik Kenti ya da yöre halkı tarafından Kuşaklı olarak adlandırılan antik kent Sivas’ın unutulmaya yüz tutmuş değerlerinden biridir. M.Ö. 1500’lü yıllara ait yerleşim merkezi olan Sarissa Antik Kenti’nde uzunca bir süre Hitit hükümdarlarının yaşadığı düşünülüyor.
Sarissa Antik Kenti Anadolu’da kil tabletlere rastlanan beşinci merkezdir. Uzunca bir süre Hitit ulusuna ev sahipliği yapan Sarissa Antik Kenti Altınyayla ilçesinde konumlanıyor. İl merkezine ortalama 60 km uzaklıkta bulunan Sarissa Antik Kenti’ne toplu taşıma araçları ya da özel araçlar ile ulaşılabiliyor.
”Sarissa Antik Kenti konum için tıklayın”
Topraktepe’de bulunan Sivas Kalesi Sivas’ın gelişimi için önemli bir yere sahiptir. Kenti tamamen kuşatan dış surları ile M.Ö. 2 bin başlarından itibaren iskan edilen Sivas Kalesi, pek çok medeniyet tarafından kullanılmıştır. Yedi farklı dış kapıya sahip olan bu kalenin yapılma amacı Moğol istilasına karşı koruma sunmasıydı. Çünkü Moğollar yaptıkları istila ile pek çok bölgeyi yakıp geçmiş ve büyük korku oluşturmuşlardır. Bu yüzden kale yapımı döneminde oldukça önemli bir yere sahipti. Kaledeki her kapının ayrı bir ismi bulunur. Günümüzde turistler tarafından yoğun ilgi gören Sivas Kalesi’ne merkezden kalkan toplu taşıma araçları ile ulaşılabilir.
”Sivas Kalesi konum için tıklayın”
1919 yılında Sivas Kongresi’nin organize edildiği bina günümüzde Sivas Atatürk Kongre Müzesi olarak hizmet veriyor. Sivas’ın en önemli sivil mimari örneklerinden biri olan Sivas Atatürk Kongre Müzesi 1970 yılından beri müze olarak hizmet veriyor.
Dış cephesi taş, iç cephesi ise ahşap malzeme ile tasarlanan bina Sivas’ın en önemli turistik cazibe merkezlerinden biridir. Tek başınıza ya da rehberli turlar ile gezebileceğiniz Sivas Atatürk Kongre Müzesi Kurtuluş Savaşı’na dair önemli bir koleksiyon sunuyor.
Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz Sivas Atatürk Kongre Müzesi pazartesi günü hariç haftanın her günü ziyaretçilerini ağırlıyor. Açık günlerinde müzeyi 08.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
”Sivas Atatürk Kongre Müzesi konum için tıklayın”
Hafik’in 3 km doğusunda, Sivas-Erzurum karayolu üzerinde yer alan Lota Gölleri, ilkbaharda yağışların başlaması ile kabarıyor ve göller bir araya geliyor. Dipten gelen kaynaklardan beslenen Lota Gölleri başka yerde görme ihtimaliniz olmayan birçok balık türüne ev sahipliği yapıyor.
Şehir merkezine 45 km uzaklıkta yer alan Lota Gölleri Hafik ilçesinde konumlanıyor. İlçeye giden minibüsler ile ya da şahsi aracınızla ulaşabileceğiniz Lota Gölleri Sivas’ta doğa turizmi için en sık ziyaret edilen yerlerin başında geliyor.
Gürün ilçesinde, Sivas merkezine ortalama bir buçuk saat mesafe uzaklıkta yer alan Gürün Kilisesi, şehrin en büyük tarihi kiliselerinden biridir. İnanç turlarının en sevilen adresi olan Gürün Kilisesi estore edilerek ziyarete açılmıştır.
Ermeni ustalar tarafından kesme taşlar ile 11 metre yüksekliğinde inşa edilen Gürün Kilisesi bölgedeki ender Ermeni kiliselerinden biridir. Çarpıcı bir mimari ile bölgenin en etkileyici yapılarından biri olarak değerlendiriliyor. Konferans salonu ve kent müzesi olarak hizmet vermesi adına çalışmaların devam ettiği Gürün Kilisesi turistik olarak yapılacak seyahatler için uygun lokasyonlardan biridir.
”Gürün Kilisesi konum için tıklayın”
Doğa turizmi açısından gelişmiş bir şehir olan Sivas, Trabzon’da bulunan ve dünyaca ünlü Ayder Yaylası’na benzeyen bir tabiat cennetine ev sahipliği yapıyor. Eğriçimen Yaylası adı verilen bu tabiat cenneti, çevresinde bulunan sarp dağların eteklerinde sıralanan büyüleyici yaylaları ile etkileyici bir lokasyondur. Yemyeşil doğal güzellikler ve çam ormanları arasında bulunan ahşap yayla evleri, orman köşkleri, yürüyüş yolları, seyir alanları ve kır bahçeleri gibi olanaklara sahip olan Eğriçimen Yaylası bahar aylarında rengarenk çiçeklere ev sahipliği yapıyor. Kış aylarında ise kar manzaraları sunuyor. Bu sebeple dört mevsim boyunca ziyaret ediliyor. Yaylaya ulaşım için kendi aracınızı ya da toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz.
Büyük Göl veya Koçhisar Gölü ismi ile de anılan Hafik Gölü Pılır Höyük Sivas merkezine 40 km uzakta, Hafik ilçesinde yer alıyor. Çevresini saran yeşil doğal güzellikler ve tepelik alanlar bulunuyor. Hafik Gölü Pılır Höyük, fotoğraf safarileri ve doğa yürüyüşleri için en sevilen adreslerden biridir. Bölgede pek çok küçük volkanik göl, huzurlu köyler ve yemyeşil dağlar bulunuyor.
Yaklaşık 1 km büyüklüğünde ve 6 metre derinliğinde olan Hafik Gölü etrafında bulunan höyükler ile Sivas’ta keşfedilmesi gereken tarihi hazinelerden biridir. İlçeye ulaşım için toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Belirli bir noktaya kadar toplu taşıma araçları ile geldikten sonra kalan yolu yaya devam etmeniz gerekir. Eğer tercihiniz bu yönde değilse araç kiralama hizmetlerini de değerlendirebilirsiniz.
”Hafik Gölü Pılır Höyük konum için tıklayın”
Sivas Ulu Camii ve Çifte Minare Medresesi yanında konumlanan Şifaiye Medresesi, Sivas’ın en önemli tarihi hazinelerinden biridir. Yaklaşık olarak 1200’lü yılların sonlarına doğru yaptırılan yapı; dört eyvanlı ve açık avlulu medrese tarzının en başarılı örneklerinden biridir. Hoş bir mimariye sahip olan medrese zamanında dini ve tıbbi alandaki gelişmeleri öğretebilmek amacıyla inşa edilmişti, bu kapsamda da pek çok öğrenciye ev sahipliği yapmayı başarmış ve dönemin önemli eğitim merkezlerinden birisi haline gelebilmişti.
Türbede I. İzzettin Keykavus’un sandukası ve bunun haricinde aileye ait 12 mezar sandukası yer alıyor. Selçuklu sanatının ünlü çini süslemeleri ile süslenmiş olan Şifaiye Medresesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndedir. Şifaiye Medresesi haftanın her günü 09.00 ile 23.45 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
”Şifaiye Medresesi konum için tıklayın”
Tödürge Gölü il merkezine 1 saat uzaklıkta yer alıyor. Zara ilçesi sınırlarında bulunan Tödürge Gölü sarp dağlar arasında masmavi bir manzara sunuyor. Çevresinde küçük turistik işletmeler bulunuyor. Tödürge Gölü’nde balık avlama turları, küçük sandallarla gezintiler ve yüzme gibi aktiviteler yapılıyor. Derinliği 10 metre arasında ulaşan Tödürge Gölü 20’den daha fazla balık türüne ev sahipliği yapıyor.
Tödürge Gölü Zara minibüsleri ile şehir merkezinden ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor. Göl etrafında yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz kafeteryalar bulunuyor. Seyahatiniz esnasında zorlu patikalar ile karşılaşma ihtimaliniz olduğunu unutmamalı, rahat ayakkabılar ve kıyafetler giymelisiniz.
”Tödürge Gölü konum için tıklayın”
9997,94%0,20
35,56% 0,23
37,01% 1,47
3098,47% 0,57
4959,96% 0,30
Rize
20.01.2025