Sualtı Ragbisi Milli Takımları'na İzmir damgası
Sualtı Ragbisi Milli Takımları'na İzmir damgası
Mustafa KÖPRÜLÜ / İZMİR, (DHA) - TÜRKİYE Sualtı Sporları Federasyonu'na (TSSF) bağlı Sualtı Ragbisi Kadın ve Erkek Milli Takımları'na İzmirli sporcular damga vurdu. Tamamı İzmirli 30 sporcudan oluşan milli takımlar bu yıl Avrupa şampiyonluğu ve Avrupa ikinciliği elde ederek ülkemize büyük gurur yaşattı. Yunanistan'ın başkenti Atina'da 8-10 Kasım'da düzenlenen CMAS 13. Sualtı Ragbisi Gençler Avrupa Şampiyonası'nda erkek milli takımımız finalde Norveç'i 4-3 yenerek Avrupa Şampiyonu olurken, kadın milli takımımız 41 gol attığı turnuvanın final maçında Norveç'e 1-0 kaybederek Avrupa ikinciliği elde etti.
İzmirli Milli Takımlar Antrenörü Tarkan Laleli önderliğinde antrenmanlarını Ege Üniversitesi Prof. Dr. Sermed Akgün Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu'nda gerçekleştiren milli sporcular DHA'ya özel açıklamalarda bulundu. Sualtı Ragbisi Genç Kadın Milli Takımı kaptanı Firdevs Acar (19) ve Erkek Milli Takım kaptanı Yunus Emre Aytürk (20) hedeflerinin ilerleyen yıllarda büyükler kategorisinde Avrupa ve dünya şampiyonlukları elde etmek olduğunu söyledi. TSSF Sualtı Ragbisi Teknik Kurul Başkanı ve Milli Takımlar Sorumlusu Tarkan Laleli de sualtı ragbisini tüm Türkiye'ye yaymak istediklerini belirtti.
FİRDEVS ACAR: MADALYA KAZANDIĞIMIZ İÇİN GURURLUYUZ
Hem sualtı ragbisi hem de sualtı hokeyi milli takım sporcusu olduğunu belirten Firdevs Acar, "Yüzme kökenli bir sporcuyum. Yüzmeye başlamadan önce bir süre ragbi oynadım. Ardından yüzmeye devam ettim. 2019'da Ege Sualtı Sporları Kulübü'nde sualtı ragbisi oynamaya başladım. Üç boyutlu bir spor, diğer branşlardan ayıran bu aslında. Bu sporda 6 kişi sudayken, 6 kişi yedekte bekliyor. Sualtında 5 metre derinlikte 2 kale var. Milli takım hazırlıklarında günde 2 antrenman yaptık, sabahtan akşama kadar sürekli beraberdik. Haftada 6-7 gün çift antrenman oluyordu. Bazı haftalarda 1-2 gün dinlenmeler yapabiliyorduk sadece" dedi.
Gençler Avrupa Şampiyonası'na da değinen milli sporcu, "Kadınlarda 41 gol atıp sadece final maçında tek 1 gol yiyerek Avrupa ikincisi olduk. Attğımız gollerden ve çıkardığımız maçlardan dolayı takımdaki herkes adına gurur duyuyorum. Elimizden gelenin en iyisini yaptığımıza inanıyorum. Gerçekten zorlu bir süreçti. Tek bir günde 3 maçımız oldu. Final maçımızı Norveç'le oynadık, daha önce 2-0 yendiğimiz bir takımdı fakat yediğimiz tek gol beklemediğimiz bir gol oldu. Son 1.5 dakikada yedik o golü. Yine de herkesin çok istediği bu madalyayı kazandığımız için gurur duyuyoruz. Hedefimiz önümüzdeki sene büyükler düzeyinde Avrupa Şampiyonası'nda dereceye girmek" diye konuştu. Firdevs Acar, sualtı ragbisinin Türkiye'de diğer ülkelerde olduğu gibi yaygınlaşması gerektiğini kaydetti.
YUNUS EMRE AYTÜRK: BİZ BU SPORU YAPIYORUZ
Yaklaşık 4 yıldır sualtı ragbisi yaptığını dile getiren milli takım kaptanı ve Ege Üniversitesi Spor Kulübü sporcusu Yunus Emre Aytürk, "Sualtı ragbisi zor bir spor ama biz çok çalıştık ve çabaladık. Haftada 2'si karada, 5'i havuzda olmak üzere 7 gün idman yaptık. Kamp sürecinde her zaman buradaydık. Arkadaşlarımızla tam bir takım olduk. Bu sporda kale, defans ve forvet mevkileri var. Herkesin badisi var. Oyun 10'ar dakikadan iki devre oynanıyor, finaller 15'er dakika olabiliyor. En son Yunanistan'da Norveç'le final oynadık. Güzel ve zorlayıcı bir maçtı. Skor 3-3'ken son dakikalarda bir gol bulup skoru 4-3 yaptık ve kazandık. Yunanistan'da milli marşımızı okuttuk mutluyuz, gururluyuz" dedi.
Önümüzdeki yıllarda yeni başarılar elde edeceklerini ifade eden milli sporcu, "Son olarak Berlin'de düzenlenen Champions Cup'tan geldik. Bu sporda Euroleague de düzenleniyor, onlara katılma hedefimiz var. Tekrar seneye Champions Cup'a girme hedefimiz var. Daha çok milli organizasyonlara katılıp bu sporda ilerlemeyi düşünüyorum. Kendimizden eminiz. Türkiye olarak iddialıyız, biz bu sporu yapıyoruz" diye konuştu. Küçüklükten beri yüzdüğünü söyleyen Yunus Emre Aytürk, yüzmeyi bıraktıktan sonra antrenörlerinin tavsiyesiyle sualtı ragbisiyle tanıştığını belirterek kendisini yetiştiren antrenörlerine teşekkür etti.
TARKAN LALELİ: KIZLAR GÖNLÜMÜZÜN ŞAMPİYONU
TSSF Sualtı Ragbisi Teknik Kurul Başkanı ve Milli Takımlar Sorumlusu Tarkan Laleli, 22 yıldır ilgilendiği sualtı ragbisinde 16 yıldır antrenörlük ve yöneticilik yaptığını belirterek, "Gençlerin bu başarısı 2016'da başladı. Türkiye olarak katıldığımız ilk organizasyonda Genç Erkekler Dünya Şampiyonu olduk. 2018'de bu başarının tesadüf olmadığını gösterdik. Açık Avrupa Şampiyonası'nda kızlar Avrupa Şampiyonu, erkekler Avrupa üçüncüsü oldular. Pandemi döneminde inatla çalışmaya devam ettik ve bunun meyvelerini topladık. 2024'te Atina'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda erkeklerimiz Avrupa Şampiyonu oldu. Kızlarımız 41 gol atıp, finalde son 1.5 dakika kala 1 gol yedikleri turnuvada Avrupa ikincisi oldular. Ama hepsiyle gurur duyuyoruz, onlar gönlümüzün şampiyonu oldular" diye konuştu.
'CMAS'TA TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDİYORUZ'
Sualtı ragbisinin şu an için sadece İzmir'de bulunan takımlarla devam ettiğini, bu sporu tüm Türkiye'ye yaymayı hedeflediklerini anlatan Tarkan Laleli, "Sadece Türkiye'de değil CMAS'ta (Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu) Sualtı Ragbisi Komisyonu'nda da Türkiye'yi temsil ediyoruz. Uluslararası birçok organizasyona ev sahipliği yapmayı hedefliyoruz. Gençlerdeki başarıyı büyükler kategorisine de çalışarak taşımayı hedefliyoruz. Çok zor şartlarda katıldığımız bir Avrupa Şampiyonası'ydı. Federasyonumuz tam seçim sürecindeydi. Bu zaman zarfı içerisinde bize inanan başta şu anki Federasyon Başkanımız Kadir Sağlam'a çok teşekkür ediyoruz. Bize çok inandı. Başarının geleceğin gördü, hatta çalışmalarımızı yakından takip etti. Sporculara moral ve motivasyon verdi. Tabii ki Gençlik ve Spor Bakanımız Osman Bak'ın destekleri yadsıyamayız. Bütün büyüklerimize teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
'SUALTI KAMERALARIYLA CANLI YAYINLIYORUZ'
Sualtı ragbisinin olimpik bir branş olmadığını belirten Laleli, "Amatör bir branşız. Ancak amatör branşta profesyonel olarak ilerlemekte olan bir grubuz. Küçük bir camia olmamıza rağmen bütün dünyada adımızı duyurmuş durumdayız. Bunu devam ettirmeyi hedefliyoruz. Sualtında oynanan bir branş olduğu için çok fazla tribünlere hitap etmesek de sualtı kameralarıyla müsabakalarımızı canlı olarak yayınlıyoruz. İlerleyen yıllarda olimpik olmayı hedeflediğimiz, emin adımlarla geliştiğimiz bir branş. Kulüplerimizin katkısı çok fazla. Federasyon, milli takım sorumlusu olarak söylüyorum bu gençler, bizlerin başarısındaki en büyük anahtar. Bu gençleri yetiştiren kulüplere ve antrenörlerimize teşekkürlerimi sunuyorum" mesajı verdi.
'BASKETBOL, GÜREŞ VE RAGBİNİN BİRLEŞİMİ'
Sualtı ragbisinin içinde tuzlu su olan bir top ile oynandığını ifade eden Tarkan Laleli, "Bu topun ağırlığı yaklaşık 3 kilogram. Ama suyun içinde bu ağırlığı hissetmiyorsunuz. Bıraktığınız zaman suyun altına düşen bir top. Suyun içinde çok rahat birbirinize pas atıp vermenize yardımcı oluyor. Havuzlar 3 ve 5 metre derinliğinde. Bu sporu aslında basketbol, güreş ve karada oynanan ragbinin birleşmesi gibi düşünebiliriz. Elinizde bir top var, bir sepet var. Topu sepetin içerisine sokmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken birbirimizle mücadele ediyoruz. Belli kurallar çerçevesinde kıran kırana geçen, mücadeleye dayalı bir spor. Dünyanın üç boyutlu sporlarından bir tanesi" dedi.
(FOTOĞRAFLI)
KJ Haber: Mustafa KÖPRÜLÜ - Kamera: Can ÇUBUKÇUOĞLU / İZMİR, (DHA)
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
- Kadın ve erkek milli takımlarından genel detay görüntüler
- Antrenman öncesi hazırlıklar
- Sporcuların havuzdaki görüntüleri
- Firdevs Acar röp
- Yunus Emre Aytürk röp
- Tarkan Laleli röp
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
18.01.2025