Azı karar çoğu zarar denilebilecek etkiye sahip olan tuzlar yemeğe lezzet veren en önemli unsur. Zira aşırı tüketimi sağlığı olumsuz etkiliyor. Oysa ki yemeğin tadından ödün vermeden tuzu azaltmak mümkün.
Tuz sağlığımız için oldukça önemli bir mineral. Bir sodyum ve klor bileşiği olan tuz, sıvı dengesini, sinir fonksiyonunu ve kas kasılmasını sürdürmek için olmazsa olmaz. Ancak fazlası da bir o kadar zararlı.
Diyetisyenler günde 6 gramdan fazla tuz tüketilmemesini öneriyor. Ancak ne yazık ki çoğu insan işlenmiş gıdalardaki gizli tuz nedeniyle bu miktarı aşıyor.
Örneğin işlenmiş ve paketlenmiş gıdalar, ekmek, işlenmiş etler, peynir, atıştırmalıklar, soslar ve hatta organik veya sağlık etiketi taşıyan ürünler dahil olmak üzere çoğu gıda genellikle koruyucu olarak önemli miktarda gizli tuz içeriyor.
Peki lezzet noktasında çok büyük bir rolü olan tuzun eksikliğini hissetmeden azaltmak mümkün mü?
Kırmızı biber, kimyon, zerdeçal, biber, sarımsak tozu ve çeşitli otlar gibi baharatlar, tuza gerek kalmadan yemeklerin lezzetini artırabilir. Yemeklerinize derinlik katmak için farklı baharat kombinasyonlarını deneyin.
Limon suyu yemeklere keskinlik ve parlaklık verir. Balık veya salatalarda tuz yerine limon kullanmak, aşırı sodyum eklemeden tadı artırabilir.
Taze sebze ve baharatlar kullanarak ev yapımı soslar ve et suları hazırlamak, tuz içeriğini kontrol etmemizi sağlar. Leziz içerikler ekleyerek, tadı korurken ilave tuz ihtiyacını azaltabiliriz.
Lezzetini korumak için pişirme işleminin sonuna doğru azar azar tuz ekleyin. Bu, tattan ödün vermeden daha küçük miktarların kullanılmasına izin verir.
Damak zevkinizi çeşitlendirmek için baharatlı, salamura ve yenilikçi pişirme yöntemlerini deneyin. Yeni tatları benimseyerek, heyecan verici ve lezzetli yemeklerin tadını çıkarmaya devam ederken tuza olan bağımlılığınızı azaltabilirsiniz.
Terbiyeli eti suda bekletmek veya pişirmeden önce kısaca kaynatmak tuz içeriğini azaltmaya yardımcı olabilir. Ek olarak, daha düşük sodyum içeriğine sahip ürünleri seçmek için farklı markalar arasındaki sodyum seviyelerini karşılaştırın.
Gıda etiketlerini anlamak çok önemli. Farklı tuz içeriği seviyelerini gösteren düşük sodyum, sodyum içermeyen ve indirgenmiş sodyum gibi tanımlamalara bakın. 100 gramda daha düşük sodyum içeren ürünleri tercih edin.
10015,65%0,16
35,64% 0,09
37,22% 0,19
3149,66% 0,28
4996,08% 0,00
Rize
22.01.2025