Mevlana’nın “Tokat’a gitmek gerek, çünkü Tokat’ta insan ve iklim mutedil” diyerek övdüğü şehir Tokat, günümüzde de tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkıyor.
Tokat’ta gezilecek tarihi yerler arasında Tokat Kalesi, Zile Kalesi, Niksar Kalesi, Tokat Saat Kulesi, Mahperi Hatun Kervansarayı, Gök Medrese ve Yeşilırmak Köprüsü başta geliyor. Tokat Kalesi tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Mahperi Hatun (Pazar) Kervansarayı, Pazar ilçesinden sadece 1 kilometre uzaklıkta konumlanıyor.
Tokat’taki müzeler Tokat Müzesi, Tokat Şehir Müzesi, Atatürk Evi, Gazi Osman Paşa Plevne Müzesi ve Latifoğlu Konağı Müze Evi olmak üzere karşımıza çıkıyor.
Kaz Gölü, Ballıca Mağarası ve Almus Baraj Gölü şehirdeki doğal güzellikler arasında yer alırken yolunuz üzerinde daha birçok ilgi çeken yer keşfedebileceğiniz bir yer Tokat.
Tokat’ta gezilecek yerlerin detayına ilgili yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Şehirde gezmek istediğiniz yerlere karar verdiyseniz gelin Tokat’a nasıl gidebileceğinizden bahsedelim.
Tokat Karadeniz Bölgesi’nde bulunuyor. Şehir bu bölgenin Orta Karadeniz Bölümü’nün iç kısımlarında konumlanıyor.
Tokat’ta merkez ilçe ile birlikte toplamda 12 ilçe bulunuyor. Tokat’ın ilçelerinin isimleri Almus, Artova, Başçiftlik, Erbaa, Niksar, Pazar, Reşadiye, Sulusaray, Turhal, Yeşilyurt ve Zile olarak sıralanıyor.
Tokat kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, güneyde Sivas, güneybatıda Yozgat ve batıda Amasya illeri ile çevrili. Şehrin deniz seviyesinden yüksekliği 623 metre.
Tokat nüfusu 2021 yılı verilerine göre 602 bin 567 kişi olarak kayıtlara geçmiş. Şehrin en kalabalık nüfusu en büyük ilçe olan Merkez iken, nüfusu en az olan ilçesi ise Sulusaray.
Tokat’a karayolu ve havayolu seçeneklerini kullanarak gidebilirsiniz. Bu ulaşım çeşitlerinin detaylarını aşağıda anlatalım.
Özel araç ile seyahat etmek beraberinde konforu ve özgürlüğü getiriyor. Tokat’a ülkemizin her noktasından karayolu ile ulaşabilirsiniz.
İstanbul ile Tokat arasında 785 kilometre mesafe bulunuyor. İstanbul’dan Tokat’a özel araç ile yolculuk ortalama 9 saat sürüyor. Anadolu Otoyolu ve O-4 üzerinden Tokat’a ulaşılıyor.
Tokat Ankara’ya yaklaşık 400 kilometre uzaklıkta. Tokat – Ankara arası özel aracınız ile seyahat 5 saatte tamamlanıyor. Ankara’dan yola çıkanların D200 ve D190 rotalarını takip etmesi gerekiyor.
İzmir – Tokat arasında 968 kilometre bulunuyor. Bu yüzden İzmir’den Tokat’a özel araç ile gitmek isteyenlerin yolculuğu ortalama 12 saat sürüyor. D300 ve E96 karayolları üzerinden Tokat’a ulaşabilirsiniz.
Çevre illerden Tokat’a özel araç ile seyahat etmek daha kısa sürdüğünden çok fazla tercih ediliyor.
Sivas, Tokat’a 107 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Sivas’tan Tokat’a özel araç ile yolculuk yaklaşık olarak 1 saat 15 dakika sürüyor. D200/E88 ve D850 karayollarını kullanarak Tokat’a ulaşabilirsiniz.
Amasya ile Tokat arasında 115 kilometre bulunuyor ve yolculuk ortalama bir buçuk saatte tamamlanıyor. Amasya’dan Tokat’a gideceklerin Tokat – Amasya yolu ve D180 rotasını takip etmeleri gerekiyor.
Ordu, Tokat’a 218 kilometre mesafede yer alırken özel araç ile yolculuk ortalama 2 buçuk saat sürüyor. Niksar – Korgan yolu ve D850 üzerinden Ordu’dan Tokat’a gidebilirsiniz.
Samsun ile Tokat arası mesafe 241 kilometre. Samsun’dan Tokat’a özel araç ile seyahat 3 saat 40 dakikada tamamlanıyor. Samsun’dan Tokat’a Amasya – Erzincan yolu, Amasya – Erzurum yolu, D100 ve E80 rotaları üzerinden ulaşabilirsiniz.
Çorum, Tokat’a 280 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Çorum’dan Tokat’a özel araba ile yolculuk D180 karayolu üzerinden yapılıyor ve 3 saat sürüyor.
Ülkemizin her yerinden Tokat’a giden otobüs bulabilirsiniz. Farklı otobüs firmalarının sefer saatlerini görüntülemek ve uygun fiyatlı otobüs bileti satın almak için obilet.com internet adresimizi ziyaret edebilirsiniz.
İstanbul ile Tokat arasında otobüs hizmeti veren birçok firma bulunuyor. İstanbul – Tokat otobüs yolculuğu 12 saat sürüyor.
Ankara – Tokat arası otobüs yolculuğu ortalama 6 buçuk saatte tamamlanıyor.
İzmir’den Tokat’a seyahat eden otobüs firmaları arasında Tokat Seyahat, Topçam ve Kamil Koç bulunuyor. İzmir – Tokat arasındaki otobüs yolculuğu ortalama 15 saatte tamamlanıyor.
Tokat Havalimanı şehir merkezine 17 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Havalimanından Tokat il merkezine gitmek için otobüs, minibüs, taksi veya araç kiralama seçeneklerini kullanabilirsiniz.
İstanbul’dan Tokat’a Türk Hava Yolları firmasının direkt uçuşları bulunuyor. İstanbul – Tokat uçuşu 1 saat 20 dakika sürüyor.
Ankara ile Tokat arasında uçak ile yolculuk yapmak isteyenlerin İstanbul Havalimanı’nda aktarma yapması gerekiyor. Bu sebeple Ankara – Tokat arası uçuş süresi aktarma uçağının saatine göre değişiklik gösteriyor.
İzmir’den Tokat’a direkt uçuş bulunmuyor. Bu yüzden İzmir’den Sivas’a uçmak isteyenlerin Ankara’dakiler gibi İstanbul’da aktarma yapması gerekiyor. Örneğin, 50 dakikalık bekleme süresi ile İzmir’den Tokat’a 3 buçuk saatte ulaşabilirsiniz.
Tokat’ta Şehir İçi Ulaşım Nasıldır?
Şehir içi ulaşım için Tokat’ta otobüs, minibüs ve taksi kullanılıyor. Tokat Belediyesi özel halk otobüslerinin hareket saatlerine ulaşmak için Tokat Halk Otobüsleri internet adresini kullanabilirsiniz.
Tokat Ulaşım Rehberi Uygulamasını cep telefonunuza indirerek halk otobüslerinin hareket saati, güzergâh, durak ve duraklara varış zamanı bilgilerini öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu uygulama ile Tokat ilçe otobüslerinin hareket saatlerine ve Tokat’taki taksi duraklarının yerlerine erişebilirsiniz.
Şehir içi ulaşımda taksi kullanmak isteyenler Taksi Ücreti Hesaplama internet sitesinden taksi ücretinin yaklaşık olarak ne kadar tutacağını hesaplayabilirler.
Tokat şehir merkezinde araç kiralayıp gezmek de bir diğer seçenek. Size rahatlık ve seyahat özgürlüğü sağlayacak olan araç kiralamayı obilet.com internet sitemiz üzerinden avantajlı fiyatlarla yapabilirsiniz.
Tokat’ta iklim, Karadeniz iklimi ile İç Anadolu step iklimi arasında bir geçiş özelliği taşıyor. Şehirdeki iklim özelliğinde bulunulan yerin denize olan uzaklığı ve yüksekliği çok önemli.
Tokat’ta yaz mevsimi alçak alanlarda sıcak ve kurak, yüksek yerlerde ise serin ve yer yer yağışlı olarak yaşanıyor. Şehirde kış mevsimi ise soğuk ve kar yağışlı. Bu yüzden Tokat’ı gezmek için tercih edilmesi gereken mevsim yaz olarak karşımıza çıkıyor. Bahar yağmurlarını sevenler şehri ilkbahar aylarında da ziyaret edebilirler.
Konumu itibari ile hem Karadeniz hem de İç Anadolu mutfağından izler taşıyan Tokat lezzetleri şehre gelenlerin midesinde bir bayram yaşatıyor.
Tokat kebabı, pastırması ve elbiseli sucuğu et ürünleri olarak karşımıza çıkarken Erbaa’nın yaprağı kullanılarak yapılan sarma, cevizli bat, bakla dolması, patlıcan pehlisi, erikli dolma ve kabak kabuğu kavurması yöresel lezzetlerin hakkını veriyor.
Çökelekli, katmer, mantı, yugurtmaç, cızlak, haşhaşlı ve cevizli çörek hamur işi sevenlerin mutlaka denemesi gereken yemeklerin arasında bulunuyor.
Çorbasız asla diyenler tarhana, kuskus, bacaklı çorba, helle çorbası, gendime toygası çorbasını deneyebilirler.
Pilava düşkün kişiler için mercimekli bulgur pilavı, nohutlu bulgur pilavı ve pehlili pirinç pilavını öneririz.
Benim gibi tatlı sevenleri unuttum sanmayın. Zile pekmezi, cevizli şeker sucuğu (köme), tırtıl baklavası, yufka tatlısı ve zambak reçeli Tokat’ın tatlıları olarak yiyenleri mest ediyor.
Tokat’ta bolca yetişen kuşburnundan reçel, marmelat, nektar ve kuşburnu çayı sıklıkla yapılıyor. Mahlep şarabı ise yöreye ait tatlı bir şarap türü.
10029,3%0,51
35,57% 0,07
36,95% -0,28
3119,35% 0,67
4959,96% 0,00
Rize
21.01.2025