Toksoplazma, özellikle kedi gibi memelilerin bağırsaklarında yaşayan ve farklı türler arasında bulaşabilen bir parazit türü.
Toksoplazmozis, sağlıklı insanlar için genellikle hafif semptomlarla seyreden bir hastalıktır.
Ancak, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde veya gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlarda daha ciddi sorunlara neden olabilir.
Toksoplazma gondii adı verilen bu parazit, genellikle kedi dışkısıyla çevreye yayılan yumurtalar aracılığıyla bulaşır.
İnsanlar, çiğ veya az pişmiş et, özellikle de koyun ve kuzu eti tüketerek bu paraziti alabilir. Ayrıca, kontamine su veya sebze yoluyla da bulaşma riski bulunuyor.
Gebelik sırasında anneden bebeğe geçebilir ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ciddi sorunlara yol açabilir. Enfeksiyon, bebekte görme bozuklukları, işitme kaybı veya nörolojik sorunlara neden olabilir.
Bu nedenle hamilelik sırasında sırasında kedi kumu temizlerken eldiven kullanmak, çiğ eti iyi pişirerek tüketmek, sebzeleri iyice yıkamak, evcil hayvanların veteriner kontrollerini aksatmamak enfeksiyon riskini azaltabilir.
Toksoplazma enfeksiyonunun belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
En yaygın belirti ateş, halsizlik, kas ağrıları ve boğaz ağrısı gibi grip benzeri semptomlardır. Bununla birlikte, kuvvetli bağışıklık sistemine sahip bireyler genellikle bu semptomları hafif bir şekilde atlatır.
Toksoplazma enfeksiyonunun teşhisi genellikle kan testleri yoluyla yapılır. Doktorlar enfeksiyonun şiddetine ve risk faktörlerine göre tedaviyi belirler. Genellikle sağlıklı bireylerde tedavi gerekmez, çünkü semptomlar kendiliğinden geçer.
Ancak bağışıklık sistemi düşük kişilerde veya hamilelerde tedavi önemlidir.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Rize
22.11.2024