Trabzon'da çalışmaların yürütüldüğü Tam Entegre Atık Bertaraf Tesisi için konuşan M. Raif İnan uygulanan teknolojinin Avrupa'da ilk olacağını söyledi.
Trabzon’da hayata geçirdikleri Tam Entegre Atık Bertaraf Tesisi’nde gerçekleşen çalışmaların detaylarını anlatan M. Raif İnan tesisin 12,8 MWh’lik elektrik üretim kapasitesine sahip olduğunu söyledi.
Bu teknoloji sayesinde en büyük ihtiyaçlardan biri biyokömür ve aktif karbonun geri kazanımının mümkün olduğundan bahsetti.
Biyokütle ve Atık Gazlaştırma Teknolojisi' alanında kendi patentli teknolojisini geliştirdiklerini anlatan Prof. Murat Doğru ve M. Raif İnan; ‘’Geliştirdiğimiz bu teknolojiyi global çapta 6 projeye uyguladık. Öncü bir uygulamasını ise Trabzon'da hayata geçirdik. GCL gazlaştırma teknolojisini uyguladığımız Trabzon- Rize “Tam Entegre Atık Bertaraf Tesisi” Avrupa’da bir ilk olma özelliğine sahip.
Trabzon ve Rize’nin tüm çöpleri, atıkları bu tesise taşınıyor. Atıklar tesise geldiğinde geri kazanılacaklar ayrıştırılıyor ve geri kazanıma gidiyor. Sonra kalan atıkların nem oranı ayarlanarak enerjiye çevriliyor. Tesis 12,8 MWh’lik elektrik üretim kapasitesine sahip yani yaklaşık 45 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak bir kapasite.
Hem çevresel hem verimlilik hem de maliyet açısından fark yaratan bu temiz ve yenilikçi teknoloji ile yaklaşık 1 ton atıktan 1 MW elektrik üretiliyor. Bu yöntem, atıkları yakmaya göre en az 3 kat daha fazla enerji verimliliği sağlıyor. Bu teknoloji ile farklı sektörlerin büyük ihtiyaçlarından biri olan biyokömür ve aktif karbon olmak üzere önemli bir geri kazanım da söz konusu oluyor.’’
9997,94%0,20
35,56% 0,23
37,01% 1,47
3098,47% 0,57
4959,96% 0,30
Rize
20.01.2025