TSK İnsani Yardım Tugayı'ndan arama kurtarma tatbikatı
Ruken KADIOĞLU-Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)- TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK) İnsani Yardım Tugay Komutanlığı'na bağlı Doğal Afetler Arama Kurtarma (DAK) Taburu, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin 2'nci yıl dönümünde Ankara'da deprem sonrası arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi.
TSK'nın afet ve acil durumlarda arama kurtarma çalışmalarını ve faaliyetlerini gerçekleştiren DAK Taburu, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin 2'nci yıl dönümünde, Ankara'nın Sincan ilçesindeki İnsani Yardım Tugay Komutanlığı'nda deprem sonrası arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi. Senaryo gereği, deprem sonrası olay yerine ulaşan DAK ekibi, enkaz altında kalanların yakınlarını bölgeden uzak tutacak güvenlik şeritleri oluşturdu. Ardından arama kurtarma köpekleri ile yaralılar arandı. Enkaz altında canlı tespit edilmesinin ardından dinleme cihazlarıyla belirlenen noktalarda çalışma başlatıldı. Deprem senaryosu doğrultusunda arama kurtarma ekibi enkaza girerek afetzedeleri kurtardı ve yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Taburda insani yardım kapsamında lojistik amaçlı yola çıkmak üzere hazır tutulan üniteler ve konteynerler görüntülendi. Yalnızca bir seyyar sahra mutfak ünitesinin günde üç öğün olmak üzere 250 kişinin yemek ihtiyacını karşılayabilme kapasitesine sahip olduğu belirtildi.
'DEPREMDE 427 KİŞİ KURTARILDI'
TSK İnsani Yardım Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Bahtiyar, tugayın, doğal afetlerde zarar görmüş insanlara müdahale etme, onların temel ihtiyaçlarını karşılama, yaşam standartlarını artırma ve enkazların kaldırılması konusunda görev verilmiş bir birlik olduğunu belirterek, "Bu görevleri yerine getirmek maksadıyla birliğimizde doğal afet arama kurtarma personeli mevcuttur. Üç taburdan oluşan bu personel, müdahale edebilmek için dağcılık, kayak, yüzme, dalma, ilk yardım ve yabancı dil eğitimleri alarak kendilerini geliştirmektedir. Tugayımız, asrın felaketinde Osmaniye, Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'da görev yapmış, enkaz altından ölü ve sağ olmak üzere 427 kişiyi ailelerine teslim etmiştir. Aldıkları eğitimlerle tugayımızın müdahale birlikleri 3 saat içerisinde emredilen yere gitmek için hazır beklemektedir. Söz konusu görev yerine giden birliğimiz enkaz altında kalmış olan vatandaşlarımızı arama kurtarma köpekleriyle çıkartmak ve personele teslim etmekle ilgili çalışma yapmaktadır. Doğal afetlere müdahalede ikinci kuvvetimiz olan lojistik unsurlar ise talimat verilmesi halinde 8 saat içerisinde intikale hazır hale gelmekte ve intikal sonrası orada yaşayan depremzedelerimizin insani ihtiyaçlarını karşılamak için hizmetler sunmaktadır. Ağır ekibimiz ise enkazın kaldırılması maksadıyla iş makinesi desteği vermektedir. Bütün bu faaliyetlerimiz AFAD Başkanlığıyla koordineli olarak yürütülmekte" dedi.
32 KURTARMA TİMİ GÖREV YAPIYOR
TSK İnsani Yardım Tugay Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı'nın 20 Şubat 2001 tarihli direktifi ile muhtemel bir barışı destekleme harekatının lojistik desteği, insani yardım harekatı ve gerektiğinde doğal afetlerde kullanılmak amacıyla, kara, hava ve deniz kuvvetleri katılımlı olarak 2002 yılında kuruluşunu tamamladı ve Şehit Üsteğmen Hasan Şahan Kışlası'nda konuşlandı. Tugay Komutanlığı, AFAD koordinasyonunda afet bölgesinde arama-kurtarma, sıhhi tahliye ve tedavi, enkaz kaldırma, yangın söndürme, geçici barınma tesislerinin kurulması ve işletilmesi, trafik tanzimi konularında ilgili makamların sorumluluğunda yürütülen faaliyetlere destek sağlıyor. TSK İnsani Yardım Tugay Komutanlığı kuruluşunda bulunan 3 DAK Tabur Komutanlığı kadrosunda deprem bölgesinde görev yapmak üzere 8 arama, 32 kurtarma, 9 sıhhi destek, 9 lojistik destek timi; dağda/çığda arama kurtarma yapmak üzere 1 arama, 1 kurtarma, 1 tahliye, 1 işaretleme timi; suda/selde arama kurtarma yapmak üzere 1 tim bulunuyor. (DHA)
FOTOĞRAFLI
9842,10%1,26
35,88% -0,05
37,31% -0,19
3284,33% -0,60
5329,25% 0,34
Rize
07.02.2025