'Türkiye'nin su altı dalış turizminde büyük potansiyeli var'
Sedat ÜNAL / FETHİYE (Muğla), (DHA)-MUĞLA'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen Su Altı Dalış Turizmi Çalıştayı'nda konuşan Muğla Valisi İdris Akbıyık, günümüzde su altı dalış turizmi, milyonlarca insanı su altı dünyasını keşfetmeye çeken, milyarlarca dolarlık bir endüstri haline geldiğini belirtip, "Dünya çapında özellikle Mısır, Avustralya gibi ülkeler dalış turizmine büyük yatırımlar yapmaktadır ve bu destinasyonlar her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Ülkemizinde de bu konuda büyük bir potansiyeli var" dedi.
Fethiye'de, bölgenin su altı turizm potansiyelini geliştirmek ve dalış turizmini teşvik etmek amacıyla Su Altı Dalış Turizmi Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştaya Muğla Valisi İdris Akbıyık, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ümit Gülyağı, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, diğer sektör temsilcileri katıldı. Çalıştay, su altı kaynaklarının değerlendirilmesi, dalış turizminin bölge ekonomisine katkıları ve Türkiye'nin bu alandaki potansiyelinin öne çıkarılması konuları ele alındı.
'GÜNÜMÜZDE DALIŞ TURİZMİ MİLYARLARCA DOLARLIK BİR ENDÜSTRİ HALİNE GELDİ'
Muğla Valisi İdris Akbıyık, çalıştayda yaptığı konuşmada, Muğla'nın deniz turizmi açısından sahip olduğu doğal güzellikleri hakkında bilgiler verdi. Vali Akbıyık, "Ege ve Akdeniz'in buluştuğu Muğla, deniz, kum, güneşin yanı sıra yaylaları, ovaları, mağara ve kanyonlarıyla zengin turizmin merkezidir. Antik dönemlerde Karya ve Likya uygarlıklarından, Menteşoğulları Beyliği'ne ve Osmanlı'ya kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu bölge, dünyanın önemli antik deniz ticareti rotaları üzerinde yer almaktadır. 1480 kilometre uzunluğundaki kıyılarımız, turizm ve su altı arkeolojisi açısından dikkat çekicidir. Akdeniz'in berrak suları, Ege'nin eşsiz koyları ve bölgedeki tarihi kalıntılar, su altı dalış turizmi için yüksek bir potansiyel sunmaktadır. Turizmi dört mevsime yaymak amacıyla, ilimizin sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi zenginlikler, sürdürülebilir bir anlayışla su altı turizminin gelişimine katkıda bulunmuştur" dedi.
Günümüzde su altı dalış turizmi, milyonlarca insanı su altı dünyasını keşfetmeye çeken, milyarlarca dolarlık bir endüstri haline geldiğini vurgulayan Vali Akbıyık, "Dünya çapında özellikle Mısır, Avustralya gibi ülkeler dalış turizmine büyük yatırımlar yapmaktadır ve bu destinasyonlar her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Ülkemizin de bu konuda büyük bir potansiyeli var" diye konuştu.
Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak da Muğla'nın Türkiye'nin çarpıcı su altı manzaralarına ev sahipliği yaptığını, dalış turizminin bölge ekonomisi ve istihdamına önemli katkılar sağladığını kaydetti.
'TURİZMİ 12 AYA YAYMAK İÇİN EN İYİ ARGÜMANLARDAN BİRİNİN DE DALIŞ TURİZMİ'
Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ümit Gülyağı ise küresel çapta dalış pazarının yaklaşık 4 milyar dolar olduğunu, her yıl bu pazarın yaklaşık yüzde 6 büyüdüğünü söyledi. Gülyağı, Muğla'nın önemli bir sualtı dalış turizm merkezi olduğunu kaydetti. Muğla'da turizmi 12 aya yaymak için en iyi argümanlardan birinin de dalış turizmi olduğunu belirten Gülyağı, dalış turizminin su altı ekosistemini korumaya hassasiyet gösterirken ekonomiye de büyük katkı sağladığını ifade etti.
Konuşmaların ardından düzenlenen oturumlarda su altı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, Bodrum Dalış Eğitmeni ve Su altı Arkeoloğu Aşkın Cambazoğlu, Fethiye Dalış Eğitmeni Mehmet Avcu, Marmaris Dalış Merkezleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Durmaz ve TGA Dalış Turizm Danışmanı Asutay Akbayır sunum yaptı.(DHA)
FOTOĞRAFLI
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
19.01.2025